Kries potvrđeni kao novi izvođač Tabor Film Festivala
15. svibnja 2017.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

Kries potvrđeni kao novi izvođač Tabor Film Festivala

Vjerojatno najbolji predstavnici hravtske ethno/world scene, članovi grupe Kries, dolaze na 15. izdanje Tabor Film Festivala.

Kries nadahnuće pronalaze u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvukovima mediteranskih glazbala. Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najaktivnijih i najatraktivnijih predstavnika world music scene s ovih prostora. Njihove pjesme pronašle su svoje mjesto u eteru radijskih postaja diljem svijeta kao i na međunarodnim cd kompilacijama toga žanra.

Recenzije glazbenih kritičara inozemnih medija puni su hvale za njihove albume i koncerte, a virtuozna svirka i energična scenska pojava samo su neki od razloga njihovog iznimnog uspjeha kod publike širom svijeta. Osim u Hrvatskoj, Kries je nastupao na solo koncertima i festivalima u Austriji, Češkoj, Irskoj, Škotskoj, Kanadi, Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Engleskoj, Maleziji, Borneu,… (Sziget Festival, United Islands, ColoursofOstrava, Rainforest World Music Festival, Celtic Connections, Balkan Fever, RTE, Roots&Blues, Druga Godba,…)

Kao ideja, Kries je nastao krajem 2002 godine, a prvi nastup imali su već u ožujku 2003. godine nastupivši u programu otvaranja ITB-a, najvećeg svjetskog sajma turizma koji je održan u Berlinu, gdje je Hrvatska imala čast biti domaćinom svečanog otvaranja.

Njihov prvi album “Ivo i Mara” objavljen je 2004. godine, a 2008. godine objavili su svoj drugi album “Kocijani” u suradnji s Martinom Swanom kao glazbenim producentom. Kries trenutno završava svoj treći album čiji se izlazak očekuje u prvoj polovici 2016. godine. Osim studijskih albuma Kries je napravio i glazbu za cjelovečernji film “Konjanik” redatelja Branka Ivande (za koju su dobili diskografsku nagradu “Porin 2005” u kategoriji “Najbolji album originalne glazbe za kazalište, film i tv”), glazbu za dvije kazališne predstave: “Glasi iz planina” i “Potjeh”, te glazbu za promotivni film Hrvatskih autocesta.

Mastermind benda je Mojmir Novaković, jedan od najtalentiranijih hrvatskih etno glazbenika. Kries su prošle godine začarali dvorac Veliki Tabor i tako zaslužilli titulu „benda domaćina“.

VAŽNA OBAVIJEST: Ostalo je samo 25 ulaznica po early bird cijeni od 165 kuna. Kupite ih na prodajnim mjestima ili online na ovom linku http://bit.ly/2nhm7lN i tako uštedite 30 kuna jer će od sutra koštati 195 kuna.

Izvor: tradinetno.com (biografija benda)

Foto: Julien Duval