Nakon gotovo 20 godina Marco Hietala napustio Nightwish
12. siječnja 2021.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

Nakon gotovo 20 godina Marco Hietala napustio Nightwish

Nakon gotovo 20 godina, basist, vokal i tekstopisac finske metal senzacije Nightwish, Marco Hietala, objavio je odlazak iz benda.

Hietala se pidružio Nightwishu kada ga je Tuomas Holopainen pozvao jer im je trebao basist i muški vokal te je od tada jedan od vitalnih članova benda. Vrijeme karantene je iskoristio za promišljanje o glazbenoj industriji i zaključio kako s mnogim stvarima nije zadovoljan te da mu je potreban novi razlog za inspiraciju. Nastavak rada u ovakvim okolnostima smatra opasnim za njegovo mentalno zdravlje.

O nezadovoljstvu je između ostalog izjavio: “Već nekoliko godina nisam se mogao osjećati potvrđenim u životu. Streaming kompanije od umjetnika očekuju inspirirani rad od devet do pet, a istovremeno nepravedno raspoređuju profite. Čak i među izvođačima. Mi smo banana republika glazbene industrije. Najveći organizatori turneja potražuju postotke čak i iz vlastitog merchandisea dok plaćaju dividende Bliskom Istoku. Očito neke teokrazije mogu uzeti novac od glazbe koja bi vas tamo odsjekla ili zatvorila, a da se ne prikazuju kao licemjeri. Tu je samo nekoliko primjera.

Hietala u svojoj izjavi moli za privatnost i moli medije da se suzdrže od stvaranja teorija zavjera. O ovoj temi se kratko očitovao i sam bend, koji je najavio kako će nadolazeću turneju održati sa session basistom, dok će o novom stalnom članu naknadno obavijestiti javnost.

Kompletnu izjavu pročitajte na službenim stranicama benda: https://nightwish.com/news/resignation-marko-hietala

Podsjetimo, aktualni dvostruki album “Human. :II: Nature.” objavljen je u travnju prošle godine, a sniman je između kolovoza i listopada 2019. godine. Sadrži devet pjesma na prvom CD-u i jednu dugu pjesmu na drugom CD-u koja je podijeljena u osam poglavlja.

Foto: Promo