IZVJEŠĆE/FOTO: Sting u Areni Zagreb – magija u Noći vještica
1. studenoga 2022.
Nina Vrdoljak (3 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Sting u Areni Zagreb – magija u Noći vještica

Dugoočekivani i zbog pandemije koronavirusa odgađani koncert Stinga u Areni Zagreb konačno je održan u Noći vještica, 31. listopada 2022. godine. I dok cijeli svijet luduje u ovoj noći, pravi zaljubljenici u glazbu uživali su uz čistu emociju koju je pružio ovaj engleski glazbenik.

Večer u Areni Zagreb otvorio je njegov sin Joe Sumner, koji je pozdravio publiku na hrvatskom jeziku i to u više rečenica te s gitarom u ruci krenuo sa svojim repertoarom pjesama na tragu kantautorskog folk rocka. Otvorio je nastup s najnovijim singlovima “Looking for Me, Looking for You”, a nastavio s također novom pjesmom “You You You”. Standardni dio njegovog seta bile su i pjesme “See You Again” i “Hope” na kojoj se konačno i publika priključila pljeskanjem. Inače, ovom pjesmom Joe je apelirao na brojne Amerikance da izađu na glasovanje u predsjedničkim izborima 2020. godine. Iako je Joe bio dosta simpatičan na svojem nastupu, publika je bila sve nervoznija kako je njegov nastup odmicao. Stingu možda nije bio niti potreban predizvođač, ali ipak za obitelj uvijek treba imati vremena pa i na koncertima. A Joe je još bio i više nego korektan.

Joe Sumner / Foto: Nikola Knežević

Produkcija pozornice naglašavala je kako ovo neće biti večer posvećena nekakvom spektaklu u smislu vatrometa i konfeta, nego večer posvećena glazbi i emocijama koje ona izaziva u nama. Sve je počinjalo na vrijeme, pa i dolazak Stinga na pozornicu sa sjajnim bendom, prije svega nevjerojatnim Dominicom Millerom na gitari, potom Joshom Freesom na bubnjevima, Kevonom Websterom na klavijaturama i Shaneom Sagerom na harmonici, dok su impresivni bili i prateći vokali Melissa Musique i Gene Noble. Uobičajeno, Sting je bio na bas gitari i naglavnim mikrofonom, a bez obzira na osmo desetljeće života, odnosno 71 godinu koju je proslavio na koncertu u Sarajevu, ovaj vrsni glazbenik se može i danas svrstati među najbolje live izvođače na svijetu. Bez imalo pompe, specijalnih efekata, isključivo čistim emocijama i energijom, ali i glazbenim umijećem ovaj koncert možemo staviti i među najbolje koji su ikada održani u Areni Zagreb. A otvoriti ga s dva velika hita kao što su “Message in a Bottle” još iz faze The Policea te “Englishman in New York” – to može samo Sting. Obično uvodi u koncerte budu nešto blaži u smislu hitoidnosti, ali Sting s bendom nije stajao, na opće oduševljenje doista krcate Arene. Kako od početka svoje karijere do danas ovaj glazbenik na temeljima rock glazbe kombinira i druge žanrove, poput popa, reggaea, ska glazbe i new wavea takav je bio i ovaj nastup u Zagrebu. Emotivan, ali i plesan, nježan, ali i grub, odnosno glasan. Razglas odličan, do te mjere da se kristalno čisto čuo i skroz na kraju dvorane. Jer tako najiskusniji rade. U regularnom dijelu koncerta čuli smo još pjesama iz njegove ranije faze, odnosno dok je funkcionirala grupa The Police, a to su veliki hit “Every Breath You Take”, “King of Pain” na kojoj mu se priključio sin Joe, “Every Little Thing She Does Is Magic”, “Spirits in the Material World”, “Walking on the Moon” i plesnu “So Lonely” u kojoj je na trenutak koristio i popularne stihove i groove pjesme “No Woman No Cry” Boba Marleya. Naravno, nisu izostali niti hitovi iz solo karijere kao što su neizostavna “Desert Rose” na koju je publika podivljala, te emotivne “Fields of Gold”, “Brand New Day” i “Shape of My Heart” u kojima je publika uživala, pogotovo brojni parovi među njom. “Shape of My Heart” dobila je jednu drugačiju verziju korištenjem ulomka iz pjesme “Lucid Dreams” Juice WRLD-a koji je izveo prateći vokal Gene Noble. Impresivna je bila i pjesma “What Could Have Been” s pratećim vizualima iz Arcane League of Legends jer je pjesma bila dio soundtracka ove animirane serije. Kako je ovo turneja koja se naslanja na njegov aktualni studijski album “The Bridge” čuli smo i nekoliko novih pjesama, prošlogodišnje singlove “If It’s Love” i “Rushing Water” te prekrasnu ljubavnu baladu “For Her Love”.

Sting / Foto: Nikola Knežević

Nakon magičnog regularnog dijela koncerta, Arena Zagreb se doslovno tresla od ovacija publike, lupanja nogama od tribine i gromoglasnog poziva na bis, što je Sting s bendom, naravno, objeručke prihvatio i završio onako kako je i počeo – s dva velika hita, jednim iz faze The Policea i drugim iz solo karijere. Prvo smo svi iz petnih žila pjevali “Roxanne”, a potom je Sting ostavio bas po strani i uzeo akustičnu gitaru te krenuo svirati intro jedne od najljepših pjesama, “Fragile”. Novo emotivno iskustvo, kako za njega, tako i za publiku i savršeni kraj jednog od najboljih koncerata koji je Zagreb imao u ovom prostoru. Nešto što nam je svima trebalo nakon bujanja opake pandemije, koja doduše nije gotova, ali nam daje jako lijepu poruku da ipak možemo živjeti život punim plućima. Živi ga i Sting koji savršeno izgleda u 71. godini života, a o energiji da ne pričam. Bila je ovo magija u Noći vještica!

Foto: Nikola Knežević