Osvanuli profili Toola na Spotifyju i Apple Musicu! Je li došao kraj njihovoj apstinenciji?
5. svibnja 2019.
Nikola Knežević (2794 Članci)
Podijeli

Osvanuli profili Toola na Spotifyju i Apple Musicu! Je li došao kraj njihovoj apstinenciji?

Tool je jedan od rijetkih bendova koji se i danas bore protiv velike digitalne mašinerije, no očito da su i oni popustili pritisku modernog vremena jer su se na vodećim streaming platformama na svijetu, Spotify i Apple Music, pojavili njihovi profili.

U 2017. godini ovaj bend je pregovarao sa Spotifyjem, ali se očito nikada nisu dogovorili oko uvjeta, no izgleda da je tome došao kraj. Jedan od najpopularnijih progresivnih bendova kraja 20. i početka 21. stoljeća za sada nema niti jedne pjesme na tim profilima, no oni su naznaka da će se ipak nešto dogoditi na njima. Na oba profila postavljene su identične biografije. Postoje i glasine da je bend promijenio odluku te da će kompletan katalog postaviti online, a čak neki govore kako će se to dogoditi s izlaskom novog materijala.

Riječ je o jednoj od najpopularnijih grupa na svijetu, stoga i ne čudi borba digitalnih platformi koji će tako privući još više korisnika. Podsjećamo, frontmen Toola Maynard James Keenan jednom je rekao kako ne podržava niti jedan digitalni format jer je stream još gori od digitalnog downloada. No, u vremenima kad je prodaja CD-a drastično pala, iako se vinil dosta dobro drži, sve je to nemjerljivo s digitalnim streamom. I YouTube je nekada bio nitko, a danas dominira glazbenim streaming svijetom, dok Spotify ima više od 100 milijuna plaćenih pretplata.

Stoga je pitanje vremena kad će i Tool popustiti. Štoviše, izgleda da već jesu. A i jedva čekamo čuti dugoočekivani novi materijal kojeg bi mogli čak i premijerno izvoditi na turneji u sklopu koje dolaze i u Europu.