RECENZIJA: Barbara Munjas: “Right Place & Right Time” – alternativni pop na pravom mjestu u pravo vrijeme
22. ožujka 2022.
Boris Abramović (292 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Barbara Munjas: “Right Place & Right Time” – alternativni pop na pravom mjestu u pravo vrijeme

Kao i kod kuhanja tako je i kod albuma, neka se jela i albumi moraju sasvim kratko pripremati, a neka se moraju dugo kuhati da bi ispala odlična.

Right Place & Right Time” je možda stvarno nastao na pravom mjestu u pravo vrijeme, a kuhao se dugo. I na kraju ispao je odličan. Album je upravo optimalan omjer klasičnih namirnica i začina ili u ovom slučaju klasične i indie pop glazbe oplemenjene nekim posebnim začinima, što glazbenim što tekstualnim.

Iako mlada, Barbara je već dugo na sceni, pamtimo je još od njenih dana s Gustafima, a odluka je pala da je možda baš sada pravo vrijeme i pravo mjesto za album prvijenac i za početak ozbiljne diskografske i kantautorske karijere. Najavili su ovaj album singlovi koji su izlazili već više od dvije godine, ali tek kad se sve skupilo “na hrpu“ vidimo da smo dobili jedan odličan uradak.

Album otvara I Will Be Standing”, jedan lijepi indie folk uz mandolinu koju prati i odličan video uradak i koja možda čak i malo odudara od ostatka albuma.

Slijedi “Spring Water”, jedna prelijepa world music stvar, a nakon nje Go With The Flow”, meni osobno najdraža stvar na albumu i jedan skoro pa i progresivni pop broj. Bend briljira, a možda je trenutak da i napišemo tko je sve pridonio da album zvuči ovako kako zvuči. Uz naravno Barbaru na vokalima i gitari tu su oni koji su prisutni u gotovo svakoj pjesmi, Alen Bernobić, koji osim sviranjem sudjeluje kao aranžer i producent nekih pjesama, zatim Marko Kalčić koji je osim što je oplemenio album svojim basevima i masterirao sve pjesme, te Goran Salvi na bubnjevima.

U drugoj polovici snimanja albumu su pridonijeli i Dino Kalčić i Alan Rešidović, a svakako treba spomenuti i gostujuće glazbenike kao što su Željka Veverec, Luka Žužić, Mario Žužić, Cristina Lubiana, Elvis Gržinić i Ivan Šugar.

“Sadness”, “Farewell”, “Product of Your Ego”, “Like I Wanted”, “Gone Back”, “Men”, sve biser do bisera ili fragmenti koji nas vode čudnim svijetom Barbarinih snova.

Zadnja i naslovna Right Place & Right Time priziva uspomene i mogu je zamisliti kao veliki ljetni hit, ako bi bilo pravde, a u principu kompletan album je primjeren i za radio stanice, no svakako i za samotno slušanje u mraku doma svoga.

Deset pjesama poprilično raznolikih i vrlo intimnih ispovijesti vode nas na razna mjesta, a raznim ritmovima i melodijama pokazuju nam Barbarino putovanje kroz sazrijevanje i osobnu evoluciju.

Kako sama kaže Nakon što je sve zgotovljeno shvaćam da je ovaj album zapravo bio put traganja, i pritom ne mislim samo na traganje u  glazbenom smislu, već traganje na nekoj osobnoj, ljudskoj razini. Izlučena je jedna faza propitkivanja, period sazrijevanjai evolucija razmišljanja. Prikupljeni su fragmenti jednog perioda i stavljeni da zajedno tvore ovu cjelinu, priču jednog razdoblja kroz 10 pjesama koja ovu zbirku čini pečatom jednog vremena.”

Od Fione Apple preko Kate Bush do PJ Harvey, od indie folka preko laganog jazziranja do finih trip hop momenata, svašta možemo čuti na ovome albumu, a sve je umotano u finu laganu pop omotnicu.

S “Right Place & Right Time” Barbare Munjas dobili smo još jednu izvanrednu članicu fantastične hrvatske girl power scene koja nas već godinama redovito oduševljava albumima koji su u svakom pogledu, od glazbe, izvedbe pa do produkcije na vrhunskom svjetskom nivou.

Bad Daughter, Mary May, Sara Renar, Je Veux, Miriiam samo su dio scene od koje i u budućnosti puno očekujemo. Ako je “Let Me Panic” Dunje Ercegović iliti Bad Daughter mogao, i to sasvim zasluženo, biti proglašen za najbolji album prošle godine od strane žirija Rock&Offa, a to je ipak na neki način struka, ne vidim razlog da ove godine “Right Place & Right Time” ne bude možda na istom  mjestu.

Talent plus upornost plus rad i trud, a i hrabrost doveli su Barbaru Munjas na pravo mjesto u pravo vrijeme i na svemu tome joj trebamo čestitati, jer počastila nas je s jednim odličnim albumom. Nadam se da joj je to samo prvi odličan album u nizu.

Veselim se i nadam se da ćemo promociju ovoga albuma uskoro moći pogledati i poslušati uživo na jednom pravom veliki koncertu koji bi mogao i trebao biti kruna njezina dosadašnjeg rada i početak jedne velike karijere.

I na kraju što reći, stani pa slušaj.

I gledaj.

Foto: Ira & John

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5