My Baby: “U našoj mašti vidimo “feministicu” 20-ih godina kao My Baby figuru, snažne volje, neovisnu i nepristojnu”
8. svibnja 2017.
Nikola Knežević (2621 Članci)
Podijeli

My Baby: “U našoj mašti vidimo “feministicu” 20-ih godina kao My Baby figuru, snažne volje, neovisnu i nepristojnu”

Uskoro će u Zagrebu biti održan Zagreb Beer Fest na kojem su glavne zvijezde članovi benda My Baby. 

My Baby su uspjeli izdvojiti vrijeme za Music Box i intervju u kojem smo razgovarali o njihovoj glazbi, sadašnjosti i budućnosti.

Joost & Cato su iz Nizozemske, dok je Daniel s Novog Zelanda. Gdje i kako ste se upoznali i počeli nastupati zajedno?
“Daniel ima nizozemske korijene i na jednom od njegovih povratka u Nizozemsku susreli smo se na festivalu prije otprilike 15 godina. Svirali smo zajedno u raznim grupama što nas je odvelo do stvaranja grupe My Baby 2012. godine.”

Kako ste došli do imena “My Baby”?
“Za nas je “My Baby” referenca bluesa, iako ima, naravno, mnogo širi opseg. To je pojam ljubavi koji se često koristi u bluesu i popularnoj glazbi od kraja 19. stoljeća. Taj pojam toliko je izražen u pjesmama koje gotovo prenose osjećaj obožavanja. Ovo obožavanje na neki način predstavlja promjenu u više individualiziranom društvu u kojem su prestignute ostvarene prošlogodišnje vrijednosti. My Baby je glas urbane mladeži i rock and rolla. Glas duhovne ljubavi prema doktrini religije. Kada smo započeli s ovim bednom tražili smo alegorijsku figuru, izmišljenog lika, žensku muzu koja bi mogla pružiti utjelovljenje nekonformističkog pogleda na društvo i biti figurica duhovnog osvajanja u fiktivnom svemiru gdje su postavljene pjesme koje pišemo. U našoj mašti vidimo “feministicu” dvadesetih godina kao My Baby figuru, snažne volje, neovisnu i nepristojnu. Premda ponekad kažemo da je riječ o hipi djevojci iz sedamdesetih godina koja sanja o tome da je djevojka koja se nalazi u dvadesetim godinama, a koja u budućnosti predviđa utopijsko društvo. To je zapravo konstantno razvijanje kreativnog stanja uma zvanog My Baby.”

Vidjeli smo vas do sada na nekoliko koncerata u Hrvatskoj i moramo posebno spomenuti jedan od njih. To je posljednja dvostruka izvedba na INmusic festivalu i u Tvornici kulture. Najavili ste koncert na Zagreb Beer Festu. Nadamo se da ćemo vas ponovno vidjeti. Dobivamo dojam da ste stalno na turneji, bez obzira imate li nedavno objavljen album ili ne. Volite li nastup uživo, je li to razlog vašeg postojanja?
“Izvođenje uživo je naš posao! Ali to je i najsposobnija stvar koju možete učiniti kao glazbenik. Dakle, uhvatite svaku priliku koju možete dobiti. Radi se o povezivanju s publikom i ako to možete učiniti s publikom širom svijeta onda je to najviša stvar koju možete postići.”

Opisali smo vas kao blues bend koji se izvodi na rave partyju. Kako biste opisali sebe?
“Pretpostavljam da će brzi opis biti psihodelični tribal blues trance.”

Sada ste trio bend, jeste li razmišljali o budućnosti i možda širenju s nekim novim članovima, možda s basovima, ili klavijaturama, ili brass sekcijom? Ili možda možete dosegnuti sve što ste zamišljali u ovoj postavi?
“U ovom trenutku osjećamo da je trio najoriginalniji i najizvrsniji My Baby. Moramo biti kreativni da popunimo praznine koje ostaju bez dodatnih članova, ali to nas je prisililo da budemo i razmišljamo drugačije. Ništa nije sigurno za budućnost, možda ćemo i surađivati ​​s drugima na nadolazećim albumima ili turnejama.”

Svirali ste u cijelom svijetu, od Južne Amerike, preko Europe, Australije i natrag. Gdje ste se osjećali najbolje, gdje ste najviše dobrodošli i što vas je najviše impresioniralo na ovim izletima?
“Danielova domovina Novi Zeland je nevjerojatno mjesto za turneju zadnje 4 godine. No, naše ture na Balkanu bile su jednako posebne. Svaki put smo dobrodošli i osjećamo se kao kod kuće. I javnost je toliko puna energije i strasti da je prava radost imati koncerte tamo.”

Međutim, kada pronađete neki prostor između redovitih nastupa, gdje se vraćate kući, gdje je vaš dom i što radite kada ne snimate ili izvodite?
“Dom je Amsterdam. Što radimo u našem slobodnom vremenu? To se razlikuje za svakoga od nas. Prije svega, nema mnogo toga. Ja (Cato) volim provesti vrijeme s prijateljima i brzo negdje otići izvan svega tijekom odmora. Daniel je strastveni plivač, meditator i ragbi sljedbenik. A Joost voli zabavu i provodi vrijeme u studiju.”

Iza vas su tri albuma, kao i stotine koncerata širom svijeta. Uživate u igri, to je sigurno, ali možete li dobro živjeti od glazbe danas i možete li sebi osigurati budućnost samo sa stvaranjem glazbe. Gdje se viite u budućnosti kada to završi?
“Pokrenuti voćnjak s jabukama koji je u zen budističkom centru u planinama na Novom Zelandu. I tu i tamo svirati u nekom neobičnom blues baru. Ipak ćemo biti sijedi kada se to dogodi.”

Vidjet ćemo se opet, relativno brzo, u Hrvatskoj, gdje već imate mnogo fanova, uključujući mene i ovu glazbenu stranicu, i gdje se već osjećate kao kod kuće. Što može publika očekivati ​​od ovog koncerta?
“Prijenos energije, rocka i duše.”

I konačno nam recite što članovi benda slušaju u slobodno vrijeme, koju glazbu? Stari i novi? Imate li neki glazbeni uzor i imate li priliku vidjeti neke druge bendove tijekom turneje i putovanja? Je li vas netko impresionirao?

“Cato sluša Annu Peeblesu, Daniel Debashisha Bhattacharya, a Joost DJ Stingraya.”

My Baby će nastupiti na Zagreb Beer Festa 19. svibnja. Sve detalje oko festivala potražite OVDJE.

Razgovarao s bendom: Boris Abramović