RECENZIJA: Bruce Springsteen: “Letter to You” – Gazda, kandidiraj se na sljedećim izborima!
4. studenoga 2020.
Boris Abramović (276 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Bruce Springsteen: “Letter to You” – Gazda, kandidiraj se na sljedećim izborima!

Za sam početak moram reći da je barem što se mene tiče praznik svaki put kada The Boss objavi novi album. Tek nešto više od godinu dana prošlo je od odličnog albuma “Western Stars”, a evo nam još jednog praznika koji nam je priuštio ovaj majstor od glazbe i riječi.

Pišem ovo dan uoči američkih izbora koji ne da nam iskaču iz paštete gdje god da se okrenemo, nego ispada da su to puno važniji izbori za nas od naših vlastitih, a pada mi na pamet da bi se stvari mogle kud i kamo bolje i brže riješiti i da bi ne samo Amerika nego i cijeli svijet bio puno bolji kada bi se recimo ovaj čovjek odlučio kandidirati za američkog predsjednika. Kada ovo izađe možda će se već znati pobjednik, možda neće, možda će obojica proglasiti pobjedu, ali to nije ni bitno. Ništa bitno se neće promijeniti, pogotovo ne za nas ovdje, ali stvarno mislim da i Amerika i svijet zaslužuju bolje od ovoga što se nudi. Ako i ne bude odlučio ući i baviti se politikom, najstarijim zanatom na svijetu, jer politika i prostitucija su jedno te isto, to smo barem svjedočili puno puta, nadam se da će se The Boss još dugo baviti snimanjem glazbe i to upravo ovakve odlične glazbe kakva je na ovom albumu.

Pismo koje nam je ovaj put napisao, “Letter to You”, je pismo u kojem nam Boss poručuje da je muzika najbolja terapija u ova grozomorna vremena u kojima za sada ne vidimo svjetliju budućnost. Vraća se Bruce Springsteen formuli koja se pokazala pobjednička još u vrijeme njegovih najvećih remek djela Born to Run” i Darkness on the Edge of Town”, bazičnom rocku i vrhunskoj poeziji u kojoj mu je ravan još jedino nobelovac Bob. Snimljen u kućnom studiju u New Yerseyu, uživo za samo četiri dana, album sadrži i neke pjesme koje je autor napisao na samim počecima karijere, još ranih sedamdesetih.

Osobno nakon već spomenuta dva bisera karijere Born to Run” i Darkness on the Edge of Town”, najviše sam volio kad bi Boss malo iskočio iz tračnica pa napravio album koji pomalo odudara od bazičnog rocka. Zato su mi se uvijek jako sviđali Nebraska ili recimo The Ghost of Tom Joad” pa mi je naravno i prethodni Western Stars” bio stvarno odličan jer je Bruce otišao u neka neistražena područja. Fantastične pjesme s Born in USA” uvijek mi je kvarila ta produkcija iz osamdesetih godina, grozan zvuk bubnjeva i pogotovo klavijatura. Još uvijek se nadam da će se taj album snimiti ponovo i da te stvarno fantastične pjesme dobiju svoje novo ruho.

“Letter to You” ponovo spaja Brucea sa svojim E-Street Bandom i to je pobjednička kombinacija koja je iznjedrila odlične albume kada god se desila, a desila se puno puta do sad. Album otvara prelijepa akustična One Minut You’re Here” i na trenutak nas vraća na prethodni album dok odmah iza nje slijedi naslovna Letter to You” i stvari sjedaju na svoje mjesto, prava rocnrolla.

“Janey Needs A Shooter” je skoro sedominutna kombinacija soula i rhytam and bluesa uz usnu harmoniku i jedna je od starih pjesama, a nakon nje smirenje u Last Man Standing”, naravno dok se bend ne uključi. Dannya Federicija i Clarencea Clemonsa naravno više nema u E-Street Bandu, ali ovi koji su sada tu apsolutno opravdavaju dano im povjerenje, pogotovo Jake Clemens na Clarencovom mjestu i Nils Lofgren na gitari.

“Ghosts” je još jedna od pjesama koja će vjerojatno postati jedan od odličnih zgoditaka na koncertima kao i House of a Thousand Guitars”, a album na najbolji način zatvara odlična i možda i proročanska u ovo vrijeme “I’ll See You In my Dreams”.

“The road is long and seeming without end
The days go on, I remember you my friend
And though you’re gone and my heart’s been empty it seems
I’ll see you in my dreams”

Šezdesetak minuta odlične glazbe u ovih novih dvanaest pjesama donio nam je Bruce Springsteen na Letter to You” ili pismu kojim nam se obratio i pružio nam je dašak nade u ova turobna vremena.

Sve svoje strahove i sumnje u ovom današnjem svijetu, svu svoju sreću i bol i sve svoje istine The Boss je na ovome albumu izložio pred nas i hvala mu na tome. Trebaju nam ovakvi albumi u ova vremena.

“In my letter to you
I took all my fears and doubts
In my letter to you
All the hard things I found out
In my letter to you
All that I found true
And I sent it in my letter to you”

#votebrucepresident
#vote4bruce

Foto: Rob Demartin

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5