Gitarist Just Mustarda: “Idite svirati! Mislim da je to jedini način da pronađete svoju publiku”
10. lipnja 2024.
Boris Abramović (287 Članci)
Podijeli

Gitarist Just Mustarda: “Idite svirati! Mislim da je to jedini način da pronađete svoju publiku”

Just Mustard je bend iz Dundalka u Irskoj kojeg čine vokalistica Katie Ball, gitaristi David Noonan (također prateći vokal) i Mete Kalyoncuoglu, basist Rob Clarke i bubnjar Shane Maguire.

Njihova mješavina noisea, trip hopa i elektroničkih utjecaja učinila ih je jednim od najuzbudljivijih novih bendova u Irskoj. Njihov debi album “Wednesday” iz 2018. godine dobio je velike pohvale kritike, a isto tako i album “Heart Under” iz 2022. godine.

Ususret njihovom drugom nastupu na ovogodišnjem Tam Tam Music festivalu koji se održava od 11. do 20. srpnja u Sućurju na Hvaru popričali smo s gitaristom Davidom Noonanom.

Nastupate drugu godinu za redom na Tam Tam festivalu, očigledno vam se svidjelo kako je to bilo prošle godine. Kakva su vaša iskustva s Tam Tamom i s Hrvatskom?

Bilo nam je izuzetno lijepo na Tam Tamu u Sućurju prošle godine, toplo i srdačno srdačno su nas pozdravili svi koje smo sreli i svi su s nama jako dobro postupali, osjećali smo se kao kod kuće i bili smo sretni što smo imali priliku posjetiti ovaj dio svijeta.”

Svirate skoro deset godina i imate (samo) dva albuma do sad. Znači li to da vrlo pomno pripremate svaki album, da vam treba dosta vremena za razradu novih ideja ili je u današnje vrijeme relativno teško često objavljivati albume?

Eksperimentirali smo i pokušavali pronaći stalnog bubnjara prve dvije godine dok nam se 2017. nisu pridružili naši bubnjari i od tada radimo zajedno. Uzimamo si vremena i produciramo svoju glazbu vrlo pažljivo. Otkrili smo da je ravnotežu između turneja i pisanja teško održati jer pišemo sporo i trebamo ući u samu srž, što znači da moramo biti potpuno zaokupljeni i aktivno fokusirani kako bismo pjesme dovršili, a kada je stani-pani zbog turneja može biti teško raditi brzo. Voljeli bismo da možemo pisati i objavljivati brže i češće, ali također jako puno rada treba uložiti u promociju i  izdavanje svakog albuma.

Svirate vrlo posebnu, zanimljivu i originalnu glazbu, ali glazbu koja je daleko od komercijalne. Kako danas odličnu ali nekomercijalnu glazbu približiti širem slušateljstvu?

Hvala vam! Mislim da ako možete stvarati glazbu do koje vam je stvarno stalo i oko koje ste stvarno uzbuđeni, onda možete vjerovati da će negdje i netko drugi također osjetiti nešto od toga. Ne mislim da je od koristi prilikom stvaranja glazbe fokusirati se na to tko će biti vaša publika, idite svirati i pronađite ih, mislim da je to jedini način“.

Pet vas je u bendu, svatko je posebna jedinka, kako uopće radite glazbu, kako nastaju vaše pjesme?

Različiti su načini koji se stalno mijenjaju. Ali općenito, netko obično ima ideju, bilo da se radi o cijeloj pjesmi, pojedinačnom gitarskom dijelu ili pojedinačnom zvuku, a na kraju svi u bendu će to do kraja razraditi“.

Ima li demokracije u bendu, može li svatko doprinjeti na neki način pjesmama ili pjesmu razrađuje do kraja onaj koji ju napiše, a band je izvede onako kako je autor zamislio ?

Katie sama piše sve svoje tekstove i vokalne melodije, ja se ponekad uključim u melodije, ali svi surađujemo na instrumentalima, aranžmanima i pojedinim dijelovima, ako netko ima snažnu ideju kako bi pjesma trebala ići, slijedit ćemo njihovu intuiciju, a ako naiđemo na probleme razrađujemo ih kao grupa“.

U vašoj glazbi čujemo dosta elemenata post rocka, shoegazea, dream popa pa i trip hopa. Otkuda sve dolaze utjecaji i gdje nalazite inspiraciju?

Naši utjecaji kao pojedinaca uvelike variraju i mislim da je upravo neka sredina tih utjecaja ono odakle dolazi naš zvuk“.

Gledao sam vas prošle godine na Tam Tamu i moram priznati da sam se oduševio vašom live izvedbom. Na bini ste svako ponaosob u svom nekom posebnom svijetu, ali sve to zajedno zvuči vrlo kompaktno. Je li to rezultat puno nastupa uživo ili se i za nastupe pomno pripremate kao što se pripremate za snimanje u studiju?

Hvala vam! Oduvijek smo željeli da naši nastupi budu što više ‘svjetski’, skloni smo pisati glazbu s mnogo pojedinačnih suptilnih dijelova koji se neprestano isprepliću što nas tjera da budemo vrlo angažirani svatko u svojem dijelu, svaki mali dio svakog pojedinačnog instrumenta nadovezuje se na sljedeći i možda to stvara zvuk koji se čini tako kompaktnim“.

 Imate li osim glazbe još poneki afinitet ili hobi? Dolazite iz Dundalka u Irskoj, a mi ovdje pamtimo FC Dundalk koji je igrao s nekim našim klubovima. Možda pratite sport, neki drugi vid zabave ili je glazba sve ono što vas zaokuplja u životu?

Glazba je gotovo sve s čim osobno provodim svoje vrijeme, pratim Dundalk FC i Irsku, a ovo ćemo ljeto pomno pratiti i Hrvatsku na Europskom prvenstvu u nogometu. Osim toga, svi uživamo u filmovima, knjigama itd., svim uobičajenim stvarima“.

Irska rock scena je vrlo bogata, koliko pratite svjetsku scenu, a jeste li možda imali priliku čuti i za nekog hrvatskog izvođača, možda prošle godine na Tam Tamu?

Nisam previše upućen u hrvatske bendove, ali vidjeli smo Repetitor na TamTamu prošle godine i oduševili smo se, nadamo se da će jednom moći doći i na turneju u Irsku“.

Bili ste na turneji po Britaniji i Americi s Fontaines D.C. Oni su napravili poprilično veliku karijeru u svijetu iako ni njihova glazba nije komercijalna. I ovdje ih pamtimo s njihovih početaka kada su bili relativno mali bend da bi im karijera u zadnjih nekoliko godina poprilično napredovala. Kakav odnos imate s njima i kakav uopće imate odnos prema drugim glazbenicima ?

Dobri smo prijatelji s njima i drago nam je vidjeti koliko su postali veliki, Irska je malo mjesto, a alternativna glazbena zajednica još manja pa svatko nastoji upoznati svakoga i ovdje se može pronaći dobar osjećaj zajednice“.

Nastupali ste i u Južnoj Americi na turneji s The Cure. Kakva su vam iskustva s jednim tako velikim bendom, a kakvi su dojmovi o Južnoj Americi i  jednom malo drugačijem načinu života od našeg u Europi?

“Bilo je to ludo iskustvo. Uglavnom smo dobili snimke svakog mjesta jer smo puno putovali, ali ljudi su bili vrlo ljubazni i stvarno strastveni na koncertima što je bilo sjajno, iskusili smo puno toplog gostoprimstva u svakoj zemlji u kojoj smo nastupili”.

Kakvi su planovi, pripremate li novi album i gdje sve svirate u sljedeće vrijeme?

Trenutačno radimo na tome da snimimo još jedan album i krenut ćemo na turneju čim to uspijemo završiti. Potrudit ćemo se obići što više mjesta čim budemo mogli “.

Hvala vam puno na odgovorima, radujemo se vašem nastupu na Tam Tamu  i za sam kraj pitanje koje su vam vjerojatno puno puta postavili. Otkud ime Just Mustard?

Hvala vam puno na pitanjima, jedva čekamo da ponovo dođemo na Tam Tam. Ime benda dolazi od čarapa (:-D)“.

Foto: Marina Uzelac