RECENZIJA: Rebel Star: “Sedmo nebo” – Rebel Star su i dalje vrhunac panonske amerikane
9. listopada 2023.
Boris Abramović (265 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Rebel Star: “Sedmo nebo” – Rebel Star su i dalje vrhunac panonske amerikane

Korijeni Rebel Stara iznikli su 2006. godine kada se Milan Glavaški vratio sa svojih putešestvija kojima je tumarao nakon Eve Braun i Popcyclea, a nakon mnogih turbulencija, mijenjanja postava i kratkih stanki, nakon šest snimljenih albuma bend se smirio i ustalio napokon u jednoj odličnoj glazbenoj postavi.

Album Početak i kraj” izašao je 2021. godine i donio je bendu ne samo odlične reakcije kritike i publike nego i jednu, možemo tako reći vrhunsku postavu na koju Milan Glavaški, nadamo se, može i dugoročno računati. Pred nama je novi album “Sedmo nebo” koje jednostavno slijedi dobitnu formulu svoga prethodnika, a glazbenici koji su ga iznjedrili su više nego kompetentni i postava s prethodnika je samo dobro dodatno pojačana. Osim Milana tu su Zvonka Obajdin na klavijaturama, Daniel Rodik na gitari i lap steelu, Ernest Džananović na bubnjevima i Goran Ritoša na basu. Ta ekipa pojačana producentima Urošem Milkićem i Željkom Markušem te gostima Vladom Marinovićem (gitara) i Dušanom Petrovićem (duhački instrumenti) snimila je album u Down There Studiju u Beogradu.

U četrnaest pjesama Rebel Star nam je ponovo ponudio sav raskoš svoga talenta. Od uvodne Uvod u sedmo nebo” pa do odjavne “Istine”, Rebel Star nas uvodi u svoj pjesnički svijet koji je šarolik i puno toga nam ima za reći, a glazbeno smo, bez obzira jesmo li u bržem ili sporijem ritmu, uvijek u nekoj divnoj izmaglici amerikane, kao i obično na naš panonski način.

Kako sami kažu: “… Sedmo nebo je dokument o sazrijevanju. Bavimo se novom realnošću svijeta i društva u kojima živimo. Otvaramo ozbiljne teme koje s velikom energijom prati opasno razrađen bend…. album je naša posveta ovom ludom svijetu, kroz sviranje i druženje i sa svim lijepim i teškim momentima… ovaj album je poput špila karata – svaka je pjesma drugačija, a ipak čine cjelinu. Igrali smo se dok smo ga pravili ali je svejedno ozbiljan kao presudna partija…”

I upravo tako, svaka pjesma na albumu je posebna, svaka na neki svoj način otvara neku temu, bila ona vesela ili bolna, ali takav je i današnji svijet, negdje ili nekome je dobar, negdje i nekome drugome je loš. Svatko će se na ovome albumu pronaći, netko u nekoj pjesmi, netko u samo nekome stihu. Našao sam se i sȃm u puno moćnih stihova ovoga albuma i upravo je to ono što već dugo godina uspijeva Milan Glavaški, pogoditi te baš u žicu.

Naravno, glazbenih asocijacija na nekoga na albumu ima sijaset, svatko će prepoznati nešto drugo, ali ako ste fan ovakvog glazbenog pravca uživat ćete u svakom tonu. Posebno mi (srcu) godi kad čujem onaj divni zvuk steel gitare koja divnom sazvučju ovoga benda daje jednu posebnu boju i poseban ton.

Zvonka Obajdin također ima svoj biserni trenutak na albumu u predivnoj osobnoj “Metar pepela”, ali i svi ostali glazbenici su dali svoj veliki doprinos da album zvuči tako dobro kako zvuči. Od Uvoda” do Istine” vodit će vas cesta puna zavoja, krivina, uzbrdica i nizbrdica, ali uživat ćete u svakom trenutku vožnje Sedmom nebom.

“… ti i ja smo motani unazad,
gužvane trake u kasetama,
ostanimo tu do kraja albuma,
nikad nam lepše i teže bilo nije…”

Jedna od najboljih stvari benda Rebel Star je svirka uživo. Sve ono što možete čuti na njihovim albumima, na svirci uživo doživjet ćete na još jedan puno jači, bolji i intenzivniji način. Zadnji put sam u živoj svirci Rebel Stara uživao prošle godine na INmusic festivalu, a svima vama topla je preporuka da ih pogledate uživo i uživate u njihovoj svirci i predstavljanju ovog odličnog albuma 11.10.2023. u Vintage Industrial Baru. Sigurno nećete požaliti.

Foto: Andrej Dolinka

Ocjena
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5