INmusic festival i ove godine vrhunskim line up-om upisan u europsku festivalsku kartu
12. lipnja 2017.
Boris Abramović (273 Članci)
Podijeli

INmusic festival i ove godine vrhunskim line up-om upisan u europsku festivalsku kartu

Nick Cave & Bad Seeds, Iggy & The Stooges, Arctic Monkeys, The Black Keys, Pixies, PJ Harvey, Sonic Youth, Prodigy, New Order, Kraftwerk, Moby, Alice in Chains, Happy Mondays, Franz Ferdinand, New York Dolls, Tricky, Massive Attack, Anthrax, The Flaming Lips, LCD Soundsystem, Rudimental, Florence & The Machine, Wilco, Jamiroquai, Morrisey, Morcheeba, MGMT, Gogol Bordello, Foals, Editors, Billy Idol, Black Rebel Motorcycle Club, Grinderman, Future Islands…pitate se ima li razloga i ima li kraja ovome nabrajanju?

E pa, ima i nema. Razloga sigurno ima i nešto ćemo reći o njemu, a kraja zasigurno nema. Nabrajanje ovih “creme de la creme“ svjetskih rock bendova samo je mali dio velikog popisa onih koji su do sada pohodili najveći hrvatski rock festival INmusic, a od najvećih domaćih i regionalnih bendova ne postoji ime koje nije do sada nastupilo na festivalu.

Počevši 2006. godine kao relativno mali dvodnevni festival na Šalati vrlo brzo je našao svoje današnje mjesto na zagrebačkom Jarunu gdje na nekoliko bina ugošćuje svjetske zvijezde. Svih ovih godina festival je rastao da bi danas to bio respektabilni događaj koji je upisan na sve festivalske karte Europe, a riječi hvale i preporuku možemo naći u eminentnim glazbenim časopisima kao što je NME,  te nebrojenim glazbenim portalima.

Na žalost moramo reći i da razvoj ovoga festivala nisu adekvatno, niti financijski, a niti logistikom, popratili ni Grad Zagreb, a ni Ministarstvo kulture, koji nisu do sada prepoznali ogromne mogućnosti koje bi festival mogao ponuditi i razvoju turizma kroz dovođenje tisuća mladih ljudi iz cijelog svijeta koji hoće vidjeti i grad, koji hoće pojesti nešto autohtono, koji hoće popiti nešto domaće, i koji u konačnici hoće nešto potrošiti, tako da bi se svaka kuna uložena u festival vjerojatno višestruko vratila.

Simbolična potpora koju festival sada ima od grada i države svakako bi se u budućnosti morala uvelike povećati jer sa ovakvim sredstvima, kojima organizatori sada raspolažu, radi fantastičan festival, a možemo samo zamisliti što bi radili kada bi svake godine dobili potporu Grada od recimo samo vrijednosti trećine jedne fontane koja se izgradi u Zagrebu. Nešto bi se svakako moglo naučiti i od organizatora Exit festivala u Novom Sadu koji su za svoj festival uspjeli pridobiti i državu i grad i politiku, i uspjeli su jedan relativno mali grad upisati na kartu svijeta.

Organizatori INmusic festivala sa daleko skromnijim sredstvima rade veliku stvar i za promociju grada i za promociju države, i red bi bio da i oni pruže podršku ovim vrijednim ljudima koji se stvarno nadljudski trude da svake godine festival bude sve bolji. Svakako moramo spomenuti da su se i ove godine organizatori svojski potrudili da nam dovedu najbolje i najrelevantnije što se trenutno sluša i gleda po svijetu i priušte nam nezaboravnu zabavu, a za posjetitelje festivala već tradicionalno je uz festival organiziran i izvrstan festivalski kamp.

Od 19. do 21. lipnja na Jarunskom jezeru moći ćemo opet uživati u nevjerojatnom izboru svjetskih bendova, u rasponu od headlinera Kings of Leon, Arcade Fire, Kasabian, do Alt-J, Repetitora, fantastičnog Michael Kiwanuka, Darka Rundeka, jednih od prvaka world musica Orchestar Baobab, Slaves, Flogging Molly i mnogih mnogih drugih koji će nas uveseljavati tri dana na Jarunu.

INmusic je festival koji ne podilazi publici u smislu da bazira svoj line up na dovođenju prvaka EDM-a, nego se od početka drže malo alternativnije, i u tom smislu smo na festivalu vidjeli sve što je na svijetu vrijedilo vidjeti, a posebnu pozornost organizatori daju i odabranim imenima world musica. Ne treba zaboraviti da festival daje i posebnu priliku mladim, alternativnim hrvatskim bendovima, od kojih su neki svoju prvu priliku dobili upravo na INmusicu.

Na kraju treba reći da se nadamo da će u buduće potporu i podršku ovome festivalu dati svi, ne samo ovakvi glazbeni portali nego i svi relevantni mediji, od državnih do komercijalnih, jer INmusic festival je već odavno postao institucija ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, i upisan je na kartu Europe, a svojim postojanjem i opstajanjem promovira, ne samo Zagreb nego i cijelu Hrvatsku.

Ujedno ovo je i poziv svima da dođu na ovogodišnji INmusic festival i dobro se provedu.

Foto: Nikola Knežević (ilustracija)