Što sve trebate znati o dokumentarnom filmu “The Beatles – Get Back”
8. travnja 2021.
Zvonko Slišurić (77 Članci)
Podijeli

Što sve trebate znati o dokumentarnom filmu “The Beatles – Get Back”

Budući dokumentarac “The Beatles: Get Back” u režiji Petera Jacksona pružit će novi pogled na bend i njihovo posljednje razdoblje koje je filmom “Let It Be” ostavio dosta traumatičan dojam. Evo što se za sada zna.

Oskarovac Sir Peter Jackson (“Gospodar prstenova”), početkom 2019. godine u suradnji s Apple Corps Ltd i WingNut Films Ltd najavili su novi dokumentarni film Beatlesa koji će se temeljiti na oko 56 sati prethodno neobjavljenih filmskih snimaka benda iz 1969. godine koji su originalno rađeni za film “Let It Be”. Prvotno predviđena premijera u rujnu 2020.”The Beatles: Get Back” premještena je na 27. kolovoza 2021. zbog pandemije.

Paul McCartney i Ringo Starr pohvalili su projekt, dok su udovica Johna Lennona, Yoko Ono Lennon, te udovica Georgea Harrisona, Olivia Harrison, također pružili punu podršku. “To je kao da nas vremenski stroj prebacuje u 1969. godinu, dok mi sjedimo u studiju i promatramo kako ova četiri prijatelja stvaraju izvrsnu glazbu”, rekao je Peter Jackson.

30. siječnja 1969. Beatlesi su odsvirali nenajavljen koncert na krovu svog studija Savile Row. Iako su snimke live seta tijekom godina dobro dokumentirane, nikada nisu prikazane u cijelosti. Jacksonov film sadržavat će cjelokupnu 42-minutnu izvedbu. Do sada je viđeno tek 20-tak minuta tog nastupa. Ringo Starr nije krio oduševljenje što je nakon više od pola stoljeća bio u prilici vidjeti cijeli snimak načinjen sa pet kamera.

Uz 56 sati filmskog materijala Jackson se pozabavio i sa 145 sati audio materijala. Neke su već objavljene na izdanju “Anthology”, ali ima tu dosta nikada objavljenog materijala. Također će pružiti priliku promatrati razvoj članova benda kao samostalnih umjetnika. Mnoge pjesme koje nisu ušle na “Let It Be” kasnije su se pojavile na njihovim samostalnim albumima. “Teddy Boy”, koji je napisao Paul McCartney, pojavljuje se na njegovom prvom samostalnom albumu “McCartney”, “Hear Me Lord” i “Isn’t It A Pity” Georgea Harrisona objavljene su na njegovom albumu iz 1970. godine “All Things Must Pass”. Moći će se čuti Johna Lennona kako radi na pjesmama “Gimme Some Truth” i “Oh My Love” koje se pojavljuju na albumu “Imagine”.

Iako je dugometražni igrani film u režiji Linsday-Hogg (“Let It Be”) dao detaljan uvid u seanse The Beatlesa, otkrio je i neke napete trenutke u studiju. Na mnogo načina dokumentira bend na rubu raspada. “Get Back”, za razliku od toga, gleda to razdoblje u cjelini i daje sasvim drugačiju sliku. U nedavnom intervjuu za show Howarda Sterna Paul McCartney je rekao: „Vidi se da se zabavljamo, ali i poštujemo. Zajedno stvaramo i jako mi je drago što to mogu ponovno vidjeti”.

U međuvremenu Ringo se prisjetio, “Satima smo se samo smijali i svirali… Bilo je puno radosti i mislim da će Peter to pokazati. Mislim da će nas ova verzija prikazati u puno više mira i ljubavi, baš onako kao što smo stvarno bili.”

“Stvarnost se razlikuje od mita”, rekao je Jackson, dok novinar časopisa Variety, koji je pogledao dijelove filma, piše: „Ovaj film je potpuno drugačiji no film iz 1970. godine “Let It Be”, koji je u osnovi dokumentirao raspad grupe i prikazuje prilično neugodno iskustvo. Novi se film osjeća potpuno drugačije. Četvorka se zabavlja i blesira onako kako smo ih u stvari uvijek i doživljavali”.

Jedva čekamo premijeru koja je najavljena 26. kolovoza 2021. u Singapuru, pa ako budete u blizini….

Foto: Apple Corps