TAJ FILM (NE)ĆEŠ GLEDATI: 10 najdražih filmova Tonija Starešinića
11. listopada 2021.
Music Box (11070 Članci)
Podijeli

TAJ FILM (NE)ĆEŠ GLEDATI: 10 najdražih filmova Tonija Starešinića

Toni Starešinić je prvi u nizu glazbenika koji će sudjelovati u novoj filmskoj rubrici Music Boxa, “Taj film (ne)ćeš gledati”.

Uoči novog Sight & Sound Polla, platforme Britanskog filmskog instituta koja svakih 10 godina bira najbolje filmove u povijesti, Music Box je pokrenuo filmsku rubriku “Taj film (ne)ćeš gledati”. Nakon tri uvodne liste najdražih filmova koju su sastavili pokretači rubrike i naši filmski kritičari, vrijeme je da glazbenici pdaberu svojih ultimativnih 10. Pravila nema, niti žanrovskih, niti bilo kojih drugih.

Prvi gost glazbenik rubrike je Toni Starešinić iz grupe Chui, vrhunski glazbenik, ali i veliki poznavatelj filmova.

“Kad sam krenuo razmišljati o filmovima koje bih potpisao za ovu listu vrlo brzo mi je postalo jasno da je nemoguće odabrati 10 najboljih filmova, umjesto toga odlučio sam se za 10 filmova koji su mi iz nekog razloga posebno dragi i koji su mi se uvukli pod kožu te koje mogu gledati i sto puta, a da mi ne dosade. Iako su mi najomiljenije filmske godine tamo od kraja šezdesetih pa kroz sedamdesete do prve polovine osamdesetihm i čini se najednostavnije nabaciti deset klasika iz tog perioda, odlučio sam se za 5 filmova iz tog perioda i 5 suvremenih ostvarenja iz ovog stoljeća. Ipak i danas ima odličnih filmova i ne treba samo plakati za povijesću, a redoslijed sam složio po godinama u kojima su nastali. Na kraju je ispalo da se radi o filmovima koji su vizualno vrlo aktraktivni zbog čega ih i mogu gledati opet i opet.” – Toni Starešinić

1. Sergio Leone: Bilo jednom na divljem zapadu (Once Upon a Time in the West, 1968.)

Najbolji vestern svih vremena, hrana za dušu i oči i naravno odličan soundtrack Ennija Morriconea, te ujedno i prvi CD koji sam kupio u životu.

2. Ridley Scott: Osmi putnik (Alien, 1979.)

S “Alienom” sam se prvi put susreo u srednjoj školi kad mi je prijatelj iz razreda preporučio da ga pogledam i to je bilo oduševljenje na prvi pogled koje nije ni mrvu opalo do dan danas. Nakon toga “Ratovi zvijezda” više kod mene nisu imali nikakve šanse.

3. John Borman: Excalibur (1981.) 

Kao klinjo sam odrastao na filmovima srednjevjekovne tematike, “Avanture Robina Hooda” s Errolom Flynom i “Ivanhoe” s Robertom Taylorom su bili stalno na repete, međutim “Excalibura” Johna Bormana sam se doslovce bojao koliko je strašan bio. I onda sam odrastao i zauvijek se zaljubio u film, svi sastojci su bili tu, trebalo se samo prestati bojati haha.

4. Phillip Kaufman: Put u svemir (The Right Stuff, 1983.)

“Put u svemir” sam prvi put gledao kao klinjo u sklopu programa emisije “Crno-bijelo u boji”. Odmah sam se zaljubio u film pa sam jedva dočekao reprizu da ga snimim na video kasetu i onda je išao na repete. S tim filmom sam se zaljubio u avione što je rezultiralo novim hobijem u srednjoj školi – skupljanjem onih maketa aviona koje sam polijepiš i obojaš.

5. Akira Kurosawa: Kaos (Ran, 1985.)

Obožavam filmove Akire Kurosawe, a posebno bih izdvojio “Ran” jer je bio prikazan baš na dan mojeg vjenčanja, i to u rano popodne, baš kad smo se spremali za vjenčanje pa smo stalno virkali na telku što je dosta usporilo svu pripremu, ali, srećom, uspjeli smo sve stići na vrijeme.

6. Werner Herzog: Bijeg u zoru (Rescue Dawn, 2006.)

Christian Bale i Sam Rockwell su mi trenutno najdraži glumci koji danas vladaju Hollywoodom i svakako sam htio staviti barem jedan film koji uključuje jednog od njih dvoje. “Bijeg u zoru” se onako sramežljivo uvukao pod kožu i ostao jedan od najdražih filmova za nedjeljno kišno popodne.

7. Paul Thomas Anderson: Bit će krvi (There Will Be Blood, 2007.)

Ovaj film sam pogledao prvi put tek prošle godine, kakva pogreška, najbolji vestern suvremenog doba, zapravo odmah do “Bilo jednom na divljem zapadu”.

8. Neill Blomkamp: Okrug 9 (District 9, 2009.)

Kao veliki fan znanstvene fantastike svakako sam htio staviti i neki moderni SF i između “The Moona” i “District 9” pobijedio je ipak “District 9” tako da će Sam Rockwell morati čekati neku drugu listu.

9. Christopher Nolan – Dunkirk (2017.)

Dunkirk mi je definitivno najbolji Nolanov film, tu se sve sjedinilo na savršen način, čak i njegove ideje poigravanja s vremenom, gdje se definitivno zna previše zaigrati, napokon su u “Dunkirku” dobile svoj puni smisao u gradaciji filma prema emotivnom vrhuncu.

10. Benjamin Safdie & Josh Safdie: Nerbušeni dijamanti (Uncut Gems, 2019.)

I za kraj jedan dijamant suvremene kinematografije, Adam Sandler u ulozi života, a kao glazbenik moram spomenuti svakako i genijalni sountrack Daniela Lopatina, svakako preporuka i za slušanje bez filma.