#nedjeljnikomentar: Krankšvester, Let 3 feat. Tereza Kesovija, Lika Kolorado, Nellcote, Pale Origins
26. siječnja 2020.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Krankšvester, Let 3 feat. Tereza Kesovija, Lika Kolorado, Nellcote, Pale Origins

Nakon zimsko-blagdansko-praznične stanke vraćamo se stalnoj rubrici #nedjeljnikomentar koji nikada nije bio prljaviji i raznovrsniji.

Krankšvester – “DiP” (DIY)

Nakon što mi osobno nije legla suradnja Krankšvestera i Mrleta iz grupe Let 3, Krankšvester se vraćaju u svojem stilu novim hitom “DiP” (Drkam i Plačem) koji će sigurno postati himna njihovih budućih nastupa. A imaju ih dva na jednom mjestu, u Tvornici kulture na Valentinovo. I ovo jest jedna tužna ljubavna priča koja će dobro doći na Dan zaljubljenih, pogotovo onima koji nemaju sreće u ljubavi ili seksualnom životu. Ritam je još tvrđi od “Gabera”, “Dubaija” ili “Slave”, štoviše Krankšvester su od hip hopa stvorili techno pjesmu koja će doći do izražaja na njihovim live nastupima. Satirični tekstovi su i ovdje pristuni, a ne nedostaje im ni mašte po pitanju trash talka i eksplicitnih riječi. Čak bih rekao da je ovo možda najbolja pjesma Krankšvestera od Liz Taylor.

Ocjena: 4.5/5

Let 3 feat. Tereza Kesovija – “Sam u vodi” (Dallas Records)

Originalna pjesma s prvog i vjerojatno ponajboljeg albuma Leta 3, “Two Dogs Fuckin”, psihodelična i dark-noiserska “Sam u vodi” dobila je produljenu i novu verziju. Na iznenađenje obožavatelja za novu verziju pozvali su Terezu Kesoviju. Pjesma i dalje ima tu mračnu atmosferu, a produkcijski je još bolje odrađena, naravno zahvaljujući današnjim tehnološkim razvojem situacije. Tereza pokazuje kako i u poodmaklim godinama ima sjajan vokal, ali iskreno nije mi dobro sjeo jer se na Prljin nešto nježniji vokal njezin prodorni diva glas previše ističe. Osim toga, previše je vibrata po mojem ukusu i Terezinih standardnih odlazaka u visine. Iako na trenutke, pogotovo u noise dijelovima pjesme, ta snaga vokala je itekako dobrodošla. Ako ćemo gledati cijeli paket, onda je ova suradnja nadasve zanimljiva i neočekivana. Teško da će se moći ovako dobro prenijeti live, prije svega mislim na Terezu i njezine vriskove. Ali budemo i to vidjeli uskoro, nadam se.

Ocjena: 3.5/5

Lika Kolorado – “Spasoje” (Classic Records)

Iza njih je jedan studijski album, sada su na putu do drugog, a prva najava je singl “Spasoje”. Glazbeno svakako zanimljiv s naglaskom na ritam sekciju, dok je vokalno nešto manje zanimljiv. Tekst poprilično dosadnjikav, baš kao i vokal koji je drugačiji nego prije, kao da je Filip odlučio odjednom promijeniti način pjevanja. Ili je to samo do mene?! Nakon ovog teško je reći što očekivati od albuma, ali svakako bi mogao instrumentalno dobro zvučati. Produkcija je na vrlo dobroj razini i nadam se da će tako zvučati i ostale pjesme s albuma. Da me nešto pjesma dojmila ne bih mogao reći, za razliku od spota koji je puno zanimljiviji.

Ocjena: 3.2/5

Nellcote – “My Favourite Stranger” (Geenger Records)

Bend koji sve više iznenađuje objavio je novi singl s albuma “Disturbance in a Quiet Summer Night”. I ova pjesma doista zvuči kao da je iskočila iz ljeta i poremetila vruće ljetne dane, pokrenula one koji se utapaju u vrućini i stvorila sjajnu atmosferu. Veseli ritam posebno je začarala truba Igora Pavlice. No, ono što je zanimljivo, tema same pjesme i nije tako lijepa koliko i sama glazba i ritam. Tako je stvoren jedan kontrast brzog ritma i melankoličnog teksta. U mirnijem dijelu pjesme sve instrumente nadvladava gitara svojim razdraganim solom koji je jako lijepo sjeo. Još čekam svoj prvi pravi živi susret s ovim bendom i nadam se da njihova glazba na pozornici zvuči još konkretnije.

Ocjena: 4/5

Pale Origins – “Deathbreather” (DIY)

Sve zamjećeniji Pale Origins predstavljaju još jedan singl s nadolazećeg albuma prvijenca. Dečki su se live već pozicionirali na sceni. Žestoki riffovi i općenito žestoki zvuk i dosta precizna svirka na koncertima dolazi do izražaja, a glavni vokal itekako zna baratti svojim grlenim glasom. Jednako je dobar sa screamom i u visokim i niskim lagama, iako mi se ove druge nešto više sviđaju. Šteta što je studijska produkcija dosta mlaka. Zvuk je nekako zbijen pa se ne mogu jasno razdvojiti instrumenti od vokala. Bubnjevi i gitare su za ovakvu vrstu glazbe prigušeni i nisu ostavili dobar dojam iako oko svirke nemam zamjerke. Mali doprinos elektronike dobro se nadovezao na pjesmu i nikako ne smeta žestokom zvuku, nego je više tu kao podloga. Solidna najava prvijenca!

Ocjena: 3/5