Apple sljedećeg tjedna gasi iTunes!
31. svibnja 2019.
Nikola Knežević (2675 Članci)
Podijeli

Apple sljedećeg tjedna gasi iTunes!

Prošla su skoro dva desetljeća otkada je Apple predstavio iTunes, revolucionarnu digitalnu platformu za kupnju glazbe.

Kako piše Bloomberg, tomu je došao kraj i Apple je odlučio povući ovaj proizvod s tržišta. Učinit će to sljedećeg ponedjeljka na Worldwide Developers Conferenceu u San Joseu gdje će iTunes zamijeniti samostalnim glazbenim, televizijskim i podcast aplikacijama. Već se godinama šuškalo o ovom potezu, a u međuvremenu su iPhone i iPad uređaji već ponudili ove aplikacije korisnicima koje su imale iste funkcije iTunesa, a to su kupnja pjesama i sikronizacija uređaja.

No, ne treba reći kako ovo znači i odustajanje Applea od borbe s velikim divovima digitalne glazbene industrije, već samo unaprijeđenje usluga. Odvajanjem glazbe ode televizije i podcasta, odnosno predstavljanjem tri različite platforme, Apple daje naslutiti kako više nije samo hardware kompanija nego i višeznačni zabavni servis. I to je ono na što ciljaju, kao i na polju video programiranja, a što su predstavili prije nekoliko mjeseci zajedno s Reese Witherspoon i Steveom Carellom. Netflix je po pitanju video streaminga, odnosno streaminga filmova i serija počeo zarađivati veliki novac, zbog čega su naravno ne samo pod lupom javnosti, nego i biznismena koji na temelju takvog iskustva žele stvoriti svoje vlastite platforme na temelju streaminga, a koje će i njima donositi dio kolača. Hoće li tako biti i u slučaju Applea, ostaje nam za vidjeti.

Bez obzira što iTunes-u dolazi kraj valja spomenuti kako su ranih 2000-ih godina stvorili pravu revoluciju u glazbenoj industriji koja se borila s ilegalnim dijeljenjem glazbe putem tzv. P2P aplikacija (Napster, Kazza, imeem i druge). iTunes je postao prvi održivi proizvod u digitalnoj eri koji na jedan sofisticiran način omogućuje korisnicima da slušaju glazbu. Tako je Steve Jobs sa svojim timom pobijedio Sony i Microsoft koji su imali slične inačice, ali po pitanju hardwarea, no Jobs, veliki vizionar, bio je uvijek nekoliko koraka ispred.

Počivao u miru iTunes!