Intervju s Petrom Šundićem: 8. Bedem fest u Nikšiću kao jedan dio festivalske zemlje – Crne Gore
22. svibnja 2017.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

Intervju s Petrom Šundićem: 8. Bedem fest u Nikšiću kao jedan dio festivalske zemlje – Crne Gore

Petar Šundić, izvršni direktor 8. Bedem festa iz Nikšića, vrlo je dragi gost HGF demo festivala i dio platforme promocije regionalne demo scene.

Nedavno je boravio u Slavonskom Brodu na finalu HGF demo festivala i razgovarali smo s njim na temu Bedem festa, ali i Crne Gore kao festivalske destinacije za raznovrsne glazbene žanrove. Dotaknuli smo se i teme povezivanja svih zemalja u regiji po pitanju festivala, ali smo saznali i zanimljive goste 8. Bedem festa u Nikšiću.

Koliko je važno umrežavanje u jednu platformu koja će promovirati dobru i novu glazbu, te demo scenu?
“Apsolutno. Postoji veliki broj bendova, međutim u posljednje vrijeme kao da i oni sami nisu toliko uporni, da rade na sebi i vježbaju. Regija je prepuna demo bendova ali potrebna je podrška. I vi ste mediji tu i festivali koji dolaze iz tog ugla. Bedem fest već 8 godina promovira demo scenu iz čitave regije. Osim HGF-a surađujemo i s Festivalom Omladina Subotica, Bunt Rock Master festivalom iz Beograda, te Gitarijadom u Zaječaru, tako da smo sretni što smo dio platforme afirmacije regionalne demo scene i važno je podržati tu kulturu.”

Vjerujem da je onda i demo scena u Crnoj Gori dosta dobra?
“Apsolutno, Crna Gora ima sjajne bendove, pogotovo Nikšić koji ima, osim Nikšićkog piva (smijeh) i dobre bendove. Stvarno postoji jedan tradicionalni kult rock and rolla, pogotovo punk i heavy grupacije. Ove godine ćemo imati to zadovoljstvo da ugostimo brojne izvođače, po prvi put nam dolazi Bisera Veletanlić, zatim stiže Dado Topić, te New Yorški Pro-Pain. Vrlo smo sretni što imamo privilegiju da ugostimo i pobjednika HGF demo festivala, treću godinu zaredom.”

Petar Šundić (Bedem fest) i Goran Vrgoč (HGF demo festival)

Glazba je nešto što razbija predrasude, povezuje sve zemlje regije i to je jedna važna stavka cijele priče.
“Jest, misija svega ovoga što se događa jest uvezivanje i povezivanje, ljubav koja se širi i mir koji je strašno bitan. Mi smo tu iz oblasti kulture i umjetnosti kako bi povezali ljude i pokažemo koliko je politika nevažna. Ova regija treba shvatiti da je dovoljna sama sebi i izvan nekih sila. Trebamo biti svoji i u dobrim odnosima, međuljudskim, međususjedskim i bratskim kao što smo nekada imali i onda će sve biti puno bolje.”

Kod vas ima puno festivala i to žanrovki različitih.
“Crna Gora u posljednje vrijeme radi mnogo na afirmaciji manifestacijskog i festivalskog turizma. Crna Gora je jako lijepa i uopće geografski položaj zemlje, pogotovo Nikšić kao središnji dio. To uvezivanje primorja i zaleđa je u posljednje vrijeme dosta naglašeno. Festivali su instrument razvoja u kulturološkom smislu, ali i brendiranja Crne Gore kao jedne primamljive destinacije koju morate obići. Zaista na takom malom prostoru imate puno toga za vidjeti. U sjajnim odnosima smo i s vašom zemljom, uvijek smo bili i uvijek ćemo ostati, pogotovo u tom kulturološkom smislu. Pozivamo i vas da budete dio tih drevnih zidina u Nikšiću, starog grada Bedema odakle dolazimo. Rado vas pozivamo.”

Foto: Nikola Knežević