RECENZIJA: Alfi Kabiljo: “Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984” – zvučni komadi socijalističkog noira
3. ožujka 2020.
Karlo Rafaneli (102 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Alfi Kabiljo: “Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984” – zvučni komadi socijalističkog noira

“Sex, Crime & Politics” kompilacija je teško dostupnog materijala koji je proslavljeni hrvatski skladatelj Alfi Kabiljo napravio za šest igranih filmova između 1974. i 1984. Kao što već i očekujemo od izdavača Fox & His Friends, odnosno izdavača i urednika Lerija Ahela i Željka Luketića, ovo izdanje se bešavno uklapa u njihove šire napore istraživanja rane elektronike, funka i disca u razdoblju socijalističke Jugoslavije.

Kabiljo je nevjerojatno plodan autor aktivan i danas, u osamdesetim godinama života, no najpoznatiji je po mjuziklima poput antologijskog “Jalta Jalta” i brojnim pjesmama za izvođače zabavne glazbe. Ahel i Luketić ga ovdje pak predstavljaju kao jugoslavensku mješavinu Lala Schifrina i Goblina. Odabrani filmovi su žanrovskim i kritičkim statusom različiti, no glazba je posložena tako da reflektira cjelovito raspoloženje iz naslova, svojevrsni socijalistički noir, u kojem mješavina misterije i humora pršti iz dvadesetak tema.

Kao i obično kod ovakvih “zaboravljenih”, arhivskih izdanja postoji moment očekivanog iznenađenja. Ideja da se sredinom sedamdesetih na ovim prostorima uopće radila ovakva vrlo suvremena i tadašnjim svjetskim trendovima prilagođena glazba zamagljena je godinama priča o “željeznoj zavjesi” i nepostojanju mogućnosti odabira vrste jogurta. Kabiljova glazba je na trenutke svjesno kičasta, no time se savršeno uklapa u light funk trendove sredine sedamdesetih kakve možete naći po bronijim arhivskim soundtracima krimića i komedija iz tog vremena. Svjesno igrajući na tu “crate digging” estetiku, Fox & His Friends ponudili su ovim izdanjem atmosfersku nostalgiju, za koju je se čak u press materijalu spominje da predstavlja zamišljeni zvuk Zagreba. “Sex, Crime & Politics” može se se shvatiti i kao soundtrack za izmišljeni, izgubljeni, možda i nepostojeći grad, no može se shvatiti i kao ono što jest i na samoj površini – vrlo kompetetni rad kompozitora koji je u tom trenutku mogao raditi na svjetskoj razini, da mu se za to ukazala prigoda. Sjajno izdanje.

Ocjena
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5