Objavljen poetsko-glazbeni CD “Koralj vraćen moru” Vesne Tominac Matačić
25. siječnja 2017.
Music Box (7311 Članci)
Podijeli

Objavljen poetsko-glazbeni CD “Koralj vraćen moru” Vesne Tominac Matačić

Posebno i nesvakidašnje izdanje dolazi nam od hvaljene glumice Vesne Tominac Matačić.

„Koralj vraćen moru“,  naziv je albuma kojeg predstavljamo, a novi je to projekt Zagrebačkog glumačkog ateljea koji se prirodno nastavlja na predstavu o Vesni Parun „ Ja koja imam nevinije ruke“, ali nije dio nje niti je predstavlja već tematski nadopunjuje i zatvara ciklus posvećen ovoj pjesnikinji.“ – o izdanju je rekla Vesna Tominac Matačić

Glazbena knjiga „Koralj vraćen moru“, svojevrsna je posveta njegovih autora velikoj, ali nepravedno zapostavljenoj, najvećoj hrvatskoj pjesnikinji. Sadrži izbor iz poezije Vesne Parun u kojemu se nalaze one poznate pjesme koje su obilježile odrastanje generacija, kao; „Ti koja imaš nevinije ruke“, „Opijmo kočijaša što vozi naše dane“, itd., ali i neke manje poznate pjesme te one koje su vremenom već pomalo zaboravljene.

Edin Karamazov, vrlo cijenjeni i višestruko nagrađivani glazbenik, izabrao je glazbu iz svog klasičnog repertoara za ovaj album te svojom  sjajnom interpretacijom na gitari popratio stihove i dodatno obogatio cijelu priču.

Želja autora ovoga albuma bila je zaustaviti vrijeme na tren u svom galopu prema sigurnom zaboravu veličanstvenoga djela Vesne Parun, vrhunske poezije i hrvatskoga jezika.  On zapravo predstavlja i  svojevrsni nostalgični podsjetnik na vrijeme kad su se stihovi govorili naglas, s emocijom i bez žurbe.

Naslovnicu čiji je dizajn osmislila Miljenka Matić, ujedno predstavlja i mini zbirku pjesama koje su otisnute uz autorske fotografije A.Saške Mutić.

U tijeku je već treća sezona igranja  predstave o Vesni Parun, „Ja koja imam nevinije ruke“, za koju se još uvijek traži karta više u Teatru &td gdje je na redovitom repertoaru. Predstava koja je proputovala mnoge hrvatske, ali i inozemne gradove, osvojila međunarodni Grand prix na festivalu monodrame u Bitoli, prošlo se ljeto vratila s najvećeg kazališnog festivala na svijetu u Edinburghu ovjenčana sjajnim kritikama svjetskih kritičara. (više na: www.predstava.eu )

Donosimo i popis izvedenih djela:

1. POVRATAK STABLU VREMENA
2. PRED MOREM, KAO PRED SMRĆU, NEMAM TAJNE
3. USNULI MLADIĆ
4. Baden Powell: Valsa sem nome
5. KOSE MANDALJENE
6. DA NEMA TVOJIH OČIJU
7. VRATA NA KOJA PRISLUŠKUJU RIBE
8. LJUBOMOR
9. GRAD SPAVAČA
10. Leo Brouwer: Hommage a Szymanowsky
11. NIKAD
12. DOBROTA SJEĆANJA
13. PEĆINA S IZVOROM I CVIJETOM
14. ONE ŠTO SU NAS RODILE
15. SVETA SKITNICA
16. TI KOJA IMAŠ NEVINIJE RUKE
17. KORALJ VRAĆEN MORU
18. OPIJMO KOČIJAŠA ŠTO VOZI NAŠE DANE
19. NATPIS // VESNA PARUN
20. Jano mori