IZVJEŠĆE/FOTO: Pain + Ensiferum + Eleine + Ryujin u Boogaloou – spektakularna metal večer u Zagrebu
27. listopada 2023.
Emanuela Plišić (5 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Pain + Ensiferum + Eleine + Ryujin u Boogaloou – spektakularna metal večer u Zagrebu

Povodom dugoiščekivane koncertne večeri u zagrebačkom Boogaloou su se okupili ljubitelji metal glazbe iz Zagreba, ali i šire regije.

Ovog četvrtka 26. listopada spektakularnu večer otvorio je bend Ryujin. Mnogi su žurili s posla jer je njihov nastup bio već u 18 sati, ali se apsolutno isplatilo. Ryujin su iz dalekog Japana donijeli prekrasan spoj melodičnog death, power i folk metala. Vrlo zanimljivo su uskladili vokale karakteristične za death i power metal. Izraženi su bili i instrumentalni folk elementi. Osim što se egzotika dalekog Japana mogla čuti u njihovim pjesmama, kostimografija je također bila u tom duhu. Oslikana lica pojedinih članova benda slagala su se s kostimografijom, a vizualni doživljaj njih pod reflektorima bio je izvrstan. Atmosfera je bila fantastična, a komentari publike još bolji jer su mnogi istaknuli kako ih od sada stavljaju na svoju playlistu.

Eleine (Foto: Davor Birt)

Nakon njih nastupio je švedski dark symphonic metal bend Eleine. Osim što su svojim koncertom oduševili publiku, predstavili su i dio pjesama s novog studijskog albuma “We Shall Remain”. Kako su oduševili publiku? U instrumentalnoj pozadini mogli smo čuti prekrasne harmonije dobro usklađene s ritmom, a zvučne melodije je istaknula Madeleine svojim glasom.

Zatim je nastupio finski melodični folk metal bend Ensiferum. Osim svojih starijih hitova poput “Lai Lai Hei” i “Twilight Tavern”, predstavili su publici i dio pjesama s novog albuma “Thallasic”. Osim apsolutno genijalnih solaža, fantastičnih ritmova, skladnih harmonija i svega ostalog zbog čega je ovaj genijalan nastup Ensiferuma bio poseban, impresivno je istaknuti kako su imali kontakt s publikom kakav se rijetko viđa. Atmosfera je samim time bila nevjerojatna. Dovoljno je reći da je solidan dio koncerta cijeli Boogaloo pjevao i skakao u ritmu, a značajan dio i sudjelovao u mosh pitu. Osim toga imali su kreativno oslikana nasmijana lica te je bilo očito da uživaju i blistaju pod svjetlima reflektora izvrsno usklađenih s ritmom glazbe. Pred kraj koncerta Ensiferum je najavio snimanje i objavljivanje novog albuma te ponovni dolazak vrlo vrlo uskoro. Ako ovaj put niste mogli prisustvovati, savjetujem vam da pratite najave jer nedvojbeno vrijedi čuti i doživjeti ovakav spektakl.

Pain (Foto: Davor Birt)

Za kraj ove fantastične koncertne večeri nastupio je švedski bend PAIN. Zadnji put su u Zagrebu bili 2009. godine kao predgrupa finskom bendu Nightwish, ali ovaj put su nastupili kao glavni bend večeri i u potpunosti opravdali titulu. Predstavili su svoj zanimljiv i izrazito ritmičan spoj heavy metala i elektroničke glabe. Između ostalih izveli su svoje popularne hitove “Call me”, “Zombie Slam”, “Same Old Song”, “Shut Your Mouth” i “Pain In My Head”. Solaže su bile genijalne, harmonije skladne, ritam catchy i odlično usklađen s rasvjetom, a melodije jasne i pravilno istaknute. Scenografiju su upotpunili animirani i snimljeni kraći videozapisi prikazani na platnu. Osim što su bili prigodni, neki od njih su bili i smiješni što je doprinijelo atmosferi koja je bila zaista izvrsna. Publika je više puta tražila bis, a bend se na oduševljenje publike više puta vraćao na pozornicu. Peter i Sebastian Tägtgren, Jonathan Olsson (prošle godine je imao izvrstan nastup s bendom Dynazty u Močvari) te Sebastian Svalland su ovime dostojno zatvorili večer za pamćenje.

Foto: Davor Birt