RECENZIJA: Yu – All Stars 1977: “4 lica jazza” (Reizdanje) – još jedan jazz biser vraćen iz naftalina i reizdan na vinilu
10. veljače 2022.
Boris Abramović (285 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Yu – All Stars 1977: “4 lica jazza” (Reizdanje) – još jedan jazz biser vraćen iz naftalina i reizdan na vinilu

Nastavlja se u zadnje vrijeme već uvriježena praksa da nas Croatia Records obraduje s vinilnim reizdavanjem nekih od bisera jazz glazbe ovih prostora, pa su tako nakon nedavnog reizdanja “The Zagreb Jazz Quartet“ posegnuli u još dalju prošlost i iz naftalina izvadili još jednu jazz poslasticu i u remasteriranom obliku poslužili nam je na vinilu.

YU – All Stars 1977 je bio jazz ansambl u koji su na inicijativu jednog od osnivača, Boška Petrovića, ušla nekolicina biranih solista s područja bivše Jugoslavije, a i neki od onih koji su u to vrijeme svirali i djelovali u inozemstvu. Osim Boška Petrovića na vibrafonu, Damira Dičića na gitari i  Krešimira Remete na kontrabasu koji su bili iz Zagreba, iz Njemačke su došli Duško Gojković na trubi i flugelhornu i Bora Roković na klaviru, iz Beograda su u bend došli Jovan Miković na tenor saksofonu i Nada Knežević kao vokalistica, a iz Ljubljane je stigao Ratko Divjak na bubnjevima. Ova i više nego jazz supergrupa odlučila je svoje djelovanje ovjekovječiti i diskografski i album “4 lica jazza” snimljen je u jesen 1977. godine u Zagrebu, a živi promotivni nastupi bili su u prosincu iste godine u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Lisinski i klubu Lapidarij te u dvorani kina Union u Ljubljani.

S vremenom album je postigao kultni status i dosegao visoku cijenu na kolekcionarskom diskofilskom tržištu, a evo dočekali smo napokon i njegovo vinilno reizdanje.

Od uvodne skladbe Kosmet” i obrade stare narodne Ribara starog kći”, preko seta obrada nekih od najvećih jazz klasika u vrhunskoj izvedbi Nade Knežević, pa do zadnjeg Nježnog dodira”, svjedočimo velikom nadahnuću ovih glazbenika koji je svaki ponaosob dobio priliku da svoje znanje, talent i virtuoznost prenese i na brazde ovoga vinila.

Skoro sat i pol vrhunske jazz glazbe na ovom duplom albumu koju izvode ovi fantastični glazbenici koji su prošli neke od najvećih svjetskih jazz pozornica i ujedinjeni u ovaj YU – All Stars ansambl još su jedna potvrda o izvrsnosti jazz glazbe na ovim područjima od najranijih dana pa evo i do danas. Uz ovakve “učitelje“ nije čudno što i danas kod nas svjedočimo vrhunskim jazz glazbenicima i vrhunskim izdanjima jazz glazbe.

Kao što već rekoh, ovaj kultni album postao je to još u vrijeme svoga objavljivanja, a vrijeme od tada do sada samo mu je učinilo to da njegova vrijednost još poraste pa je zato tu sada prilika koja se ne treba propustiti. Svaki pravi kolekcionar vjerojatno neće dvojiti u nabavci ovoga iznimnog albuma.

Albumi stari 45 godina se ne recenziraju, oni su već puno puta recenzirani do sada, oni se samo preporučuju ili se zaborave. Ovaj album se ni u kom slučaju ne smije zaboraviti i sreća je što u njemu možemo ponovo uživati.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5