#nedjeljnikomentar: Krankšvester feat. Mrle, L.H.D., Meritas, Roko, Tús Nua
10. studenoga 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Krankšvester feat. Mrle, L.H.D., Meritas, Roko, Tús Nua

Krankvšester feat. Mrle – “Ženu varam” (LAA)

Kako uspjeti doći do mlade publike u današnje vrijeme? Od originalne zajebancije napraviti još veću zajebanciju, dodati narodnjački sample i autotune te u pjesmu pozvati Mrleta. To su napravili Krankšvester koji su ponovno među najvećim trendovima na YouTube-u. Ocjena za ideju i zajebanciju je čista petica, a za originalnost nažalost puno manja. “Ženu varam” je pjesma koja je i na albumu “Jedina” grupe Let 3 bila kao nekakav skit između ostatka izdanja. Tako je sada i ova pjesma, samo jedan skit između zadnjeg albuma Krankšvestera i najavljenih koncertnih aktivnosti. Tekstualno su i dalje itekako humoristični, ali bih više da se drže podalje prolaznih trendova koji imaju jedino za cilj privući što više klikova. No, dobro, za bend kao što je Krankšvester klikovi su bitni jer se preslikavaju na količinu publike na njihovim koncertima. Ipak, umoran sam više od trapa, autotunea i ovakve zajebancije koja je drugi nastavak priče koju je započeo Ajs Nigucci. Jasno mi je da je ljudima potrebno zabave, ali ona može biti napravljena i nešto zanimljivije od ovog, a opet dostojanstvenije. Nemam velike zamjerke, osim te da se za razliku od hrvatske glazbene scene, koja se iz godinu u godinu širi i sve je bogatija, hrvatska publika sve više pogoršava pod utjecajem naivnih i loših trendova.

Ocjena: 2/5

L.H.D. – “Boiling Water, Dreamy Girl”/”This Caramel Should Cover the Earth” (Dirty Old/Red Drum)

I nakon sprdanja s glazbenim trendovima dolazimo do prave glazbe. Opako su nedostajali The Bambi Molestersi, a sada se vraćaju u skraćenoj postavi i kao dio projekta L.H.D. Ovoga puta u pitanju je isključivo instrumentalna glazba, možda jer nitko od njih troje nije vokalno jak (iako čujemo u pozadini vokale), ali je to u potpunosti nebitno. Važno je da zvuče prljavo, pravo surferski, ali i dalje svježe. Naravno, za ovakvu vrstu glazbe električna gitara je dovedena naprijed i zvuči energično, progresivno i uzbudljivo. Takva je situacija s prvom pjesmom, odnosno A stranom ovog singla, a B strana je jedna nježnija priča, zavodljiva, za utonuti u neki sevdah i ne vratiti se jedno vrijeme u realnost. Lijepe klavijature započinju pjesmu, a onda ponovno u fokus dolazi električna gitara. Jako lijepo su harmonije posložene i sigurno će osvojiti onu nešto emotivniju publiku. A i pjesma kao stvorena za sentiš. Treba pohvaliti i vizualnu priču L.H.D.-a, ali i produkciju koja je na iznimno visokoj razini. Nepogrešivo!

Ocjena: 5/5

Meritas – “Radi nas” (Menart)

Glazbeno se osjećam razdragano slušajući novi singl Meritas, nešto kao kad sam prvi put čuo “Igru”, ali nažalost to je jedino što je dobro oko ove pjesme, uz naravno vokalnu izvedbu koja je uvijek kod ove dvije dame bila usavršena. Mislim da ovoga puta Ines Prajo nije odradila dobar posao, odnosno za ovakvu pjesmu tekst je prejednostavan, nema nikakve dubine i nikako nije “meritasovski”. Nekada je teško pogoditi i glazbu i tekst, slažem se, ali šteta što nismo mogli dobiti cijeli paket. Ovako, možda bude prošla kod glazbenih urednika samo zahvaljujući sjajnoj glazbi koju potpisuju Meritas. Sviđaju mi se dramatičnost ritma i retro štih u zvuku što i ne čudi jer produkciju potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholejvić. Možda su se ovoga puta trebale djevojke baciti i na pisanje teksta. Imaju priliku to ispraviti za sljedeći put.

Ocjena: 3.5/5

Roko feat. The Messengers – “Krila” (Jacques Houdek)

Nakon što je sa svojim anđeoskim krilima na Eurosongu prikupio dosta hejtera, ali i medijskih natpisa, većinom u negativnom smislu, očito je kako se krenulo na pjesmu koja će jasno poručiti da njemu ne trebaju krila da bi pokazao svoju kvalitetu. Ali učiniti to na ovakav banalni način, uz tekst koji nema nikakvog smisla i glazbu koja iz popa prelazi u nekakve afričke gospel vode, nema nikakvog smisla. Mislim da se i nakon dvadesetog preslušavanja pjesme neće zapamtiti ništa iz ove pjesme osim dobrih gospel vokala. Čini mi se da će se Roko teško riješiti svojih krila koji su mu i ovoga puta teret na leđima.

Ocjena: 2.5/5

Tús Nua – “Palindrome” (DIY)

Bez obzira što je u pitanju noise glazba koja nije baš sveopće prihvaćena među širom publikom, mislim da su Tús Nua ovom pjesmom zaslužile titulu jednog od najzanimljivijih hrvatskih bendova i ove godine. Nakon debitantskog albuma vrijeme je za najavu drugog studijskog uratka, a “Palindrome” je savršeni način za to učiniti. S jednom članicom manje kreću u novo putovanje – melankolično, crrno, ali i blistavo. I nešto manje noise, a više melodično, barem sudeći po ovoj pjesmi. I producent Vedran Kovačić Beli koji je radio na prvom albumu ponovno je idealan za ovu glazbenu priču koja će izgleda imati još jedan sjajan epilog. Opet tekstualno ne idu u širinu, već više u ponavljanje određenog dijela teksta i minimalizam, a u glazbenom smislu u istinsku puninu i raskoš. Bravo, djevojke!

Ocjena: 5/5