MOJ +1: Ivana Kindl smjestila šaroliko društvo među albume koje je najviše preslušala
23. lipnja 2020.
Nikola Knežević (2606 Članci)
Podijeli

MOJ +1: Ivana Kindl smjestila šaroliko društvo među albume koje je najviše preslušala

Ivana Kindl, jedan od najbolih hrvatskih ženskih vokala, priprema se za novi studijski album koji će biti objavljen ove jeseni.

Kroz nekoliko dana objavit će i najnoviji singl “Divovi ljubavi” koji će najaviti novi album. Više detalja o albumu nemamo, čak ni sam naziv, ali s obzirom da je u pitanju Ivana Kindl jasno je svima kako je kvaliteta neupitna. Ako je netko slušao široki raspon glazbe tijekom svojeg života onda je to ona, a što se može vidjeti i po listi 10 albuma koji su se kod nje najviše izlizali na kazetofonima i CD playerima. No, listu nije bilo lako sastaviti.

“Toliko je raznih izvođača koji su ostavili ogroman utjecaj na mene tijekom odrastanja do sad, pa sam nekoliko dana morala razmišljati i raditi selekciju. Naravno, nisu stali svi u 10 naj, žanrovski sam dosta šarolika od rocka, soula, R’n’B-ja, pa do funka, dream popa i elektronike. Alice in Chains, Metallica, Aretha Franklin, Róisín Murphy, En Vogue, David Bowie, Eva Cassidy, Chromatics, Twin Peaks soundtrack, Joss Stone, Beady Belle, Kool and the Gang, Boyz 2 Man, George Michael, Luther Wandross, Janis Joplin, No Doubt, Prince i mnogi drugi ostavili su neizbrisiv trag. No uspjela sam izdvojiti 10 albuma koji su se izlizali što na kazetofonu, što na CD playeru”, kaže Ivana i predstavlja svog cenera.

1. Mariah Carey – Music Box (1993.)

Iako bih mogla sve njezine albume iz devedesetih izdvojiti, ovaj je za mene u teen danima značio prekretnicu.Tad sam shvatila da se želim u potpunosti posvetiti glazbi u životu. Mariah iz te faze pjevala je nadnaravno, uz nju sam i sama otkrila svoj potencijal, a soul i R’n’B su stilovi koji najviše odgovaraju mom pjevačkom senzibilitetu.

2. Nirvana – Nevermind (1991.)

Najdraži bend iz teen dana, obožavam psihodelični rock i iako su mi svi njihovi albumi izvrsni, ovaj je bio poseban jer sam ih tad tek otkrila.

3. Faith No More – King for a Day, Fool for a Lifetime (1995.)

Izvrstan album, izvrstan vokal, jedan od najboljih. Pjesme u rasponu od nešto žešćih do onih ‘mantrastih’ poput “Evidence”. Uživancija.

4. Chaka Khan – Naughty (1980.)

Kakva energija, vokal, chill/groove atmosfera, malo funka, soula, synth momenata specifičnih za 80-e.

5. Skunk Anansie – Stoosh (1996.)

Volim žestoki progresivni zvuk s dobrim ženskim vokalom, a kad sam čula prvu pjesmu od njih “Brazen”, postala sam vjerni fan.

6. Erykah Badu – Live (1997.)

Ova kaseta se dobrano izlizala kao i album “Mama’s Gun”. Chill koji ona nosi u sebi i svojoj groove soul/jazz mjuzi, te interpretaciji, sjajan bend, njezini specifični baduizmi između pjesama. Album za opuštanje i potpuno guštanje.

7. Alanis Morissette – Jaged Little Pill (1995.)

Sjajna i iznimna kantautorica koja je sve svoje frustracije, nježnosti i ljubavne probleme iznijela na albumu prvijencu kojeg sam obožavala u teen danima.

8. Destiny’s Child – Writing’s on the Wall (1999.)

Odličan album, produkcija sjajna, modernizacija R’n’B mjuze uz sjajne beatove, isprekidane melodije i fantastične vokalize. One su najviše utjecale na moje R’n’B početke.

9. Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill (1998.)

Obožavala sam Lauryn još iz faze Fugeesa, ali ovaj album je toliko sjajan i flawless uz tu specifičnu boju glasa i posebnu interpretaciju. Hip hop/R’n’B i najdraža pjesma “Ex-Factor” koja me baci u ekstazu.

10. Jessie Ware – Devotinon (2012.)

Od novijih izvođača i bendova najviše gotivim taj dream pop pristup kojeg je donijela senzualna Jessie i synth pop zvuk kojeg su donijeli članovi benda Chromatics. Jessie me kupila već prvom pjesmom “Running”, ali i ostatak albuma je sjajan. Ona predivno pjeva i najdraža mi je pjevačica novije generacije. Izvrsna produkcija i atmosfera.

Foto: Romana Pavliša