IZVJEŠĆE: Edmar Castaneda na festivalu Jazz.hr/jesen – duhovno putovanje kroz jazz
19. listopada 2019.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Edmar Castaneda na festivalu Jazz.hr/jesen – duhovno putovanje kroz jazz

Festival Jazz.hr nam svake sezone pripremi prave glazbene poslastice, a iznimka nije bila ni drugi dan jesenske sezone kada je u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu nastupio harfist Edmar Castaneda.

Nakon uvodnog pozdrava domaćina na pozornicu je s velikim osmjehom ušetao kolumbijac, za kojeg bi prije rekli da je slučajni prolaznik na tržnici, a ne fantastičan virtuoz koji je došao posjetitelje odvesti na jedno duhovno putovanje kroz svoj opus. Večer je otvorio pjesmom “Cuarto de Colores”, neobičnom kombinacijom suvremenog zvuka i latino ritmova. Publika od samog početka nije štedila dlanove i već se nakon prve pjesme dvoranom prolomio veliki pljesak. Edmar je vrlo opušteno pozdravio publiku i pojasnio kako je u Zagreb stigao dan ranije iz New Yorka, pa je glavom još malo u onom vremenu. Ali mu je drago što je dobio priliku po prvi puta gostovati u Hrvatskoj, jer je čuo da ovdje ljudi jako vole glazbu.

Pjesmu “Jesus de Nazareth” posvetio je publici, odnosno najavio ju je kao molitvu za publiku. Jer harfa je njegov način da komunicira s Bogom te mu je odlučio napisati pjesmu. Kroz večer smo imali prilike čuti ponešto o Edmarovom životu. Prvi put je ugledao harfu kad mu je bilo 7 godina i od tog trenutka je znao kako je to njegov instrument. U početku je dosta svirao folklornu glazbu svoje domovine, no selidbom u New York 1994. godine otkriva jazz u koji ga je uveo Paquito D’Rivera. Među mnogim glazbenicima otkrio je i basistu Jacoa Pastoriusa koji je toliko utjecao na njega, da mu je posvetio pjesmu “For Jaco”. Dakako, najava pjesme nije prošla bez pitanja ima li basista u publici. I baš tako je zazvučala pjesma. Kao kombinacija suvremenog kontrabasa i latino zvuka.

Uz veliki pljesak, Edmar je spomenuo još jednu ličnost koja ga inspirira, a to je Sv. Pavle i način na koji je propovijedao svoju vjeru. Inspiriran njime, nastala je pjesma “Acts” na koju je nadovezao iduću. Živahnog ritma, Edmar je i sam plesao dok je svirao, pri čemu se vidjelo koliko istinski uživa u tome što radi te da je harfa jednostavno njegov “produžetak”.

Na samom kraju se još jednom zahvalio publici na dolasku, ali i pozivu na ovaj festival. Posljednja pjesma je bila “Colibri” u kojoj se osjetio utjecaj kolumbijske glazbe i flamenca. Edmar je pozvao publiku da zapleše ako želi, no ipak su svi ostali sjediti, hipnotizirano prateći što se događa na pozornici. U jednom trenutku pjesme, Edmar je ostavio harfu i uzeo maracas s kojima je odsvirao dio pjesme, što je publika nagradila pljeskom.

To pljeskanje je postalo još snažnije kada je došao trenutak poziva na bis. Za kraj, harfist je publiku počastio s pjesmom “Libertango” i napustio pozornicu. Svjetla na kraju dvorane su se već počela paliti, ali publika je neumorno zvala i na drugi bis. Za sam kraj smo dobili veliki osmijeh ovog simpatičnog kolumbijca i iskrene zahvale za dolazak.

Bila je ovo zanimljiva večer. Vidjeti ovakvog virtuoza je doista prilika koja se ne propušta i ekipa Jazz.hr festivala je ponovno zasjala s novim programskim odabirom. Sve koji su se našli u dvorani poslali su na duhovno putovanje životom Edmara Castanedae, koji je govorom kroz harfu spojio suvremeno i tradiciju jednog sasvim uobičajenog petka u Zagrebu.

Foto: Jazz.hr