IZVJEŠĆE/FOTO: Na lijep način nastavljeno čuvanje uspomene na velikog autora, glazbenika i čovjeka Krešimira Blaževića
25. lipnja 2023.
Boris Abramović (292 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Na lijep način nastavljeno čuvanje uspomene na velikog autora, glazbenika i čovjeka Krešimira Blaževića

U organizaciji udruge Kameleon & Mreža i organizacijskog odbora Memorijala u Slavonskom Brodu se 23. i 24. lipnja po šesnaesti put održalo sjećanje na Krešimira Blaževića, glazbenika, književnika i našeg nikad prežaljenog Brođanina kojemu se njegov grad na ovakav skroman način već tradicionalno odužuje za njegov rad.

Slavonski Brod je uvijek bio grad The Animatora i svake godine nastoji se Memorijalom nastaviti tradicija sjećanja na ovog velikog autora i na njegov veliki bend. I ove je godine kao što se to već uobičajilo proteklih godina Memorijal podijeljen na dvije večeri, akustičnu koja je održana prvi dan u Velikoj dvorani Centra mladih, a druga, električna večer održana je na platou Kazališno koncertne dvorane “Ivana Brlić Mažuranić“.

Naravno osim uobičajenih koncertnih nastupa koji su činili okosnicu programa dobili smo na Memorijalu još sijaset popratnih programa koji su svi zajedno činili jednu homogeno osmišljenu cjelinu tako da su svi mogli u programu pronaći nešto zanimljivo za sebe.

Stekao sam dojam da je ovogodišnji Memorijal puno bolje reklamiran u medijima nego neka protekla izdanja, a sve se to može zahvaliti Hani Blažević, kćeri Kreše Blaževića koja se s velikim trudom dala u organizaciju ovogodišnjeg Memorijala, ne samo kao netko zadužen za marketing nego je Hana i vodila cijelo ovogodišnje izdanje Memorijala.

Na prvoj večeri mnogobrojnu publiku u Centru mladih na Krešin rad i njegovu ostavštinu, ali i na svoje autorsko djelovanje podsjetili su  The Marsonettes, Saša Napijalo, Brodsky Blues Band, Zlatko Burić i The Noire, a gosti su bili Zvonimir Ćosić i Krešin prijatelj i suradnik u mnogim projektima, gitaristički virtuoz Branko Bogunović Pif.

Drugi dan Memorijala započeo je u dopodnevnim satima u Centru mladih glazbenom radionicom Zvukovi bubnjeva koju je vodio Mladen Mitrović, nastavio se debatom učenika Gimnazije Matija Mesić na temu “Krešo je novovalni autor: Da ili Ne“, a dnevni dio programa završio je vrlo zanimljivom filmskom radionicom na temu kratkih (shorts) filmova koju su vodili Davor Šišmanović i Zvonimir Rumboldt.

Večernji program održan je na popularnom Platou, a brojnu publiku koja se okupila na “električnoj“ večeri zabavili su Radio Clash koji su nakon svoga Clash seta pratili i novovalnu legendu Davorina Bogovića koji nas je na samo sebi svojstven način podsjetio na neke od velikih uspješnica Prljavog kazališta sa samih početaka njihove karijere.

Ipak vrhunac večeri, a i Memorijala bio je nastup Reanimatora, benda koji je okupio Andro Purtić, basista originalne postave Animatora koji je skupio odličan bend i Kreši i Animatorima u čast napravio odličan hommage fantastičnoj glazbi koju je ovaj bend iznjedrio.

Čuli smo skoro sve hitove uz koje se prije četrdesetak godina uživalo, a većinom su to bezvremenske pjesme koje i u današnje vrijeme nalaze svoj put do brojne publike.

Moto i ovogodišnjeg Memorijala kao i svih do sada je “Ostat ću mlad“ i upravo se to najbolje vidjelo i ove godine, u brojnoj publici bilo je od onih s vremešnim brojem godina do sasvim mladih i svi su na kraju zapjevali po koju Krešinu pjesmu.

Upravo ove godine se navršava četrdeset godina od izdavanja prvog albuma Animatora, “Anđeli nas zovu da im skinemo krila“, a u tu čast Croatia Records je upravo reizdala ovaj vinilni biser s brojnim dodacima i na lijepom crvenom vinilu.

Kako bi mi Brođani rekli, ovaj album se mora imati makar i neimali gramofon.

Na kraju što reći, bilo je lijepo, bilo je vrlo emotivno na ovogodišnjem izdanju Memorijala, a možda je najbolju stvar rekao Krešin prijatelj Pif, “…Krešo da može birati nikada ne bi izabrao da mu netko diže spomenik ili da mu daju neku ulicu, uvijek bi izabrao da netko izvodi njegove pjesme, i ako ovo gleda, a vjerojatno od negdje gleda sigurno mu se ovo sviđa

Završilo je odlično šesnaesto izdanje Memorijala, radujemo se unaprijed sljedećem izdanju, a do tada slušajte pjesme Kreše Blaževića i Animatora i uživajte.

Foto: Davor Miković Frka