#nedjeljnikomentar: Brainswitch, Kali Lago, Letu štuke, Nikola Marjanović, Nola i Elvis Stanić
9. veljače 2020.
Nikola Knežević (2810 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Brainswitch, Kali Lago, Letu štuke, Nikola Marjanović, Nola i Elvis Stanić

Brainswitch – “From the Sleep” (Geenger Records)

Mostarski post-metal bend uskoro objavljuje album, a odlična najava je singl “From the Sleep”. Iako kao ljubitelj post metal zvuka ne mogu biti nešto pretjerano objektivan, moram reći kako je riječ o nešto tmurnijem zvuku i ozračju. Svirački vrlo zanimljivo i s drastičnom promjenom ritma u sredini pjesme, zbog čega sve dobiva još jednu dodatnu notu u intrigantnosti i neočekivanosti. Više je riječ o instrumentalnom poduhvatu jer pjesme ima jako malo teksta, a i vokal je dosta prigušen, što je poprilično standardno kod nosie glazbe. Riffoidno sa snažnom ritam sekcijom koja daje poseban začin na eksplozivnosti. Pratit ću pozorno njihov rad jer bi ovdje moglo biti riječ o jednom od većih iznenađenja na našem području.

Ocjena: 4/5

Kali Lago – “I Feel the Winds Again” (DIY, Greenwood Studio)

Još jedno novo ime u nas, bend Kali Lago, koji definitivno zaslužuje više pozornosti. Dosta melodičnu glazbu prate vrlo lijepi back vokali i nježni lead vokal. Akustični pop-rock zvuk dovoljan je da vas prikuje uz slušalice ili neki drugi audio gadget. Očekujem od njih puno i nadam se da će nastaviti u ovom smjeru, a činjenica da sve pjesme snimaju uživo u Greenwood studiju daje do znanja da su spremni za pozornice. Ovo i treba završiti na pozornici kako bi se još više usvirali (iako zvuče već usvirano) i kako bi došli do većeg broja publike. Nemam ništa reći dodatno ni oko produkcije, odrađena je dosta dobro i svijetlo (zvukovno) što odgovara ovakvom tipu glazbe. Vrlo lijepo!

Ocjena: 3.8/5

Letu štuke – “Žad” (Menart)

Letu štuke s vremenom su postale specijalizirane za odlične balade, odnosno Dino Šaran je s vremenom postao jedan od najboljih regionalnih tekstopisaca koji s vremena na vrijeme zna prigrliti i balade. Nova je “Žad”, još jedan singl s aktualnog albuma “Topla voda”. Pjesmu otvara nježna akustična gitara i također nježan Dinin vokal, a tekst ponovno dira srce. Upravo su melodija i tekst najbolji dio ove pjesme koja još jednom potvrđuje potencijal Štuka, ali i razlog zašto ih publika toliko voli. Ne samo da pjesma dira srce, nego i naše osjetilo sluha, pogotovo one s melankoličnim smislom za glazbu. Predivno! Više od toga se nema što reći i nije potrebno.

Ocjena: 4.5/5

Nikola Marjanović – “Vrati mi se ti” (Menart)

Šteta što se u Hrvatskoj ne cijene ovakvi vokali i što im se ne daje više pozornosti. Jedna od rijetkih dobrih pjesama Zagrebačkog festivala, a koja uz Nikolinu energiju, vokalnu i interpretacijsku treba biti među najemitiranijima u Hrvatskoj. Podsjeća na njegovo razdoblje u Radio Luksemburgu, ali i grupi Sane. Nadam se da neće ponovno biit u sjeni nekih nebitnih izvođača i bendova koji tko zna iz kojeg razloga uspijevaju. Važno je imati dobru pjesmu, a on ima vrlo dobru pjesmu, uvijek je imao i nadam se da će se i kroz ovaj singl njegov vrhunski vokal čuti dosta daleko. Zaslužio je!

Ocjena: 4/5

Nola i Elvis Stanić – “Ne traži od mene” (Aquarius Records)

Gabi je u video spotu doslovno iznad oblaka, baš kao što je pjevala u jednom od najvećih hitova grupe Nola, a zajedno s Marijanom i uz nevjerojatan touch velikana Elvisa Stanića napravljena je jedna od najboljih pjesama ovog benda. Kad se spoje vrhunski glazbenici onda može nastati samo ovakav proizvod. Elvis se našao u prirodnom staništu, bluesy gitarskim dionicama, a Gabi i Marijan rade ono što su uspješno radili svih ovih godina, nevjerojatnim talentom odvode nas iznad oblaka. Sanjivo, lijepo, bendovski i za vrhove top lista. Očekivao sam puno, ali ovo je ipak iznad mojih očekivanja. Iznad oblaka!

Ocjena: 5/5