RECENZIJA: Hercenšlus: “Čaj sa medom” – laloški swing bačke ravnice
20. prosinca 2021.
Boris Abramović (273 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Hercenšlus: “Čaj sa medom” – laloški swing bačke ravnice

Hercenšlus (u prijevodu infarkt) je novosadski bend nastao 2015. godine, a pred nama je njihov prvi album “Čaj sa medom” objavljen za Croatia Records.

Osnivač benda Boban Dževerdanović (ex Garavi sokak) okupio je odličnu i nemalu ekipu koja odlično pokriva svaki segment muzike koju izvodi Hercenšlus. A muzika ovog benda koja će vas osvojiti na prvu je jedan miks koji je jednim dijelom muzika njihovog domaćeg terena, čardaša, pitkog popa i starogradskih melodija koja je podebljana fantastičnim gypsy swingom u kojoj bend pliva na izuzetan način, a sve to je gratinirano i zanimljivim tekstovima na tradicionalnom vojvođanskom narječju.

Smjerske odrednice njihove glazbe su s jedne strane njihove sugrađanke Frajle, s druge strane neprežaljeni bard vojvođanske ravnice Đole, a sve to uz ritmove koje nas podsjete i na Vaya Con Dios i Damira Kukuruzovića, iako Hercenšlus imaju svoj osobni i osebujan izraz. Bend je više nego glazbeno kompetentan, imaju i gudače i puhače i harmoniku, a dolaskom izuzetne mlade pjevačice Divne Forest, bend je dobio novu kvalitetu i energiju.

Kako već rekoh, album osvaja na prvu ili već na prve taktove naslovne pjesme noga počinje cupkati u ritmu glazbe, a tako ostaje do samog kraja.

Dobar omjer brzih i sporijih pjesama držat će vas prikovane uz ovaj album od početka do kraja, a kada se dođe do kraja vjerojatno ćete početi ispočetka, jer pjesme su vrlo zarazne.

Na prvu prognoziramo nekoliko hit singlova, ponajprije naslovna Čaj sa medom”, “Bogo moj”, “Pinkle”, Asparagus” ili Bermet gos’n Kiša”, ali svaka stvar s albuma bi mogla poprilično zasvirati po radijskom eteru.

Sve pjesme na albumu skladao je i aranžirao Boban Dževerdanović, a album je snimljen u Rockoko studiju Tihomira Ivanetića.

Hercenšlus je bend koji će vas stvarno na prvu osvojiti s njihovim laloškim swingom bačke ravnice, a svojom glazbom i stihovima će barem malo popuniti ogromnu prazninu koju je za sobom ostavio najveći Lala ovih prostora. Na samom kraju albuma kao bonus dobili smo ponovno Bermet gos’n Kiša, Čaj sa medom, Pinkle  i Marionetu portugalskoj, engleskoj, francuskoj i španjolskoj verziji, ali po mom skromnom mišljenju Hercenšlus najbolje zvuči kad pjeva autohtonim, vojvođanskim, pravim lalačkim narječjem.

“Ej, Bogo moj, kad budeš
blizu malo svrati,
Da budem štih u tvojoj karti,
Pa da mi krene nabolje,

Ej, Bogo moj,
hoće li sreća jednom stati,
na zelen sto mi adut dati,
i kad mi karta ne ide.“

Album Čaj sa medom” je veliko i lijepo osvježenje domaće estradne pop produkcije i svakako će naći svoje mjesto među publikom, a osobno se nadam da će vrlo skoro biti prilike da ih se pogleda i uživo, jer ovo je glazba koja se i sluša i gleda, a uz koju se i igra.

Ocjena
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5