RECENZIJA: Run the Jewels: “Run the Jewels 4” – novi soundtrack američke stvarnosti
5. lipnja 2020.
Karlo Rafaneli (102 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Run the Jewels: “Run the Jewels 4” – novi soundtrack američke stvarnosti

U recentnom intervju za NPR, EL-P je govorio o reizdanom solo prvijencu “Fantastic Damage” iz 2002. i percepciji tog albuma kao post 9/11 ostvarenja. Slična reputacija prati i drugi album “Run the Jewels”, njegove kolaboracije s Killer Mikeom kojeg se često povezuje s prosvjedima u Fergusonu.

Dugoočekivani četvrti album Run the Jewels sasvim će sigurno stići ista sudbina, budući da je pušten besplatno s bendove web stranice 4. lipnja, dan ranije od planiranog u znak potpore prosvjedima povodom ubojstva Georgea Floyda. Run the Jewels su ostavili posjetiteljima mogućnost da doniraju za obranu uhićenih prosvjednika i tako uspjeli skupiti 50 tisuća dolara u 15 sati.

Sve je to hvale vrijedno, ali nije ono po čemu se album pamtiti. EL i Mike sigurno nemaju kristalnu kuglu, ali već godinama drže prst na kolektivnom pulsu Amerike. Već je prošli “Run the Jewels 3” sa samog kraja 2016. bilo izrazito politički orijentirano ostvarenje objavljeno u sam osvit vladavine Donalda Trumpa, no četvorka sada odvodi stvari korak dalje.  Fenomenalna “Walking in The Snow” nudi gnjevnu, ali bolno točnu opservaciju Killer Mikea:

“The way I see it, you’re probably freest from the ages one to four
Around the age of five you’re shipped away for your body to be stored
They promise education, but really they give you tests and scores
And they predictin’ prison population by who scoring the lowest
And usually the lowest scores the poorest and they look like me
And every day on evening news they feed you fear for free
And you so numb you watch the cops choke out a man like me
And ’til my voice goes from a shriek to whisper, “I can’t breathe”
And you sit there in the house on couch and watch it on TV
The most you give’s a Twitter rant and call it a tragedy
But truly the travesty, you’ve been robbed of your empathy
Replaced it with apathy, I wish I could magically
Fast forward the future so then you can face it
And see how fucked up it’ll be”

Odmah nakon nje slijedi pseudoplesni hit “Ju$t” s gostovanjem dvaju naizgled nespojivih likova, Pharella Williamsa i Zacha De La Roche. Svi četvorica ujedinjeni su urnebesnim refrenom: Look at all these slave masters posin’ on yo’ dollar.  Ostatak albuma je gotovo  jednako eksplozivan, a kulminira u odličnoj pseudobaladi “Puling the Pin” s gostovanjima Josha Hommea i soul legende Mavis Staples te još jednim razornim refrenom:

“Static in my mind
Like sanity on borrowed time
Like right and wrong can’t be defined
There’s a grenade in my heart and the pin is in their palm
There’s a grenade
There’s a grenade
A grenade in my heart”

“A few words for the firing squad (radiation)” je apokaliptična završnica albuma, osobna sumacija konačnog prelaska distopije u stvarnost.

“Run the Jewels 4” je remek- djelo, produkt dugogodišnjeg rada dvaju neumornih veterana koji s godinama postaju sve bolji. El-P se po običaju i u tekstualnom i produkcijskom smislu drži svojih davno uspostavljenih futurističkih standarda, kao istinski Philip K. Dick hip hopa. Killer MIke pak svaki put zvuči sve oštrije i agilnije, nudeći stvarnošću protutežu EL-P-jevim metaforama. Njihovo partnerstvo zbog toga funkcionira idealno. Nadopunjuju se i nadovezuju kao kakav policijski duo iz buddy buddy komedije osamdesetih.

Ovaj album istodobno predstavlja oštru i nedvosmislenu osudu sistemskog rasizma, ali i nacrt za bolju zajedničku budućnost. El-P i Killer Mike, bijelac iz New Yorka i Afroamerikanac iz Atlante, zajedno su pokazali ne samo da mogu funkcionirati kao neodvojiva cjelina, nego su tako postigli i daleko više nego u dotadašnjim, sasvim respektabilnim samostalnim karijerama. Naravno, funkcioniranje rap dua nije isto kao ono kompleksne zemlje sastavljene od krvavog povijesnog nasljeđa i institucionalnog rasizma pretočenog u polulegalni ekonomski sustav privatnog zatvorskog sustava. No alternativa mržnji, a to potvrđuje i vrlo mješoviti rasni profil prosvjednika je itekako moguća. Bolji svijet je itekako moguć, samo će zahtijevati ozbiljno preispitivanje i preslagivanje dosadašnjeg.

Foto: Promo

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5