Umro japanski genijalac, glazbenik, (filmski) skladatelj, otac synth popa i raznih žanrova elektronike – Ryuichi Sakamoto
2. travnja 2023.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

Umro japanski genijalac, glazbenik, (filmski) skladatelj, otac synth popa i raznih žanrova elektronike – Ryuichi Sakamoto

Na službenim društvenim mrežama glazbenika i skladatelja Ryuichija Sakamota objavljeno je kako je ovaj japanski genijalni um preminuo u 71. godini života. 

Godine 2014. dijagnosticiran mu je rak grla koji je uspješno liječen više putam, a 2021. godine objavio je kako se bori s rakom rektuma koji je sljedeće godine otišao u četvrtu fazu. Bolest je, nažalost, bila jača od njega.

Ryuchi Sakamoto rođen je 17. siječnja 1952. godine u Tokiju gdje je studirao na Nacionalnom sveučilišnu likovne umjetnosti i glazbe i završio magisterij za glazbenu kompoziciju. Jedan je od pionira elektroničke glazbe i eksperimentiranja sa sintesajzerima, pogotovo s Rolandon MC-8 mikrokompresorom i TR-808 drum mašinom. I kao solo glazbenik, ali i kao čkan Yellow Magic Orchestra, Ryuchi je bio pionir prve inkarnacije synth popa kao i drugih smjerova elektroničke glazbe. Bend je objavio debitantski albuma 1978. godine, samo nekoliko mjeseci razmaka od prvog solo albuma “Thousand Knives”. Godine 1984. bend se raspao, a Sakamoto gradi status međunarodno priznatog filmskog skladatelja, prvo nakon skladanja glazbe za film “Posljednji kineski car” Bernarda Betoluccija 1987. godine, koja mu je donijela Oscara, Grammyja i Zlatni globus. Tu su i filmovi “Čaj u Sahari”, “Mali Buda”, “Zmijske oči”, “Femme Fatale” i sjajni “Povratnik” iz 2015. godine. 1983. glumio je zajedno s Davidom Bowiejem u filmu “Sretan Božić, gospodine Lawrence”, a osim ovog glazbenika vežu ga i suradnje s Davidom Byrneom, Iggyjem Popom i Brianom Wilsonom.

Jednom je Sakamoto rekao – “sve može biti glazba”, a Sakamoto je bio glazba i ostat će vječno zapisan u najvažnijim stranicama (glazbene) povijesti.

Foto: Zakkubalan