IZVJEŠĆE: Buč Kesidi u riječkom Pogonu kulture – bend koji je otkrio savršeni glazbeni recept generacije Z
29. listopada 2022.
Nikola Knežević (2795 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Buč Kesidi u riječkom Pogonu kulture – bend koji je otkrio savršeni glazbeni recept generacije Z

Buč Kesidi je premijerno nastupio u Pogonu kulture u Rijeci čiji se pod doslovno tresao uslijed paklene atmosfere koju su stvorili u jednoj simbiozi bend i publika. I nakon koncerta mogu zaključiti samo jedno – Buč Kesidi imaju savršeni glazbeni recept generacije Z.

Ako slušate blakanski folk ili možda turbo folk vjerojatno ćete biti na “na tapeti” određenih glazbenih finjaka jer slušate glazbu na koju se oni zgražavaju i koja je ogledalo, da parafraziram Milića Vukašinovića, “razvrata i bluda”. No, ako iskombinirate tekstove koje preferiraju glazbenici iz pretežno takvih žanrova te glazbu koja podsjeća na moderni alternativni indie rock (Arctic Monkeys, The White Stripes…) te privučete i jednu i drugu publiku, odnosno da ne završite “na tapeti” tih istih glazbenih finjaka, već na listi najpopularnijih i najpoželnijih bendova današnjice, onda ste pronašli savršeni glazbeni recept nove generacije klinaca ili generacije Z. U pitanju je generacija koja u potpunosti ne želi biti opterećena tekstovima koji u sebi nose određene intelektualne, da ne kažem političke, socijalne ili društvene stavove o temama aktualnima među pučanstvom. Ti isti klinci žele izaći van i barem na tih sat i pol vremena ne razmišljati o kompleksnim temama, nego slaviti taj isti izlazak uz koju čašu ili bocu alkohola i u društvu svojih najdražih osoba ili prijatelja. S druge strane ta ista publika voli iskrenu glazbu prodornih ritmova koji doslovno pozivaju na skakanje i sing-a-long. A to znači i izlučivanje maksimalne količine hormona sreće koji će nam vratiti osmijeh na lice i izazvati trnce u tijelu. Da, to su sve publici u Rijeci omogućili Buč Kesidi, a ja sam sve to promatrao s takvom nevjericom i oduševljenjem u isto vrijeme da sam morao sam sebi priznati – na scenu su stupili ne samo neki novi bendovi i podžanrovi, nego i neka nova publika, a na nama pripadnicima generacije Y i baby boomerima je da to ili prihvatimo ili odlučimo i dalje biti na margini svega.

Da još malo pojasnim ovu tezu u proteklim rečenicama – ako glazbeno gledamo na Buč Kesidi u pitanju je doista nevjerojatan bend koji ima tu energiju i briljantnost nekih od najboljih alternativnih indie rock bendova današnjice; ako gledamo tekstualno na Buč Kesidi onda nema ništa previše posebno, da ne kažem mudro u njima osim da su to pjesme koje govore o emocijama koje doživljavamo u (disko) klubovima, u izlascima, u društvu s voljenom osobom ili što bi bend rekao, subotom, nedjeljom ujutro ili nekim hodnikom ili kod kafe aparata. Jednostavno, a sjajno. Pametno i izravno. I sviđa mi se to. I vjerojatno ću otići i na prvi sljedeći koncert Buč Kesidija u Zagrebu ili Rijeci ili gdjegod. Jer ovakva energija se ne viđa često, kod publike ili kod benda, takav sing-a-long od kojeg se doslovno ne čuje bend, takva ludnica i vrisak, prije svega onog ljepšeg (i mudrijeg) dijela publike – doslovno su me naježili od glave do pete. Pjeva tako Buč Kesidi “Nema ljubavi u klubu”, a ja osjetim ništa drugo osim ljubavi. Prema glazbi, životu, izlascima i druženju.

Publika i bend doslovno nisu stajali, a znoj je frcao sa svih strana i za razliku od tipičnih rock koncerata piva nije bilo u zraku. Hitovi su se nizali – “Nema ljubavi u klubu”, “Nedelja ujutru”, “Idemo do hodnika”, “Laž”, “Subota”, “Đuskanje ne pomaže”, “Kafe aparat”, čak i jedna poptuno nova pjesma premijerno u Rijeci, a moje oduševljenje je konstantno raslo. I nisam jedini koji je došao tamo provjeriti zašto je Buč Kesidi toliko popularan i što je važnije kako se ta popularnost toliko brzo manifestirala. Vidio sam, poslušao sam i sada mi je sve jasnije – Buč Kesidi su disko 21. stoljeća, balkanski alternativni rock, Arctic Monkeys da slušaju narodnjake, što bi u šali, ali i poluozbiljno rekla jedna moja prijateljica. I sve su to istine. Ne treba se sramiti jednostavnih tekstova i ritmova. Ne treba se sramiti niti prefiksa “balkanski”, donosi on i nešto dobro poput specifične glazbe koju ne možemo pronaći niti u jednom drugom kutku svijeta. Donosi nam i bendove kao što su Buč Kesidi, a upravo ovaj bend otkrio nam je savršeni glazbeni recept generacije Z, našu glazbenu Coca-Colu. Sve nam je jasno oko konzumiranja, a opet ne znamo koji je to tajni sastojak koji donosi uspjeh. Neka ostane tajna, a neka nama vječno traje Buč Kesidi, mladi dečki iz Pančeva kraj Beograda, tako divni, jednostavni, energični, emotivni i talentirani. Rasprodan Pogon kulture im je vratio ljubav. Ljubavi ima u klubu, samo je treba pronaći! Šteta zbog otkazanog drugog koncerta na istom mjestu. Možda bih i ostao drugu večer zaredom u prekrasnoj Rijeci.

Foto: arhiva Music Boxa (Vedran Levi)