IZVJEŠĆE/FOTO: Vrata pakla otvorila se u Tvornici uz Nifelheim, Deserted Fear i At the Gates
14. prosinca 2019.
Helena Ernoić (56 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Vrata pakla otvorila se u Tvornici uz Nifelheim, Deserted Fear i At the Gates

Ovotjedni četvrtak bio je pravo vrijeme da se otvore “vrata pakla” koje je prizvala kombinacija death i black metala, odnosno predgrupe Nifelheim i Deserted Fear te zvijezde večeri At the Gates.

Prije svega, svaka pohvala ide organizaciji, jer je apsolutno svaki bend počeo po satnici koja je i najavljena. Definitivno nešto što bi trebalo postati pravilo, a ne iznimka. A pravilo da nam je “metal kalendar” ove godine kvalitetno i dobro popunjen potvrdio je već prvi bend. Riječ je o death metal bendu Deserted Fear koji dolazi iz Eisenberga, a postoji oko sedam godina i iza sebe ima četiri albuma. Onaj aktualni, “Drowned by Humanity” objavili su početkom godine pa je ovo bila odlična prilika da se čuje nešto i s njega. Među njima je bila i “The Final Chapter”.

Već od samog početka se u dvorani našao lijep broj ljudi, ali najaktivniji su ipak bili prvi redovi, dok se ostatak publike trgnuo tek između pjesama. No, svaka je dobila odličan pljesak. Bendu je ovo prvo gostovanje u Zagrebu, a na činjenicu kako su prihvaćeni čak su se i članovi benda osvrnuli. Gitarist je u jednom trenutku rekao kako je vidio da publika pjeva skupa s njima što ga je iznenadilo.

Pred kraj su odsvirali i “Bury Your Dead” koja se nalazi na njihovom prvom albumu. Ekipa je imala korektan nastup koji su začinili dim mašinama. Iako su im pjesme dosta slične, pa u tom vidu nije bilo neke dinamike, ipak su našli svoju publiku koja je dala sve od sebe da pamte svoje prvo gostovanje u Zagrebu.

Nifelheim je nedovoljno opisati kao black metal bend. To je doživljaj koji treba iskusiti. Bend je energično počeo svoj set, no s kostimima i nastupom su izgledali otprilike kao čudnovata fuzija glam rocka/Judas Priesta/black metala. Njihova pojava vas doslovno natjera da se zapitate što to gledate. Ali je zato njihova svirka u totalnoj suprotnosti, jer je ova ekipa jako dobro otprašila svoj set.

Publika se odlično zabavljala i pjevač nije imao nikakvih problema s animiranjem, a za uzvrat su dobili dobar pljesak i hrpu ruku u zraku. Najveća energija je ipak bila za vrijeme pjesme “Sodomizer” s prvog albuma kada se u publici napravila “šutka”, a prvi redovi su “gorjeli”. Izgleda da su svi bendovi te večeri recept sastavili po principu po malo od svakog albuma. 

U jednom trenutku publika je uzvikivala ime benda što nas je uvelo u pjesmu “The Bestial Avenger” nakon koje smo uživali u “Possessed by Evil”. Nakon posljednje pjesme bend je dobio poziv na bis, ali se on nije dogodio.

At The Gates, melodični death metal bend, posljednji je put svirao u Zagrebu davne 1996. godine. Iste su prestali s radom i mirovali punih 11 godina da bi se ponovno aktivirali 2007. godine. Iza sebe imaju pregršt, sad već kultnih albuma pa je doista bilo uzbudljivo iščekivati set listu koju su pripremili za Tvornicu. Set su otvorili s “To Drink from the Night Itself” i povezali ju s iduće dvije, kada se Thomas prvi put obratio publici. Konstatirao je kako je prošlo previše vremena od kad su posljednji put bili u Zagrebu. 

“Cold” je iz publike izmamila “šutku” i na kraju veliko oduševljenje, a nadovezalo se na “The Colours of the Beast”. Komunikacije nije bilo previše, a bend je uglavnom vezao većinu pjesama, što je bilo i u redu jer se vidjelo koliko je odlična energija na relaciji publika-bend i svaka veća stanka bi to prekinula. Na pitanje jesu li za jednu pjesmu koja je izašla 1995. godine odgovor je stigao u vidu “Under a Serpent Sun”, što je dočekano s oduševljenjem. Thomas je u jednom trenutku pozvao publiku da pjeva tekst i s palcem gore pohvalio angažiranost.

Već iduća pjesma je izazvala zanimljivu situaciju. U publici je počeo crowd surf, no u pitu se pojavio zaštitar koji očito ne zna da su takve stvari sastavni dio metal koncerata i ako se ponaša neodgovorno itekako može doći do ozljeda. Osim što je curu koja je bila na rukama publike vraćao natrag, počeo je dijeliti packe publici koja je dignula ruke i signalizirala da ne vidi od njega, jer je stajao na povišenju zaštitne ograde. Apsolutno neprofesionalno. 

Na “Heroes and Tombs” je publika počela davati ritam pljeskanjem, a onda nas je “oprala” energija koja je stigla uz “Nausea” na kojoj je bila još jedna šutka. Za one koji prate bend od početka na listi se našla i pjesma “Kingdom Gone” s prvog albuma.

Prije posljednje izvedbe pjevač se zahvalio publici na dolasku, odsvirali su “The Night Eternal” i time zaključili večer bez bisa.

Nevjerojatna je energija koja se stvorila među publikom. Iako je zvuk u dvorani diskutabilan i ovisi o mjestu gdje stojite, ipak bi mi bilo draže da je vokal bio više naprijed. No, publika se dobro zabavila na sva tri benda i to je ono što je važno. Otvorili su vrata dobrog metala na čiji povratak, nadam se, nećemo morati čekati nove 23 godine.

Set lista:
To Drink From the Night Itself
Slaughter of the Soul
At War with Reality
A Stare Bound in Stone
Cold
The Colours of the Beast
Death and the Labyrinth
Daggers of Black Haze
Under a Serpent Sun
The Swarm
Raped by the Light of Christ
Heroes and Tombs
Nausea
The Mirror Black
Suicide Nation
The Book of Sand (The Abomination)
Kingdom Gone
Blinded by Fear
The Night Eternal

Foto: Davor Birt