Moraines: “The Brute / Human, Titan” – epski povratak snažne prog rock mašine
13. travnja 2021.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

Moraines: “The Brute / Human, Titan” – epski povratak snažne prog rock mašine

Prošlo je nešto manje od mjesec dana otkada je hrvatski instrumentalni progresivni rock bend Moraines obznanio da se nakon 13 godina diskografski vratio u život.

Zadnji put slušali smo ih 2008. godine na debitantskom EP-ju, a sve do danas brusili su album prvijenac. Da stvar bude bolja materijal su miksali u Los Angelesu kod Michaela Pattersona (Nine Inch Nails, Black Rebel Motorcycle Club, Beck, Notorius B.I.G.). U New Yorku je rađen master, a matrice za vinilno izdanje rezane su u istom gradu u Masterdisku. Cijeli album sniman je pak u Hrvatskoj, a ova prekooceanska suradnja ispostavila se idealnom za ono što se u početku zove singlica “The Brute / Human, Titan”, a u konačnici i album “Future Histories” s 10 pjesama.

Slušajući singlicu ostavlja se dojam kako je njihova glazba, a što je potvrdio i Michael Patterson, doista ono što nam treba. Kroz njihov epski instrumentalni povratak protutnjale su eklektične i energične gitare koje plešu zajedno sa sirovim bubnjevima, odnosno sjajnom ritam sekcijom. Oni jednostavno ne staju, nema odmora, samo prelazak iz koloriziranog u monokromatski svijet. U njihovom zvuku prisutna je i melodičnost, ali i jedan tmurni pogled. Dvije gitare perfektno se nadopunjuju, dok preko pulsirajućeg basa eksplozivno prelazi simfonija bas pedale i tmurnog i razornog doboša. Glazba varira kroz različite žanrove, od progresivnog rocka do post metala, a rezultat je krajnje impresivan i prije svega jedinstven na našoj glazbenoj sceni. Zadnje nešto tako instrumentalno slušao sam od novosadskog Lednika, ali je u slučaju ovih naših predstavnika vidljiv veliki kvalitetni pomak u smislu miksa i produkcije, no i bogatih aranžmana. Jednostavno imate osjećaj kao da ne želite da ovo sve prestane i samo čekate trenutak kada ćete se energetski razmahati u prvom redu ispred pozornice. Svijet koji ne želite napustiti!

Nadamo se skorašnjem povratku koncertne tradicije, ali i koncertnom povratku Morainesa. Iako svijet ima u ovom žanrovskom smislu, kao i u svakom drugom, bogat repertoar ovakvih bendova, isti taj svijet trebao bi uvrstiti u svoj katalog i njih. Ako bih dao ocjenu bila bi to bez dileme ona najviša.