RECENZIJA: EoT se moraju odlučiti, hoće li biti metalci ili rockeri?
22. travnja 2017.
Nikola Knežević (2620 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: EoT se moraju odlučiti, hoće li biti metalci ili rockeri?

„Defibrilacija“ je novi album karlovačkih alt/rock/metalaca EoT i prvi pod tim nazivom, a prije toga su kao Eclipse of Time objavili službeni prvijenac “A World Without Hope” za Croatiu Records. Novi album se sastoji od 10 pjesama.

Neke su već poznate u tim glazbenim krugovima, ali veći dio je sasvim novi materijal koji je objavljen za Spona Music. Tekstove i glazbu radio je Boris Kolarić, a aranžmane svi članovi benda i Marko Matijević Sekul koji je radio i miks i produkciju.

Glavni vokal benda je Maja, za kojeg ne znam što bih rekao, zvuči kao da je snažan vokal, ali općenito mislim da nije dobro iskorišten. Album otvara pjesma „Defibrilacija“, na koju je očito utjecaj imala pjesma „Teške boje“ (Goran Bare i Majke) jer u jednom trenutku čujemo riječi „teške droge“ i to na isti način otpjevane kao i u spomenutom originalu, čak me jedan dio podsjeća i na Kojote i „Halucinaciju“ iako u jednom drugačijem, žestokom i lošijem aranžmanu. U uvodnoj pjesmi se čuju i riječi „mi smo nova generacija“, ali ne bih to mogao reći za ovaj bend. No, ovo im je prvi album u novoj postavi pa im treba dati još koju priliku da se dokažu.

Nakon ne baš obećavajućeg uvoda, slijedi pjesma „Nepravda“ u kojoj mi nikako nije sjeo uvodni vokalni efekt, totalno neslušljivo i nepotrebno, dok pjesma prerasta iz uvodnog metala u nekakav komercijalni soft rock. Slijedi „Bye Bye“ gdje do izražaja konačno dolazi vokal pjevačice Maje, za koji sam već rekao da je snažan, samo se treba dodatno doraditi i odlučiti hoće li biti soft, hard ili metalski jer u jednoj pjesmi kombinirati sva tri i ne zvuči dobro. U nekim pjesmama se toliko omekša da zvuči kao da slušam Tešku industriju.

Nadalje, ne znam što su htjeli postići pjesmom „Balkanska fiskultura“, napraviti neku zezanciju ili slično? Jer nisu uspjeli! Barem meni nije smiješno i fora. „U čemu je bit“ je možda i najbolja pjesma albuma, možda bi bend trebao ići u tom smjeru iako i njega treba doraditi.

Slijede manje zanimljive pjesme na albumu, „Da li znaš“, „Anđeo bez krila“ (s lošim synthom) i „Avioni“. Kad sam kod „Aviona“, moram reći da mi se na albumu nisu svidjele gitarske solaže ni gitarski efekti, doduše ima dobrih i obećavajućih riffova, ali kao što sam već rekao, tek im je ovo prvi album u novoj postavi, odnosno kao EoT i bit će prilike da se to sve ispravi. Do kraja albuma se nije dogodilo ništa posebno zanimljivo.

Bend se definitivno mora odlučiti, hoće li biti alternativni, čisti komercijalni rock ili metal bend. Jer kombinacija, barem u ovom slučaju, nije zvučala dobro. Kao da ih je netko tjerao da sjednu u studio i snime album. Nekako osjećam da se još glazbeno traže, da još nisu sigurni što žele biti, ali morat će se jednom odlučiti, za dobrobit sebe i publike.

Nažalost, nisu se trebali fotkati pokraj onog znaka na naslovnoj fotografiji.

Ocjena
2 out of 5

2

2 out of 5