John Scofield, Pepe Romero i Ana Vidović na 3. Zagreb Guitar Festivalu
5. veljače 2017.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

John Scofield, Pepe Romero i Ana Vidović na 3. Zagreb Guitar Festivalu

Od 26. ožujka do 1. travnja, Zagreb će postati svjetska prijestolnica klasične i jazz gitare.

Uz međunarodno natjecanje iz klasične gitare te veliki izbor masterclassova i predavanja, Zagreb Guitar Festival sadrži bogat revijalni program. Na festivalu će tako, u sklopu All Stars koncerata, nastupiti trenutno najpoznatiji, najpopularniji i najutjecajniji gitaristi.

Grammyjem nagrađivana legenda jazz gitare John Scofield ima utjecaj na jazz glazbu od kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća sve do danas. Stvaratelj vrlo prepoznatljivog zvuka i stilske raznolikosti, Scofield je vrhunski jazz improvizator čija se glazba uglavnom može svrstati negdje između post-bopa, funka koji pleše na granici s jazzom i R&B-a. Svirao je i snimao s mnogim jazz legendama kao što su Tony Williams, Jim Hall, Ron Carter, Herbie Hancock, Joe Henderson, Dave Holland i Terumasa Hino. Uz to što oko 200 dana godišnje provede putujući po svijetu održavajući turneje sa svojim grupama, također je pridruženi profesor glazbe na Sveučilištu u New Yorku. Velikan jazza zasvirat će u kinu SC-a 27. ožujka.

Pepe Romero ambasador je klasične gitare. Nastupao je u Bijeloj kući, u Vatikanu za papu Ivana Pavla II, za princa Charlesa, princa od Walesa, španjolskog kralja Juana Carlosa i kraljicu Sofiju te kraljicu Nizozemske Beatrice. Bio je poseban gost na festivalima u Salzburgu, Izraelu, Schleswig-Holsteinu, Tanglewoodu, Menuhin festivalu, Osaki, Granadi, Istanbulu, Raviniji, Garden Statu, Hollywood Bowlu, Blossomu, Wolf Trapu, i Saratogi, među ostalim. Jedan je od voditelja majstorskih radionica na ovogodišnjem ZGF-u, a revijalni All Starts program uveličat će nastupom u Kristalnoj dvorani hotela Westin 26. ožujka.

Ana Vidović jedna je od najmlađih virtuoza na gitari u svijetu. Vidović je osvojila impresivan broj nagrada i pobijedila na mnogim međunarodnim natjecanjima diljem svijeta. Neke od njih su prve nagrade na Albert Augustina međunarodnom natjecanju u Bathu u Engleskoj, zatim Fernando Sor natjecanje u Rimu i natjecanje Francisco Tarrege u Benicasimu u Španjolskoj. Ostale glavne nagrade uključuju natjecanje Eurovizije za mlade umjetnike, Mauro Giuliani natjecanje u Italiji, Printemps de la Guitare u Belgiji te Međunarodna audicija mladih koncertnih umjetnika u New Yorku. Anin nastup zakazan je za 28. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Također dobitnik nagrade Grammy, ‘Wunderkind’ flamenco gitare i nasljednik velikog Paca de Lucie, Vicente Amigo izgradio je međunarodni ugled zahvaljujući nastupima s Camarón de la Isla, vjerojatno najvažnijim pjevačem u modernoj flamenco povijesti, ali i s umjetnicima kao što su John McLaughlin i Al Di Meola, brazilskim pjevačem i tekstopiscem Miltonom Nascimentom i španjolskom pop zvijezdom Alejandrom Sanzom. Osvojio je nekoliko flamenco gitarističkih nagrada te se pojavio na Leyendas de la Guitarra (“Legende gitare”), međunarodnoj manifestaciji koja se održava u Španjolskoj i koja je poslužila kao pretpremijera za Sevilla Expo 1992, na kojoj je bio predstavljen Paco de Lucia, odlučujuća figura u modernoj flamenco gitarističkoj glazbi. Vicente Amigo svira u kinu SC 29. ožujka.

Velikim imenima pridružuje se i Dušan Bogdanović, američki skladatelj i klasični gitarist srpskih korijena. Istraživao je glazbene izričaje koji se u njegovom stilu manifestiraju i danas – svojevrsna sinteza klasične, jazz i etno glazbe. Rano u svojoj karijeri, dobio je prvu nagradu na Ženevskom natjecanju i održao visoko cijenjeni debi recital u Carnegie Hallu. Predavao je na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji i Konzervatoriju u San Franciscu, a trenutno je profesor na Haute École de Musique de Genève. Zagrebačkoj publici predstavit će svoj repertoar u dvorani Panorama hotela Westin pretposljednjeg dana u ožujku.

Na Zagreb Guitar Festivalu također ćete imati priliku slušati ZGF Young Stars – koncerte vrhunskih gitarista mlađe generacije koji su se već dokazali na svjetskom nivou. To su: Artis guitar duo, Srđan Bulat, Mak Grgić (umjetnički direktor festivala) i Damien Lancelle. Dodatna događanja uključuju zajedničko muziciranje u Orkestru gitara Zagreb Guitar Festivala te ugodno druženje i uživanje u jazz glazbi na after partyjima. Bogat sadržaj festivala i veliki izbor aktivnosti rezultat je želje organizatora u okupljanju širokog spektra gitarista koji se kroz glazbu međusobno motiviraju i pozitivno utječu jedni na druge.

Za detaljan raspored koncerata kliknite OVDJE. Ulaznice za omiljene gitariste osigurajte na ulaznice.hr. Sve novosti i informacije dostupne su na službenoj web stranici.

Izvor: Zagreb Guitar Festival