RECENZIJA: Mimika Orchestra – “Altur Mur” – putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana
14. studenoga 2022.
Boris Abramović (273 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Mimika Orchestra – “Altur Mur” – putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana

Mimika Orchestra je projekt koji su prije 2011. godine u Londonu osnovali skladatelj Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić, a nakon djelovanja “u dijaspori“ i objavljivanja dva albuma (“From Scratch to Structure” 2012. i “A Place Glowing a Brilliant Red” 2015. godine) sele rad u Zagreb i 2018. godine objavljuju svoj prvi “domaći“ album, predivni “Divinities of the Earth and the Waters” koji je svojom kvalitetom osvojio i kritiku, a i publiku.

Četiri godine je trebalo da iznjedre svoj novi uradak i napokon je album “Altur Mur” pred nama. Maka Murtića naravno pamtimo po svirkama u raznim bendovima, od Antenata i Demolera pa do Porto Morto i Moskau od onih koji se tiču uvjetno rečeno rock glazbe, a sudjeluje ili je sudjelovao i u hrpi raznih jazz projekata, pa možemo reći da se u sviranju i stvaranju glazbe snalazi kao riba u moru, a upravo s ovim novim albumom Mimika Orchestra vodi nas na more i na putovanje u izgubljenu dušu Mediterana. Mak Murtić je počeo istraživati ritmove i mediteranske jezike još prije tri godine kako bi pripremio ovaj album i s orkestrom nas poveo na spomenuto putovanje. Predstavljajući ga kaže da je “album vizija nepostojećeg mjesta na Mediteranu gdje se isprepliću kulturna i osobna reinvencija“.

“Altur Mur” najavila su dva singla, “Fondo” i “Thalassa”, a od uvodne pjesme na albumu “Tuota Nuester” do već spomenute “Thalassa” i još sedam bisera između odlazimo na jedno skoro pa i transcedentalno putovanje u aranžmanu Mimika Orchestra. Nevjerojatno uspješna fuzija etno/world muzike i jazza opčinit će nas u više od sedamdeset minuta glazbe iz nekog drugog svijeta, iz nekog drugog vremena. Cilj je ostao isti, put je nešto malo drugačiji nego kod prethodnika, a krajnji rezultat je opet izvrstan.

Tekstove za album pisala je Marta Kolega u sklopu kreativne suradnje s Makom, a svoj rad opisuje kao putovanje jadranskim otocima, doživljavanje njihove atmosfere, načina ponašanja stanovnika, njihovim jezikom, životnim stilovima i pogledima na svijet.

“Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk, neobičnu sliku, neobičnu ljepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava pronaći svoj put u ovome svijetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osjećaj da ne znaš točno kamo ideš, otkriva Marta

Osim Maka Murtića i Maje Rivić u stvaranju ovog divnog albuma sudjelovao je dvadesetdvočlani orkestar vrhunskih glazbenika što se u svakom trenutku čuje.

“Altur Mur” (ili u prijevodu “Hram mora”, na izumrlom veljotskom jeziku s otoka Krka) konceptualni je album Mimike Orchestra koji strši kao svjetionik ovogodišnje domaće etno jazz glazbe i nema sumnje da će ga s oduševljenjem prihvatiti svi, i kritika i publika. Sada nakon objavljivanja albuma slijedi onaj možda i lakši dio, a to je predstavljanje kompletnog materijala publici. Već smo ga imali prilike čuti djelomice na raznim koncertima, ali u finalnom obliku još ne.

Kao što sam rekao i za prethodni projekt, bez obzira što samo slušanje albuma izaziva veliko zadovoljstvo, mislim da bi najbolja “konzumacija“ ovakvog projekta svakako bila odlazak na koncert. Ovo ipak nije samo glazbeni, ovo je više glazbeno-scenski projekt i vizualni dojam je sigurno vrlo dobrodošao, a kao što je album “Divinities of the Earth and the Waters” imao svoje dostojno live predstavljanje tako se nadam da će i ovaj uradak imati barem istu takvu priliku za predstavljanje.

Devet skladbi ovoga fantastičnog albuma doista nas vodi morem na nevjerojatno putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5