#nedjeljnikomentar: Jall aux jeux, Lovorka Sršen, pocket palma, Sunnysiders, Vinko Ćemeraš
20. rujna 2020.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Jall aux jeux, Lovorka Sršen, pocket palma, Sunnysiders, Vinko Ćemeraš

Nakon sad već mjeseci stanke zbog koronavirusa, odnosno zbog mjeseci kada je glazba stala pa iskreno nismo imali štogod ni recenzirati od novih pjesama na domaćoj glazbenoj sceni, vrijeme je da se vratimo uobičajenoj praksi.

Nedjelja je, a uobičajeno nedjelju provedete i čitajući #nedjeljnikomentar, stoga i ovoga puta krećemo na putovanje po bespućima interneta i mailova i izdvajamo pet pjesama koje su ovoga tjedna došle do publike ili možda nisu to uspjele.

Jall aux jeux feat. Nuška Drašček – La Sérénade (DIY)

Francuski jezik sam po sebi je romantičan i zavodljiv, ali kada ga koriste, glazbeno i tekstualno, bosanski glazbenici, ljubitelji frankofonije, onda je to nešto još posebnije. Doduše, ovoga puta pjesmu ne čujemo s njihovim pjevačem Mirzahom koji živi u Toulonu i nije mogao zbog korone sudjelovati u snimanju. Ipak, tu je Nuška Drašček iz Slovenije koja je savršeno preuzela ovu ulogu i bacila nas u vrijeme najljepših francuskih šansona. Ova je u nešto modernijem ruhu, ali se ipak osjeti kao da su duhom prolazili kroz ulice Pariza ili nekog od drugih romantičnih francuskih gradova. Toplo, senzitivno, senzualno i lako probabljivo. Još me čudi zašto ovaj bend nije dobio svoju zasluženu pozornost.

Ocjena: 4.5/5

Lovorka Sršen – Delta (Mudri Brk)

Za Lovorku Sršen još nismo imali prilike čuti jer je u pitanju novo ime na kantautorskoj sceni. Na pjesmi “Delta” ostvarila je suradnju s pravim imenima među kojima se najviše ističe ono Josipa Radića (Valentino Bošković, Kensington Lima). Osjeti se taj poseban ugođaj kojeg najviše stvara pedal steel gitara i podsjeća nas na prekrasne southern rock zvukove. Lovorka je napisala jako lijepi tekst koji se idealno uklopio u već sanjivu melodiju. Zahvaljujući tome mnogi će prigrliti njezin izričaj i nestrpljivo očekivati nešto novo. Naravno, za napredak ima prostora i nije ovo jedna od najsavršenijih pjesama koje smo čuli na kantautorskoj sceni u zadnjih 10 godina, ali je svakako materijal koji će u mnogima izazvati lijep ugođaj. Za svaku pohvalu. Pratim i dalje razvoj situacije.

Ocjena: 4/5

pocket palma – femme nouvelle (Aquarius Records)

Iako se pjesma potpisuje s pocket palma, zapravo je u pitanju članica sastava Anja Papa, a pjesma će biti dio drugog nastavka projekta Femme Nouvelle Aquarius Recordsa koji okuplja snažna ženska imena hrvatske glazbene scene. Pjesma podsjeća na rano razdoblje Jean-Michela Jarrea kojeg je posjetila ekipa Denis & Denisa pa im je pustila neku svoju novu pjesmu koju je Jean-Michel provukao kroz svoje procesore. Slikovito? Samo ono što osjetim na prvo slušanje. Zvuči jako lijepo, iako se meni bend uživo nije nešto pretjerano dojmio, ali dobro – makar ima svoju publiku koja je željna ovakvog indie popa. Zanimljivo je što je ovo zapravo spoken word pjesma u kojoj čujemo Anjinu prijateljicu na franucskom jeziku. Seksi! Dosta dobra najava projekta Femme Nouvelle Vol. 2. Ovo bi se moglo vrtjeti i na radiju.

Ocjena: 4/5

Sunnysiders ft. Yogi Lonich – You’re Not that Good for Me to Cry” (Dancing Bear)

Najbolji dio ove pjesme je gitara Yogija Lonicha koja je zapravo i refren jer pjesma nema klasični refren. Fali ovog klasičnog autorskog bluesa na našim prostorima, a Sunnysiders ga donekle održavaju ili drže živim. Yogi je zaista klasa, izniman gitarist s bogatim iskustvom, pogotovo na velikim pozornicama. Antonija Vrgoč ima dosta dobar izgovor engleskog jezika, iako ga nije dovela do savršenstva, ali je barem bolji od većine glazbenika koji pjevaju na engleskom u Hrvatskoj ili barem misle tako. Šteta što pjesma nema ništa catchy za što se možete uhvatiti osim Yogijeve gitare, što i jest logično za blues, ali opet – fali mi ovdje onaj klasični blues emotivno-energično-plačljivi glas koji će nam proći kroz žile.

Ocjena: 3/5

Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli – Nauči me (Universal Music Hrvatska)

Vinko se ubrzo nakon sudjelovanja u emisiji The Voice Hrvatska promaknuo u jedan od najzanimljivijih mladih muških vokala u Hrvatskoj, a pjesme mu nisu bile samo prolazne već su ostavljale određeni trag. Treći singl “Nauči me” lagana je pop rock pjesma koja bi mogla postići dosta toga i čak se zavrtiti na radiju te otići visoko na top listama. Nije u pitanju nešto najbolje što smo čuli ove godine, ali ima jako lijepu melodiju te pogotovo gitare koje uz njegov prepoznatljiv vokal i konstantno ponavljanje riječi “nauči me” lako ulaze u uho. Vrlo dobra pjesma!

Ocjena: 4.5/5