MOJ +1: Kids from the Sky izdvojili albume koji su utjecali i inspirirali na njih
28. veljače 2021.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

MOJ +1: Kids from the Sky izdvojili albume koji su utjecali i inspirirali na njih

Novi +1 naše redovne rubrike Moj +1 su zapravo njih trojica, članovi benda Kids from the Sky, a koji su tek započeli svoje glazbeno putovanje.

Mladi križevački bend kids from the sky (Teo Golub, Vedran Vlahović i Robin Petić), odvažno je zakoračio na domaću glazbenu scenu i predstavio jedan potpuno novi glazbeni pravac, dosad neuobičajen za ove prostore. Kids from the sky svoju konceptualnu glazbenu priču nazvali su “Elementi” koji je objavljen kao EP.
“Svaki element u ovoj priči predstavlja određenu borbu u životu. Ideja da se uzmu prirodni elementi došla je iz želje da se kroz spotove i vizuale lakše dočara i objasni svaka određena borba iz osobnog života.”, ispričao je Teo Golub. A sada će nam Teo, Vedran i Robin reći što to oni slušaju kad ne rade svoju glazbu, odnosno koji su albumi posebno utjecali na njih i inspirirali ih da se bave glazbom, a izdvojili su nam i listu pjesama koje možete poslušati na našim streaming profilima ili na dnu ovog članka.

1. Red Hot Chili Peppers – Stadium Arcadium (2006)

Stadium Arcadium je moj prvi doticaj s konceptom albuma i strane glazbe općenito. Prvi bend koji sam počeo slušati, a sve je bilo zaslužujući njihovoj pjesmi “Snow (Hey oh)”. Može se slobodno reći da su RHCP s njihovim albumom “Stadium Arcadium” i pjesmom “Snow” započeli moj glazbeni put. (piše: Teo)

2. John Mayer – Continuum (2006)

Na ovaj album sam zakasnio dobrih šest godina, ali čim sam čuo pjesmu “Slow Dancing in a Burning Room” natjeralo me da poslušam i ostatak albuma i mislim da sam ga istog trena uvrstio na moju top listu svih albuma. John Mayer, električna gitara i soul/blues/pop vibe; nevjerojatna emocija. (piše: Teo)

3. Twenty One Pilots – Vessel (2013)

“Vessel” je album s kojim su Twenty One Pilots 2013. ugrabili mjesto na velikoj sceni. Luda je to kombinacija raznih glazbenih žanrova koja ipak u svojoj srži posjeduje istu nit koja prolazi kroz sve pjesme, te su nas twenty one pilots definitivno inspirirali da se ne ograničavamo jednim stilom nego spajamo sve glazbene stilove koji su utjecali na nas kao glazbenike. “Car Radio” je pjesma koja je od mene napravila Twenty One Pilots fana jer priča o temama za koje sam bio uvjeren da nitko nikada neće pričati u pjesmama, te su mi i s te strane dali hrabrosti da napokon pišem o temama o kojim želima pisati u svojim pjesmama. (piše: Teo)

4. Foster the People – Torches (2011)

Ovaj album osvojio me prvenstveno kreativnim odlukama unutar aranžmana koristeći razne netipične soundove koji su kasnije utjecali na mene i dali mi hrabrosti da zvukovno eksperimentiram sa svojim pjesmama. “Houdini” je bila ta pjesma koja me iznova fascinirala soundovima i odabirom elemenata za groove dionice. (piše: Teo)

5. Chris Brown – Fortune (2012)

Ovo su moji dodiri s hip-hop svijetom. Iako je Chris Brown prvenstveno RnB glazbenik, znamo da se jako dobro saznali u hip-hop svijetu. Trajala je dugo, kroz srednju školu, moja zaluđenost Chrisom Brownom, a ovaj album uveo me u njegov svijet. Album je, prepoznatljivo, pun senzualnih tekstova i vibea, a pjesma “Don’t Judge Me” je ta koja me i dan danas vodi u neki drugi svijet. (piše: Teo)

6. AC/DC – Back in Black (1980)

Ovo je moj prvi album koji sam poslušao te prvi bend koji me uveo u rock glazbu, a posebno me oduševila pjesma “Back in Black” koja je i sam naziv albuma. (piše: Robin)

7. Rage Against the Machine – Rage Against the Machine (1992)

Rage Against the Machine je bend koji me oduševio od samog početka, a ovaj album ih savršeno opisuje. “Know Your Enemy” je prva pjesma koju sam čuo od njih i dan danas mi je najdraža njihova pjesma. (piše: Robin)

8. Harry Styles – Fine Line (2019)

Ovaj album sam poslušao kada sam na radiju čuo pjesmu “Watermelon Sugar” i jednostavno me oduševila svaka pjesma s albuma. A posebno bih istaknuo pjesmu “Golden” koja budi pozitivnu energiju u meni dok ju slušam. (piše: Robin)

9. kids from the sky – Flashlight

Ovo je prvi album ovih mladih momaka. Različiti su po svom alternativnom pop žanru koji ih čini jedinstvenima. Pjesma “Bad” je ta koja me privukla da poslušam cijeli album i malo je reći da sam oduševljen. (piše: Robin)

10. Linkin Park – Meteora (2003)

Album koji je možda obilježio moju mladost. Slušao se gotovo svake noći prije spavanja. Sjajan spoj svih pjesmama u jednu cjelinu. Iako je i njihov album “Hybrid Theory” jednako dobar, ako ne i bolji, “Meteora” je ostavila utjecaj na mene prvenstveno zbog pjesme “Numb”. (piše: Vedran)

11. Fort Minor – The Rising Tied (2005)

“Fort Minor” je bend koji je djelovao kao hip hop „side project“ Mikea Shinodija, gitarista, producenta, vokala i klavijaturista Linkin Parka. Iako su objavili samo jedan studijski album, Shinoda je od njega stvorio nevjerojatan, pomalo dirljiv masterpiece. Sjajni instrumentali, flow, rječitost s dubljom pričom u gotovo svakoj pjesmi. Mikeov otac, Japanac, bio je u logoru tijekom 2. Svjetskog rata, a pjesma „Kenji“ je posvećena njemu i njegovoj sestri, odnosno Mikeovoj strini. (piše: Vedran)

12. Talib Kweli – Eardrum (2007)

Talib Kweli je manje poznati, ujedno poprilično podcijenjen reper iz kolektiva Black Star u kojemu je bio s Mos Defom. Lagani beatovi i hip hop poezija cijelog albuma “Eardrum” ugodni su za svačije bubnjiće. Get the pun? Kao DJ koji obožava scratchanje moram istaknuti DJ Jazzy Jeffa i njegovo umijeće scratchanja na pjesmi “NY Weather Report”. (piše: Vedran)

13. Eminem – The Marshall Mathers LP (2000)

“The Marshall Mathers LP” je album koji je Eminema digao na jednu višu, svjetsku scenu. Naravno, i album prije, “The Slim Shady LP” je dobro odjeknuo u svijetu, no “Marshall Mathers” je napravio duplo bolji posao po pitanju prodaje, a pjesme su redovito bile tjednima na 1. mjestu glazbenih top ljestvica. Ovaj album me upoznao s Eminemom, kojega i nakon gotovo 15 godina i dalje slušam. Ujedno, na albumu se nalazi po mnogima najbolja rap pjesma ikada, “Stan”. Iako je bila vrlo uspješna, nije osvojila Grammyja, no dublja priča iza nje ostaje i za buduće generacije. (piše: Vedran)