Bane (Songkillers): “Etiketu funk najvjerojatnije smo dobili zbog Dine Dvornika iako nismo samo funk bend”
5. svibnja 2017.
Nikola Knežević (2780 Članci)
Podijeli

Bane (Songkillers): “Etiketu funk najvjerojatnije smo dobili zbog Dine Dvornika iako nismo samo funk bend”

Songkillersi su bend koji već dugi niz godina postoji na hrvatskoj glazbenoj sceni, a uskoro nam pripremaju i veliki koncert u Tvornici kulture.

Kratko smo porazgovarali sa Željkom Bnićem – Banetom, frontmenom Songkillersa i velikim prijateljem pokojnog Dine Dvornika, koji je uvelike utjecao i na njega i na hrvatsku glazbenu scenu općenito.

Songkillersi obilježavaju koncertom u Tvornici 20 godina od prvog albuma “Fleka”. Kako je sve počelo sa Songkillersima, kako je to izgledalo u počecima?
U počecima, tamo negdje ’90-ih, nastupali smo kao prateći bend pokojnog Dine da bi se nakon 5 godina suradnje odlučili samostalno autorski djelovati kao bend, manje ili više uspješno sve do danas.

Nisu Songkillersi bend s kojim ste krenuli u glazbeni svijet, je li tako?
U glazbeni sam svijet krenuo s nepunih 9 godina kad su me roditelji upisali u glazbenu školu. Još za vrijeme pohađanja iste pokazivao sam sklonosti bluzu pa sam nakon glazbene škole osnovao svoj prvi bend, Podroom blues bend. Od tad pa do Songkilkersa bilo je još kojekakvih bendova kroz koje sam prolazio, onako uz put (Zvijezde, Tabasco band i dr.), a na putu do konačnog cilja, Songkillersa.

Tu je i suradnja s Dinom Dvornikom, čovjekom koji će nam uvijek faliti. Bili ste veliki prijatelji. Koliki je njegov značaj za hrvatsku glazbenu scenu?
S Dinom sam prijateljevao nekih 15 – 16 godina. Njegov značaj za našu scenu definitivno je neupitan i velik.

Kako bi ocijenili prvih 20 godina rada Songkillersa? Vjerujem da ste iznimno zadovoljni jer ipak ste stvorili status najvećeg hrvatskog funk benda?
Bilo je i uspona i padova jao vjerojatno i u svakom drugom bendu. Mogu reć da sam zadovoljan s obzirom na okruženje u kojem stvaramo i djelujemo. Inače nikad nisam Songkillerse smatrao isključivo funk bendom s obzirom na raznolikost stilova koje pokrivamo. Funk je samo jedan od njih, a i tu smo etiketu najvjerojatnije dobili zbog suradnje s Dinom.

Ide li funk prema svom kraju ili kako bi neki rekli je li funk danas mrtav? Čujemo neke primjese funka u nekim hitovima, ali čini mi se da se to sve s godinama smanjilo.
Ne bih znao kakvi su trendovi s funkom kod nas jer ne pratim baš pomno domaću scenu, ali koliko čujem vani je itekako popularan (Bruno Mars, Daft Punk i dr.)

Slijedi koncert u Tvornici, imate li neke goste, što ste nam pripremili?
Za Tvornicu smo pripremili 2 sata naše glazbe uz pokoju pjesmu pokojnog frenda Dine i nadamo se se da ćemo se i mi i publika super zabavit. Gosti neka budu iznenađenje s obzirom da ih nismo stavili poimence na plakat.

Što možemo očekivati od Songkillersa nakon koncerta u Tvornici kulture?
Nakon koncerta u Tvornici primt ćemo se završavanja novog singla i nastavit s koncertima diljem Hrvatske i šire.