Razgovor s Ivonom Marić o novostima, planovima te rođendanima grupa E.N.I. i Putokazi
24. veljače 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

Razgovor s Ivonom Marić o novostima, planovima te rođendanima grupa E.N.I. i Putokazi

Kratak, ali sladak intervju imali smo s Ivonom Marić iz najdugovječnije all girl grupe u Hrvatskoj – E.N.I.

Novi singl, uskoro i novi album, 20. rođendan, suradnja s Putokazima, puno je dobrih vijesti koje nam je otkrila Ivona Marić.

E.N.I.-ce se vraćaju na scenu. Novi singl se zove “To je moj dan”, osim njega koje su još novosti vezane uz ovu riječku all girl grupu?

“To je moj dan” je singl koji prati već nekoliko singlova koje smo u zadnjih godinu i pol pustile u eter te su imale jedan lijep i dug život i nadamo se da će i ova zaživjeti širom Hrvatske. Pjesma najavljuje naš novi album koji bi trebao, nadam se, krajem godine ugledati svjetlo dana. Ali zapravo je ova priča oko singla prožeta i pričom oko našeg rođendana. Naš dan je za 8. mart u Rijeci kada slavimo rođendan i radimo veliki koncert povodom 20 godina postojanja.

Dva desetljeća nije nikako malo.

Pa nije malo i s obzirom da se još radi, kako ste i rekli, o all girl bendu što je format koji inače traje 3 do 7 godina u vrh glave. Možda upravo zato što nismo bile non stop prisutne intenzivno, ali se bavimo glazbom više ljubavlju nego kao poslom, pa smo vjerojatno zato i potrajale 20 godina.

Mnogi su u Rijeci krenuli iz Putokaza, pa tako i vi, je li tako?

Istina je. Mi smo bile solistice riječkog zbora Putokazi, onda je Miranda Đaković, voditeljica, imala ideju za pop projekt, izabrala je nas četiri te smo prvi nastup imale 1996. godine na Zadar festu. Par mjeseci nakon toga je bila legendarna Dora 1997. godine kada smo odnijele pobjedu pjesmom “Probudi me”. Tada je povijest E.N.I.-ja krenula u tom smjeru, vrlo brzo i neočekivano za nas, bile smo jako mlade, 16 ili 17 godina i eto, do dan danas smo ostale zajedno.

Vjerujem da ste uvijek nekako povezane s Putokazima, bez obzira što ste nekako fizički razdvojeni?

Jesmo, pa i sada je dobra prigoda, Putokazi slave svoj rođendan, imamo intiman nastup u Planetariju u Rijeci, bit će promocija DVD-a kojeg smo snimali prije 3 godine na koncertima gdje su sudjelovale sve generacije Putokaza. Nikolina i ja smo se vratile u aktivnu postavu Putokaza koja djeluje zadnje tri godine, tada smo nastavile raditi zanimljivi projekt mjuzikla, veliki zalogaj za nas izvođače, bez obzira koliko smo dugo na sceni jer su mjuzikli jedan format vrlo zahtjevan, izazovan i to je još neko novo iskustvo iako smo se vratile korijenima.

Vratimo se na pjesmu “To je moj dan”. Koja je to slovensko-hrvatska veza u pjesmi?

Slovenski autor i producent Raay je tamo vrlo dobro znan, a Dallas Records, naša zajednička izdavačka kuća, nas je povezala, on je ponudio tu pjesmu, bila nam je optimistična i zabavna s dobrom energijom. Čule smo neki E.N.I. zvuk u pjesmi, ja sam napravila hrvatski tekst za pjesmu i to je to.

Rekli ste da se radi na novom albumu, hoćete li nam otkriti neke detalje, hoće li to biti neki novi zvuk grupe E.N.I. ili nešto prepoznatljivo?

Svaka pjesma ima neki svoj zvuk, tako da je teško reći da planiramo neki novi zvuk. Svi su aranžmani napravljeni tako kako ih mi čujemo. Mijenjamo producente i aranžere ovisno o tome što čujemo u određenoj pjesmi. Tako na pjesmi “Prekrasan dan” smo ugostili Belana, našeg dragog prijatelja, koji se onda primio posla i napravio “Belanovski zvuk”, odnosno kako se nama činilo da pjesma treba zvučati. Tako da pokušavamo kreirati svaku pjesmu da ima prepoznatljivi E.N.I. zvuk, ali zapravo da ima i neki svoj život.

Puno uspjeha želimo, najdugovječnija ste all girl grupa u Hrvatskoj i to Vam želimo i u budućnosti.

Hvala puno i pozdrav svima.