IZVJEŠĆE/FOTO: Atheist Rap u Boogaloou – priti koncert i priti ljudi
16. studenoga 2019.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Atheist Rap u Boogaloou – priti koncert i priti ljudi

U posljednjih mjesec dana puno je bendova proslavilo svoje velike rođendane, ali tulum koji se ne propušta je zasigurno bio onaj novosadskih punkera Atheist Rap, koji su sa zagrebačkom publikom proslavili svojih velikih 30. Podršku su im dali FNC Diverzant, još jedno neizostavno ime underground punka.

Ovo je bila večer pjesama koje su utjecale na niz generacija i kreirale povijest kulture, zato je bilo lijepo vidjeti da se okupio veliki broj publike. Iako se puno naglašavalo kako će sve ići prema satnici zbog programa kluba, ipak je bilo kašnjenja, no sve je to “pank” pa ćemo tehnikalije ovog puta preskočiti. Večer je otvorila ekipa koja je također nabrala značajne godine na sceni i bilo ih je pravo zadovoljstvo vidjeti na pozornici. FNC Diverzant još uvijek sviraju u originalnoj postavi, što je danas pravi raritet, a ovog proljeća obradovali su nas albumom “Stanica Dugave”. Uz taj album dobili smo naravno i podsjetnik na legendarni  “Prvi jubilarni”.

Od prve do posljednje pjesme se s pozornice širila snažna energija. Neke pjesme su nas podsjetile na kvart Dugave, a jednu su posvetili Ivanu Antoliću koji je tragično preminuo ovoga ljeta. Bez obzira o kojoj se pjesmi radilo veliki broj publike je pokazao da se itekako znaju tekstovi ove ekipe. Posebno je bilo zanimljivo pred kraj nastupa kada je gitarist jednu pjesmu posvetio svojoj kćeri koja se naljutila što nije mogla na ovaj koncert, a on je sve to objasnio pubertetom.

“Kažeš da bi htjela”, “Budi moja”, “Zadnja epizoda” i “Dihtung glave” samo su neke od pjesama koje su nas zagrijale ove rođendanske večeri.

U razgovorima prije ovog koncerta dečki iz Atheist Rapa čvrsto su tvrdili da punk nije mrtav i šalili se da je samo pitanje hoće li oni izdržat “ovih 30”. Nakon koncerta možemo potvrditi da su i više nego izdržali niz hitova koji su obilježili njihovu karijeru. Koncert je početo tako da je bend izašao na pozornicu, ali bez Dr. Popa. Radule kao da nije bio siguran dolazi li pjevati, pa je samo zamahnuo rukom u znak početka, no kada su počele prve note pjesme “Felićita” Dr. Pop je samo izletio na pozornicu i u klubu je počela prava euforija. Pjesmu su odmah spojili s “Tetoviranje” čime je lista krenula s 1995. godinom.

Odmah su se na početku zahvalili publici, a nije dugo trebalo da se među njoj stvori i prva “šutka” koja je kroz koncert bila neizostavni dio. Radule i Pop su nakon svake dvije-tri pjesme imali komentar. Tako se primjerice Radule osvrnuo na pjesmu “Sarajevo” kritizirajući rat. Na listi su se našle i pjesme kao što je “Tri jutra zemlje” koja govori o ekološkoj osvještenosti i “Grill 13” koja govori o propadanju malih poduzetnika.

O euforiji koju su izazvale “Car core” i “Wartburg limuzina” ne treba puno govoriti. Bend nas je svo vrijeme “bacao” po godinama 1993., 1995., 1998., 2001., 2005., 2009. i 2015., a publika se i više nego odlično držala na tom ludom ringišpilu pjesama, poznavajući svaki tekst i svaku notu. Naravno, ni bis se nije mogao preskočiti, a na njemu se našla i pjesma poput “Igraš grubo”. Publika je na kraju uzvratila a capella pjevanjem.

Dva sata, 30 pjesama, 30 godina. Iako veliki brojevi, ovog petka su proletili prebrzo. Sjajna energija, niz hitova i publika koja je dokazala da punk nije mrtav. A znate što? I Atheist Rap su pokazali da su itekako izdržljiva ekipa, koja nas pri svakom posjetu dobro razdrma i napuni pozitivnim mislima. Ili ukratko rečeno, na rođendanu je bilo: preterano!

Set lista:

Felićita
Tetoviranje
Spritzerboyz!
Štrikanje
Godina kulture
Ja sam video video
Sarajevo
Momci se vraćaju u grad
Pritilend
Ha-pu
Drugo pakovanje
Pećinko
Mene za Budžu
Ora je pravi način da
Takav je život
Tri jutra zemlje
Car core
Wartburg limuzina
Hor Atheist Rap II
Letnji hit
Njanjava
Delfin
Odlazim
Ne bi bilo fer
Fatamorgana
Pritajeni peder skriveni gej
Zapadna Evropa
U zmajevom gnezdu
Dr. Pop
Grill 13

Foto: Helena Ernoić