IZVJEŠĆE: Čarobni glasovi obavili Laubu
12. listopada 2019.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Čarobni glasovi obavili Laubu

Nositeljice laskave titule jednog od najposebnijih vokalnih ansambala, bugarski The Mystery of the Bulgarian Voices, nakon dugih 16 godina nastupile su u Zagrebu, a ovoga puta je s njima pozornicu podijelila Lisa Gerrard.

Lauba je bila popunjena do posljednjeg mjesta i tek koju minutu iza 20 sati na pozornicu se popeo bend i otvorio večer uz “Graovsko horo”. Na samom kraju pjesme im se pridružio zbor i uronio u večer prekrasne bugarske tradicije, nadopunjene s modernim elementima. Prvi veći pljesak je došao prilikom izvođenja tradicionalnog dueta. Pjevačice su a cappella izvele pjesmu koja je tehnički bila zahtjevna, u smislu dugih dahova, ali i harmonija koje zahtjevaju izuzetnu preciznost.

Ovaj zbor je prije točno 30 godina osvoji Grammy  za album u kategoriji world music. Valja spomenuti kako su dijelom imali utjecaj na stvaranje ovog žanra, a da i dalje streme spajanju tradicije i modernog, pokazali su na ovom nastupu. Na pjesmi “Tropanitsa” im se pridružio beat boxer, da bi već na idućoj pjesmi zbor sišao s pozornice, a ostale dvije pjevačice koje su također otišle u jednom trenutku. Bila je to prilika da ponovno uživamo u instrumentalnoj izvedbi benda, koji je dobio pljesak u sred pjesme. Svakako treba pohvaliti sviračicu instrumenta gudalka (vrlo slična guslama), koja je izuzetno emotivno i uz veliku dinamiku odsvirala glavnu temu pjesme “Slance”. Beat boxer je nakon ove pjesme predstavio bend, koji je dobio veliki pljesak, a uskoro je i on imao svoju solo točku. Publika je improvizaciju popratila pljeskom i ovacijama.

O legendarnom australskom bendu Dead Can Dance ne treba previše pisati. Ali svakako je zanimljivo vratiti se u prošlost, kada se bend preselio u London i potpisao ugovor za izdavačku kuću 4AD. Upravo s njima su ugovor imali i Voix Bulgares. Članica benda Dead Can Dance, Lisa Gerrard je izjavila da su joj tada Bugarke promijenile život. U to post-punk vrijeme, kada je sva glazba naginjala zvuku Joy Divisiona, Lisa se nije mogla povezati s tamnom i depresivnom stranom i bila je spremna odustati od benda. No, kaže kako joj je tradicionalna bugarska glazba bila spas, poput svijetla, i ne bi preživjela kao pjevačica bez toga. Danas, 30 godina kasnije, pjeva s tim istim sastavom čije je sada ime The Mystery of the Bulgarian Voices. Čak je i sudjelovala u skladanju nekih pjesama koje se nalaze na njihovom aktualnom albumu BooCheeMish. To je zboru prvo izdanje u posljednjih 20 godina i doista je bilo divno prisustvovati večeri u Laubi.

Lisa je svoj set otvorila uz pjesmu “The Beginning” te je narednih nekoliko pjesama otpjevala uz pojedine članice zbora kao solistima. Za kraj koncerta su otpjevali “Shandai Ya”. Divan set pjesama koje su pokazale kako je odabir Lise sasvim prirodan i logičan slijed.

Na samom kraju, publika je bila jako glasna i uspjela dovesti izvođače na bis. Lisa i članica zbora Elichka su otpjevale duet, a šećer na kraju je bila tema “Now We Are Free” iz filma Gladijator, za koju je Lisa uz Hans Zimmera osvojila Zlatni globus. Doživjeti ovo u kombinaciji Lise i bugarskog tradicionalnog zbora je nešto veličanstveno.

Komunikacije s publikom nije bilo u smislu razgovora, ali gestama su se stalno zahvaljivali publici. Što je bilo dovoljno da razumijemo njihove osjećaje. Svakako treba spomenuti dirigenticu Doru Hristovu, koja je vrlo precizno navodila zbor kroz kompletan repertoar večeri. I baš kako su ih prije mnogo godina proglasili najvećom svjetskom world music atrakcijom, mi ćemo to potvrditi i ako ste ljubitelj ovakvog tipa glazbe, svakako preporučiti da idući put nabavite kartu. Dobit ćete dva sata odlaska u misteriozne krajeve i neobične harmonije.

Set lista:
Graovsko horo
Mome Malenko
Ganka
Tradicionalni duet
Jove
Zablejalo agne
Tropanitsa
Slance

Stanka

Rano Ranila
Zaidi Slance
Beatbox solo
Lisa intro (improvizacija)
The Beginning
Rite Of Passage
Pora Sotunda
Unison
Mani Yanni
Shandai Ya

Duet Lisa i Elichka
Now We Are Free