IZVJEŠĆE/FOTO: Prvi dan hrvatskog “glazbenog Stonehengea” obilježili brojni kantautori na čelu sa Zoranom Predinom
15. lipnja 2019.
Nikola Knežević (2634 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Prvi dan hrvatskog “glazbenog Stonehengea” obilježili brojni kantautori na čelu sa Zoranom Predinom

Na ranču Kurilovec u Velikoj Gorici počelo je novo izdanje Exposure Music Festivala, odnosno hrvatskog “glazbenog Stonehengea” koje i ove godine okuplja mnoštvo kantautora iz cijele Europe.

Festival je zamišljen da na jednom mjestu okupi u isto vrijeme osam kantautora na osam identičnih pozornica, tako da svaki od njih izvodi po jednu pjesmu pa se glazbena “lula mira” prenosi na drugog izvođača i tako u krug ukupno pet puta. Jedinstveno u Europi definitivno! U krug su ovoga puta bili postavljeni Boyana Zhelyazkova iz Bugarske, Daisy Dives, Dino Saurić i Marina Elezović iz Hrvatske, Fiore Lazzerini iz Italije, Juan Navarro, Ekvadorac iz Španjolske, Marcus Stone iz Velike Britanije i Vesna Mitić – Žad iz Srbije. Svatko melankoličan i sanjiv na svoj način, interpretacijski jednostavan i pitak, a u čemu je publika, kako ona koja redovno dolazi na festival, tako i neka nova, uživala.

No, došli su tu i oni koji su htjeli vidjeti jednog od najboljih kantautora naših prostora, Zorana Predina, frontmena kultnog sastava Lačni Franz i čovjeka koji već desetljećima briljira na regionalnoj glazbenoj sceni. Uz pratnju još jednog gitarista, Igora Polaka, Predin je savršeno uklopio priču i glazbu. Na njegove anegdote, zgode i nezgode iz vlastitog života, te glazbu koja je obilježila mnoge generacije, mnogi su utonuli u romantični san. Šteta za samo dvjestotinjak posjetitelja, ali na takvo što smo navikli po pitanju ovog festivala, ne zbog festivala, nego zbog grada u kojem se održava. Već se priča po kuloarima da će se festival seliti u drugi grad, no još ćemo se morati strpiti za takve poteze.

Nakon Predina, drugog dana očekuju nas ponovno specifična imena iz kantautorskog svijeta, a program počinje već u 17 sati na “devetoj” pozornici uz kantautore:

Frik iz Kvarta, HR
Anne Marie, SRB
Astor Lajka, SRB
Poplesz, RO/HU

U 19 sati pale se svjetla na osam pozornica na kojima će se predstaviti:

Aklea Neon, HR
Bojan Petovari, HR
Chris Pookah, SCO
Daniel Artiček, SLO
Laura Hoo, FIN
Milan Kosanović, SRB
Vicky Halo, AUT
Viki Racz, HU

Od 22 sata vraćamo se na devetu pozornicu gdje će do kasno u noć posjetitelje zabavljati Stuart Neville iz Škotske, Zelisko iz Španjolske i Shane O’Fearghail & The Host iz Irske.

Foto: Nikola Knežević