Jam session na saharski način – Tinariwen objavili jedan od svojih najboljih uradaka
21. veljače 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

Jam session na saharski način – Tinariwen objavili jedan od svojih najboljih uradaka

Grammyjem nagrađena grupa Tinariwen objavila je 10. veljače sedmi studijski album za koji kritičari kažu kako je jedan od njihovih najboljih izdanja, ako ne i najbolji.

Zadnja dva desetljeća ova grupa je stvorila ugled na svjetskoj glazbenoj sceni sa svojim world music melodijama i kombinacijom folka, bluesa, rocka i tzv. Tishoumarena, tradicionalne glazbe Sjeverne Afrike. “Elwan” u prijevodu znače “Slonovi”, a razlog tom nazivu je kriza u planinskom dijelu saharske regije između Sjeverno-istočnog Malija i Sjevernog Alžira. Tamo je dom Tinariwena i postao je opasno mjesto za život zbog ratne zone.

Album je sniman na nekoliko lokacija u Francuskoj, SAD-u i Maroku, a najviše u Rancho de la Luna studiju u Nacionalnom parku Joshua Tree u Kaliforniji gdje je snimanja suradnja i s mnogim gostima albuma. A to su Kurt Vile, gitarist Matt Sweeney i glazbenik Alan Johannes koji su pomogli u stvaranju albuma. Kasnije su članovi Tinariwena otputovali u sjeverno marokansku oazu M’Hamid El Ghizlane, blizu alžirske granice, kako bi završili album. Tamo su se sastali i s perkusionistima iz Gangas de Tagounite kako bi dali svježinu svojim pjesmama. Tako za razliku od ostalih izdanja ovdje imaju širok spektar perkusija upravo zahvaljujući spomenutima.

Lude gitare i zarazni ritam se posebno ističu na albumu, a posebnu snagu albumu dale su njihove emocije zbog sukoba u njihovom domovini. Tako su postali svojevrsni glas svoje zajednice, najsvjetlija zvijezda na nebu iznad Sahare.