“Ježeva kuća” i “U plavetnilo” osvojili posebna priznanja na 67. Berlinaleu!
18. veljače 2017.
Nikola Knežević (2768 Članci)
Podijeli

“Ježeva kuća” i “U plavetnilo” osvojili posebna priznanja na 67. Berlinaleu!

Animirani kratkometražni film “Ježeva kuća” Eve Cvijanović osvojila je posebno priznanje dječjeg žirija u sekciji Generation Kplus, a članovi međunarodnog žirija posebnim su priznanjem nagradili kratkometražni igrani film “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović koji se prikazao u sekciji Generation 14plus. 

Ježeva kuća posebnim je priznanjem nagrađena zbog, kako se navodi u obrazloženju dječjeg žirija ‘poruke koliko je važno imati vlastiti dom i ljepote kojom je ta poruka prenesena kreativnom upotrebom animacije. Osim toga, oduševio nas je i neobičan stil naracije kao i priča koja je u ovom filmu ispričana stihovima’.

Podsjetimo, animirani film Ježeva kuća, adaptacija je poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.

Kristalnog medvjeda u sekciji Generation Kplus osvojio je dugometražni igrani film Piata loď (Little Harbour) za koji režiju potpisuje Iveta Grófová.

Članovi međunarodnog žirija u sastavu Benjamin Cantu, Roberto Doveris i Jennifer Reeder posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus U plavetnilo su nagradili zbog, kako navode u obrazloženju ‘sjajnog prikaza kompleksnosti adolescencije u kojem četiri lika svoja očekivanja i želje moraju suprotstaviti dramatičnom primorskom krajoliku’.

Film U plavetnilo govori o Juliji, trinaestogodišnjoj djevojci koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva. No njezina prijateljica je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna.

Glavnu nagradu (Kristalnog medvjeda) u sekciji Generation 14plus osvojio je film Butterfly Kisses za koji režiju potpisuje Rafael Kapelinski.

67. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održava se od 9. do 19. veljače 2017. godine, a više informacija potražite na njegovoj službenoj stranici.

Izvor: HAVC