Veličanstvenim koncertom ciganskog orkestra “100 violina” otvoreno 28. Brodsko glazbeno ljeto
6. lipnja 2017.
Nikola Knežević (2492 Članci)
Podijeli

Veličanstvenim koncertom ciganskog orkestra “100 violina” otvoreno 28. Brodsko glazbeno ljeto

Po 28. put u Slavonskom Brodu se tijekom lipnja i srpnja organizira manifestacija “Brodsko glazbeno ljeto” u sklopu koje brojna publika može uživati u raznim koncertima, od klasične preko tamburaške do etno i jazz glazbe, kao i u plesnim događanjima. 

Brođani su ovoga puta imali čast ugostiti Budimpeštanski ciganski simfonijski orkestar “100 violina” koji je održao veličanstveni koncert u rasprodanoj Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić-Mažuranić”. Publika je već nekoliko puta mogla uživati u mađarskom ciganskom orkestru “Rajko i 100 violina”, koji se sastoji od glazbenika koji se na neki način pripremaju ili regrutiraju za onaj “pravi” orkestar “100 violina”, ovo je prvo gostovanje ovog najvećeg svjetskog ciganskog simfonijskog orkestra. Sastoji se od 120 redovno zaposlenih glazbenika, a sveukupno ih ima 138.

Repertoar ovih virtuoza, pored tradicionalni mađarskih šardaša, rumunjske ševe, ruskih i španjolski ciganskih mellodija, čine i djela Brahmsa, Liszta, Straussa, Bizeta, Rossinija, Offenbacha, Sarasatea, Dinicua, Montija i Theodorakisa, a tu su i napolitanske pjesme, filmska glazba i mnogi drugi žanrovi.

Kod njih je zanimljivo i što na koncertima ne sviraju iz nota, osim što uz njih vježbaju za nastupe. Osim Mađara, članovi dolaze i izvan te zemlje, poput Slovačke, Vojvodine, Karpata i Transilvanije. Kako kažu, nije teško ući u orkestar, koliko je teško opstati tamo.

Uskoro donosimo i zanimljivi razgovor s direktorom orkestra Bekeom Farkasem Nándorom koji je otkrio sve detalje oko ovog orkestra svjetske klase.

“Drago nam je što smo kod vas u gostima i s velikom ljubavlju smo došli kako bi predstavili muziku naše ciganske kulture. To je muzika našeg srca. Više puta smo bili u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu i Puli, ali kod vas u Brodu smo prvi puta. Ako će vam se svidjeti program, pozovite nas ponovno i vrlo rado ćemo vam doći ponovno”, rekao je Farkas Nándor.

“Ovo je najstarija manifestacija koju uz poptoru Grada Slavonskog Broda i Ministarstva kultura ova naša kulturna ustanova organizira uz niz koncerata amaterske i profesionalne glazbe, kako bi građanima koji nisu na godišnjem odmoru, uživali u lijepim programima. Ova manifestacija nije strogo određena glazbeno i stilski, slobodni smo napraviti šaroliki program i drago nam je što smo manifestaciju započeli s ovom svjetskom atrakcijom “100 violina” koju nismo imali još prigode gledati u Slavonskom Brodu”, rekao je Hrvoje Špicer, ravnatelj KKD-a “Ivana Brlić-Mažuranić”.

Detaljni program ostalih sadržaja manifestacije pogledajte OVDJE, a svakako možemo posebno izdvojiti koncerte Hrvatskog baroknog orkestra, Tamare Obrovac i Transhistria ansamblom, Marka Tolje, Jelene Radan, Vesne Pisarović i Jazz tria, seksteta Zvjezdana Ružića, te tria Filip Novosel, Tihomir Hojsak i Žan Tetičković uz Tamburaški orkestar HRT-a.

Foto: Nikola Knežević