Majstori korala ponovno osvojili Zagreb i Hrvatsku
11. veljače 2017.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

Majstori korala ponovno osvojili Zagreb i Hrvatsku

Ljubav Hrvatske i Greoriana traje već skoro jedno desetljeće, barem ako je suditi po broju koncerata koje su održali, no prvi puta su odlučili napuniti Arenu Zagreb i to u okviru turneje “Masters of Chant – The Final Chapter”.

Gregoriani su već puno puta pohodili naše krajeve i njihov dolazak je često praćen novinskim natpisima kako se radi o sotonistima, no ovoga puta je to iznenađujuće zaobišlo ovaj koncert. Trebalo je svega osam godina da neki shvate kako je tu bitna glazba. I u dva bloka pred oko 6000 ljudi ona je doista bila u fokusu svega. Posljednji put, kada su gostovali u Domu sportova, tema je bila filmska glazba. Četiri godine kasnije, odlučili su nas povesti na putovanje kroz svoje najveće hitove, ne zaobilazeći ni materijal s aktualnog albuma.

Koncert su otvorili prikladno, s pjesmom “Masters of Chant”, nakon koje su vrlo kratko pozdravili publiku, već uobičajeno na hrvatskom “Dobra večer” i “Hvala”. Moram priznati da su do sada već lijepo izbrusili izgovaranje našeg jezika, makar to bilo samo nekoliko riječi. Uslijedio je niz od šest pjesama, prije nego su se opet obratili publici. Tu je svakako zapažena bila “Nothing Else Matters”, koja je izmamila veliki broj mobitela. Osim efektne rasvjete koja pozorno prati svaku pjesmu, oni koji su pohodili koncerte Gregoriana znaju da će i Amelia Brightman oduševiti, ne samo vokalom, već i neobičnim kreacijama koje mijenja svakih nekoliko pjesama. Vrlo osjećajno je otpjevala “Now We Are Free”, mnogima poznatu temu iz filma Gladijator, no moram priznati da unatoč unešenim emocijama, osjetilo se da nije u uobičajenoj formi. Visoke lage koje inače pjeva bez problema su pomalo “flah” bile. Možemo samo nagađati da je možda posrijedi bila neka prehlada.

Foto: Gregorian Facebook

Kroz svako obraćanje publici su se igrali s nazivom turneje, koja aludira da je ovo njihovo posljednje poglavlje, ali su rečenicu uvijek završavali s “A možda i nije”. Osim dobro poznatih obrada, osvrnuli su se i na one koje su se našle na aktualnom albumu, a među njima je i pjesma “Strong”. Publika se malo više aktivirala na pjesmi “Shout” kada su prihvatili sugestiju i počeli pljeskom davati ritam. Naravno, Gregoriani nikada nisu imali problema s motivacijom publike.

Za one koji su već bili na njihovom koncertu, znaju kako redovito uzimaju pauze, pa su nakon bloka od 10 pjesama najavili 20 minuta predaha u svojoj maniri. Rekli su da je vrijeme za ispovijed pa vjeruju da publika to razumije, na što su se mnogi nasmijali.

Drugi blok je otvorila pjesma “Hurt”, bez ikakve najave, izvođači su se samo pojavili na pozornici. Odličan pljesak je dobila “Kiss From a Rose”, ali je scenski ipak bila zanimljivija “Crying in the Rain”, jer se pozornica u jednom trenutku zamračila, pjevači su otvorili kišobrane iz kojih je išlo svijetlo i obasjavalo je samo njihova lica. “Last Unicorn” je najavio najstariji član Gregoriana, koji se prisjetio svog prvog puta u Hrvatsku, a bilo je to davne 1972. godine.

“Hells Bells” su odlučili učiniti još zanimljivijim, pa je pred kraj pjesme bubnjar imao solo, a osim što se pokazao odličnim sviračem, u jednom trenutku je zapalio palice i tako svirao. Ne treba govoriti kako je to izazvalo oduševljenje kod publike i veliki pljesak. Posebne emocije su izazvale posljednje dvije pjesme. Pjevači su s dva gitarista došli na parter i zapjevali a cappella među publikom svoj medley “In My Life/Crazy Crazy Nights/ Good Night Companions”, zbog čega se publika počela dizati na noge i dočekala ih pljeskom. Sve su zaključili s “Con te partiro” za što su dobili velik i dugačak pljesak. To se pretvorilo u očekivani poziv na bis, što se naravno nije odbilo.

Na bisu su odsvirali još četiri pjesme, a prije nego su zasvirali “Just For You”, u mraku su fluorescentnim slovima ispisali “Thank You”. Na posljednjoj pjesmi je gotovo svatko u dvorani upalio bljeskalicu na mobitelu, što je stvorilo posebnu atmosferu. Pjevači su u ritmu skakali na pozornici, da bi na kraju ispucali konfete u publiku.

Preko 20 pjesama nas je provelo kroz najbolje uratke Gregoriana, sastava poznatog po interpretaciji u stilu gregorijanskih korala. U obraćanju publici, stalno su napominjali kako se vole vratiti u Hrvatsku, jer ih uvijek dočeka predivna publika. Na tom tragu, a i laganoj napomeni kako ovo možda i nije “posljednje poglavlje”, očekujemo ih ponovno s novim poglavljem.

Set lista:

Masters of Chant
I Still Haven’t Found What I’m Lookin For
Stay
Nothing Else Matters
Engel
Meadows of Heaven
Now We Are Free
Strong
Shout
Cry Softly

Hurt
The Raven
Kiss From a Rose
Crying in the Rain
Last Unicorn
World Without End
Born to Feel Alive
Hells Bells
In My Life/ Crazy Crazy Nights/ Good Night Companions