IZVJEŠĆE/FOTO: Krankšvester u rasprodanoj Tvornici kulture – znojni kardio trening za prste polizati
19. veljače 2022.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Krankšvester u rasprodanoj Tvornici kulture – znojni kardio trening za prste polizati

Krankšvester je jedan od onih glazbenih projekata koje ili volite ili se zgražavate nad njihovim tekstovima, a više od 50 posto potonjih su zapravo potajni obožavatelji.

Nije lako rasprodati Tvornicu kulture, padali su tu i najveći, i domaći i strani izvođači, ali Krankšvester s tim nemaju problema. Sa svojih skoro 36 godina bio sam daleko iznad prosjeka godina publike koja je odlučila provesti petak uz znoj, znoj i samo znoj. Osječki hip hop duo poznat je po svojim energičnim nastupima, ali i pjesmama koje možda samo na prvu zvuče da se prekrižiš, obiđeš oltar tri puta i izmoliš svaki dan 50 Očenaša. No, veći dio pjesama ima autobiografski predznak i svi se možemo pronaći u njima, a da ne govorim o satiričnoj noti koja prati ove priče. Vjerojatno je to i razlog da su Krankšvester postali headlineri ili jedan od headlinera generacije Z, iako se i XY postave mogu vidjeti na njihovim koncertima. Nisu samo njihovi satirični tekstovi važni, nego i okrutni beatovi koji osim klasičnog hip hopa nude i dance, rave, electro, synth (pop) pa čak i trap sastojke. A uživo svi ovi sastojci zvuče toliko dobro da i hejteri postaju fanovi, a nakon znojnog kardio treninga želite samo jedno – “i sutra ćemo ponovo”.

Da Krankšvester sve više prepoznaje šira publika govori i nominacija za Porin u kategoriji najboljeg hip hop albuma koju su dobili zahvaljujući albumu “Krankšvester V”. Sve je sada jasno, Krankići su ultra popularni i da u budućnosti ne naprave više ništa hitoidno, uvijek će biti dovoljno materijala za rasprodanu Tvornicu kulture ili pak privatni party ili novo zatvaranje Ferragosto JAM-a.

Foto: Nikola Knežević

Set lista je bila ispunjena samo hitovima, od onih nešto starijih poput “Ružne ribe jebu se k’o zmajevi”, preko pjesama s vjerojatno njihovog najboljeg albuma “Krankšvester III”, “Majko ženiš sina”, “Tvoje dupe govori 100 jezika”, “Polarna jebačina”, “Liz Taylor”, “Sotona”, “A jesi blesav” i “Benbare & saundsistemi”, do najnovijih hitova kao što su “DIP”, “Slava”, “Ćerka” i “Lizalica”. Na koncertu je bilo i gostovanja pa im se pridružio Massimo Savage na pjesmi “Bejrut”, a čuli smo i nezaobilazni “Gaber”, regularno i na bisu, dok koncert nije mogao proći bez najemotivnije pjesme Krankšvestera, “Kru’ti”. Pjesma je zahtijevala i interakciju publike pa su svi podignuli u zrak upaljače i mobitele te iz petnih žila zapjevali “Znam da to ne želiš čuti, al’ u krevetu te čeka kruti. I kad kažem kruti želim reći da te čeka kruti k***c tu u krevetu”. I sve je to samo dio onoga što Krankšvester pružaju na svojim koncertima. Emocije i energija su bili na toliko visokoj razini da se često moglo vidjeti i zaljubljene parove kako razmjenjuju nježnosti tijekom koncerta. Da ne govorim o znoju do koljena i bacanju alkohola u zrak. I kako sad ne reći da Krankšvester u svojoj glazbi imaju feelgood efekt koji traje, i traje, i traje… Bilo da su u pitanju solistički ili festivalski nastupi, lege su majstori atmosfere, što je bilo jasno i prije početka koncerta kad smo mogli čuti vriskove i zviždanje oduševljenih obožavatelja koji su nestrpljivo čekali izlazak dvojke na pozornicu.

Foto: Nikola Knežević

Iza njih je 12 godina i pet studijskih albuma plus bonus “Švester je istina”, a nakon bezbroj odličnih nastupa i velikog broja hitova postavlja se samo jedno pitanje – može li ih itko nadmašiti na ovom, da ih parafraziram, racionalnom, narcističnom i impulzivnom putovanju.

Foto: Nikola Knežević