RECENZIJA: Mirna: “Posljednji trend” – solidni pop rock dojmljivog zvuka i nešto slabijih pjesama
14. rujna 2021.
Karlo Rafaneli (102 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Mirna: “Posljednji trend” – solidni pop rock dojmljivog zvuka i nešto slabijih pjesama

Drugi album riječke kantautorice Mirne Škrgatić snimljen u suradnji s producentom Markom Mrakovčićem donosi načelno zanimljivu kombinaciju vrlo aktualnih tematskih preokupacija i retro pop rock zvuka s garažnom patinom. Taj svjesni spoj suvremenog i arhaičnog intrigira kao ideja te na čisto estetskom nivou itekako prolazi.

Mrakovčić se još jednom pokazuje kao tuzemna inačica Jacka Whitea ili Dana Auerbacha, odnosno kao izniman retro stilist koji istodobno posjeduje dovoljno osobnosti da se odmah prepozna autorski i produkcijski pečat, dok Škrgatić ima razgovijetni, prodorni vokal koji se s lakoćom probija kroz relativno gustu zvučnu sliku.

Stvoriti dobar i upečatljiv zvuk sigurno nije lako, no stvoriti upečatljive pjesme još je teže. Na tom ispitu “Posljednji trend” pak prolazi nešto teže. Pjesme su odreda zasnovane na svakodnevnim detaljima i pričama te kao takve nude direktnu poveznicu sa slušateljem. No, Škrgatić prečesto efektne dosjetke donekle naruši banalnim stihovima i naglašenim vokalnim manirizmima koji onda pak oduzimaju od životnog dojma tematike. Glazbeno gledano, pjesme su pitke i energične, no većini nedostaje refren koji s lakoćom može zaglaviti u glavi.

Svejedno, uz sve navedene opaske ovo je i dalje vrlo korektan pop rock album. Prostora za efektnije pjesme i možda malo raznolikije strukture i stilske zahvate itekako ima pa “Posljednji trend” predstavlja siguran korak u pravom smjeru.

Foto: Ira&John

Ocjena
3 out of 5

3

Dobro
3 out of 5