Može li terorizam utjecati na smanjenje ili gašenje glazbenih festivala i koncerata?
4. lipnja 2017.
Nikola Knežević (2594 Članci)
Podijeli

Može li terorizam utjecati na smanjenje ili gašenje glazbenih festivala i koncerata?

Tragedija na koncertu Eagles of Death Metal u Parizu, pa nedavno novi teroristički napad i to na koncertu Ariane Grande u Manchesteru, a najnoviji slučaj je odgađanje jednog od najvećih europskih festivala Rock am Ring zbog moguće terorističke prijetnje.

Jedno od pitanja koje se postavlja ovih dana jest može li terorizam utjecati na smanjenje ili možebitno gašenje glazbenih festivala i koncerata? Zadnji slučaj je evakuacija 80 tisuća posjetitelja Rock Am Ring festivala koji se održava u Nürburgu na legendarnoj stazi Nürburgring. U petak navečer publika je morala napustiti mjesto održavanja festivala zbog dojave o bombi, a samo nekoliko trenutaka prije nastupa jednog od headlinera, njemačkog Rammsteina.

Sve se to odvilo manje od dva tjedna nakon bombaškog napada terorista na koncertu Ariane Grande u Manchesteru, gdje su ubijene 22 osobe, a ozljeđeno je njih više od 100. Je li terorizam nešto što može ugroziti glazbu, glazbeni svijet, pa tako i koncerte i festivale?

Glazba je jedan od onih faktora koji i dalje, bez obzira na sve što se događa u svijetu i na velike podjele (ljudske i političke), spaja ljude. Da nam se dogodi bilo što u životu, tužan ili sretan događaj, gubitak ili dobitak, mnogi će prvo posegnuti za rječima “Hvala ti Bože” ili “Molim te Bože, pomozi”, u kojeg god boga vjerovali, bili vjernik ili ne, a sljedeća je glazba. Da, glazba je ta koju stvaraju umjetnici zbog boljeg raspoloženja, kako sebe, tako i osobe koja ju sluša. Za glazbom ćemo posegnuti osjećali se dobro ili ne, s njom ćemo preboljeti one teške trenutke u životu, uz glazbu ćemo puštati suze, one radosnice ili one žalosnice. Uz glazbu ćemo proslaviti rođenje svog djeteta, sklapanje braka, dobitak posla, dobitak na lotu. Uz glazbu ćemo se oprostiti od voljene osobe, prisjetiti lijepih trenutaka s njom ili odati počast onima kojih više nema. Gdje god krenuli, što god nam se dogodilo, uvijek će nas pratiti glazba. Vrijeme je da ponovim pitanje. Može li terorizam uništiti taj ključni faktor – glazbu? NE MOŽE!

Zašto tako mislim? Što se dogodilo nakon svih ovih spomenutih terorističkih napada ili prijetnji? Nakon tragičnog događaja na koncertu grupe Eagles of Death Metal,  članovi benda su se vratili u Francusku ubrzo, te zajedno na pozornici s članovima grupe U2 zapjevali “People Have The Power”, pjesmu Patti Smith koja je uvijek bila dio buntovničkog glazbenog pokreta, odnosno glazbena aktivistica. Glazba, melodija, ton, nota, glas, to su konačni pobjednici?

Što se dogodilo nakon koncerta Ariane Grande  u Manchesteru i terorističkog napada? Ariana se vratila sa svojim kolegama u Manchester i održat će humanitarni koncert za pomoć žrtvama napada. Glazba, melodija, ton, nota, glas, opet su pobijedili?

Što se dogodilo nakon evakuacije publike na Rock am Ringu, a uslijed terorističke prijetnje? Festival je sljedećeg dana nastavljen. Glazba, melodija, ton, nota, glas, opet su pobijedili?

Glazba je pobijedila, glazba će uvijek pobijediti i njezino bogatstvo, njezinu moć, nitko ne smije zanemariti i omalovažiti. Niti jedan neprijatelj, niti jedan teroristički napad, niti jedan zli političar, niti jedan politički poredak. Najveći moćnici svijeta, odnosno povijesti čovječanstva su oni koji su izmislili prvi ton, prvi notni zapis, prvi glazbeni instrument, oni koji su prvi put proizveli zvuk. A ne oni koji pokušavaju tu najveću divotu uništiti.

Take the power back!!!