IZVJEŠĆE/FOTO: Sara Renar, rooftop sessions i prekrasan zalazak sunca iznad Zagreba!
6. srpnja 2019.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Sara Renar, rooftop sessions i prekrasan zalazak sunca iznad Zagreba!

Već jedno vrijeme postoje razne glazbene emisije i sessioni koji se snimaju ili održavaju na balkonima i krovovima zgrada, ali Sara Renar, vrsna hrvatska kantautorica, po prvi put u Hrvatskoj organizira nešto doista jedinstveno.

Cijela priča odvija se preko Airbnb aplikacije preko koje maksimalno 10 ljudi može bukirati dolazak na jedinstveni rooftop session sa Sarom Renar na krovu 17. kata stambene zgrade u Zagrebu, uz zalazak sunca, finu kapljicu vina ili piva, te njezinu glazbu koja (ako do sada nekoga nije očarala) će sigurno očarati svakog posjetitelja i pruštiti mu večer koja se ne zaboravlja tako lako. Meni je ovo bio do sada najviši koncert, ali mogu reći i najdivnije glazbeno iskustvo kojem sam imao prilike prisustvovati. Zanimljivo je kako se za ovakvo iskustvo Sari javlja i dosta stranaca, pa smo na ovom izdanju sessiona imali prilike sjediti u društvu Nijemaca, Austrijanaca (?), čak i jedne djevojke koja je došla iz Meksika. Različite kulture, različiti krajevi svijeta, ali identični pogledi na užitak – s krova zgrade uživati u glazbi i jedinstvenom pogledu na cijeli Zagreb koji iz ove perspektive izgleda najljepše, kao i zalasku sunca te izlasku mjeseca taman u trenutku kad ovaj session završava.

Kada se liftom konačno uspete na krov zgrade koja ima 17 katova na ulazu vas prvo dočeka Dimitrij, zbog kojeg svega ovoga ne bi bilo, kako kaže Sara, njegova djevojka. Nakon Dimitrija čeka vas užitak u rashlađenom piću dok zadnja tura gostiju ne dođe na krov, a onda i užitak u simpatičnom glazbenom repertoaru uz Sarinu gitaru, efekte, looper, njezin očaravajući vokal. Sve to izlazilo je iz malog Laney pojačala, dovoljno da ne ometa stanare zgrade, koji su inače izašli ususret Sari i dopustili joj organiziranje ovakvih sessiona na krovu, ali i dovoljno da stvori idiličnu atmosferu.

Koncert je otvorila simbolično pjesmom “Ona se budi” i nastavila za turiste najboljom prezentacijom sjajnog hrvatskog književnog stvaralaštva, njezinom interpretacijom pjesme “Notturno” Tina Ujevića. Set lista se sastojala i od pjesama s njezinog prvog albuma “Djeca” (“U velikom stilu” i “Bok”) te drugog studijskog uratka (“Dani bez sjena”, “Čuvaj svoje pjesme”, “Tišina” i druge”), a neizostavna je bila i njezina a capella izvedba pjesme “Jesen” koja je došla i do najvećeg broja publike tijekom njezine karijere.

Naravno, kakav bi to koncert bio bez bisa pa je za ovo fenomenalno društvo, koje za razliku od klupskih prostora doista u tišini čeka svaku notu i svaki njezin vokalni izlet, Sara izvela “Razmak” s EP-ja “Jesen”. Rekla je kako je ovo bio najposjećeniji session do sada i zahvalila svima na dolasku u nadi da će se nekad u budućnosti ponovno sresti. Govorila je većinom na engleskom jeziku zbog stranih gostiju, a svi na kraju dobili i primjerak LP-ja “Gdje povlačiš crtu?”, konceptualnog albuma objavljenog prošle godine. Osim gostiju koji su se prijavili preko Airbnb-ja, bila je tu i poznata hrvatska TV voditeljica Danijela Trbović koju je Sara ovoga puta nadmašila. S 8. kata popeli smo se na 17. kat i uživali u prizoru koji će se zauvijek pamtiti. Sari želimo da s ovim projektom nastavi i dalje, da što više stranaca sazna za jedinstveno upoznavanje Zagreba, glazbeno i turistički, a tko zna – možda sljedeći susret bude bio u nekom drugom godišnjem dobu i na nekom drugom krovu neke druge zgrade. Poslije svega, ipak, ostaje samo tišina – uživanje u trenutku i pogledu!

Foto: Nikola Knežević