Odlična zabava i bezbroj nezaboravnih sadržaja – pozvani ste u Dvorišta!
12. srpnja 2017.
Music Box (10879 Članci)
Podijeli

Odlična zabava i bezbroj nezaboravnih sadržaja – pozvani ste u Dvorišta!

Četvrtu godinu zaredom – ljetno izdanje omiljene zagrebačke manifestacije ponovno je pred nama! Od ovog petka 14. srpnja zakačite se za – Dvorišta!

10 nezaboravnih dana očekuje nas od 14. do 23. srpnja na 7 biranih lokacija – svakoga dana od 18 do 24 sata.

A zašto od ovog petka posjetiti Dvorišta? Na prvome mjestu, dakako, zbog “zvijezda” manifestacije – prekrasnih gornjogradskih dvorišta, dobro znanih brojnim gostima: intimnog i ugodnog dvorišta obitelji Milovac u Opatičkoj 19, čarobnoga dvorišta Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili nezaobilaznog, zabavnog dvorišta Palače Balbi u Demetrovoj 11!

Dakako i ove godine, i zbog dvorišta kultnoga filma Tko pjeva zlo ne misli začinjenog posebnim zagrebačkim štihom u Basaričekovoj 11! Ali i zbog čak tri nove lokacije koje premijerno predstavljaju u ljetnome izdanje!

Po prvi puta spuštaju se izvan “strogoga” prstena Gornjega grada i otvaramo kuću u Radićevoj 54 u kojoj je živio otac Augusta Šenoe, kaptolski sladopek Vjekoslav Šenoa, ali i veliki hrvatski književnik i preporoditelj Dimitrija Demeter. Ovo ugodno dvorište pruža jedinstveni pogled na Kožarsku i Tkalčićevu pod sobom, kao i na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu. Stoga nema sumnje da će u njemu po prvi put uživati i brojni posjetitelji Dvorišta.

A po prvi puta penju se i na “vrh” Gornjega grada – u Visoku ulicu, i tamo na kućnome broju 8 otvaraju unikatnu palaču ugledne zagrebačke obitelji Gvozdanović, u čijim su se sobama i salonima početkom 20. stoljeća održavali raskošni domjenci, koncerti i zabave. Palača trenutačno čeka na rekonstrukciju, no ipak – ekskluzivno za Dvorišta, otvorit će vrata svojega ulaznog dvorišta, kako bi u njemu prizvali “vedra druženja” što su se nekad redovito odvijala u njenim prostorima.

Naposljetku, po prvi puta u ljetnome izdanju otvaraju i atrij Muzeja grada Zagreba (Opatička 20), davno u prošlosti opatički samostan po kojemu je i cijela Opatička dobila svoje ime, reprezentativni prostor s prostranim atrijem i najstarijom sunčanom zidnom urom u Zagrebu. Pa iako ura i danas pokazuje točno vrijeme, vjerujemo da će u jedinstvenoj atmosferi ovog prostora vrijeme barem na trenutak stati za brojne posjetitelje Dvorišta.

Dvorišta nisu glazbeni festival, ali tijekom 10 dana svim posjetiteljima – svake večeri na svim lokacijama – nude i niz posebnih glazbenih doživljaja među kojima ove godine izdvajamo nastup naše sjajne glazbenice Jelene Radan koja svojim novim singlovima osvaja vrhove glazbenih ljestvica, kao i koncert izvanserijskog glazbenika i šansonijera Radovana Prstačića i njegova sastava La Boheme koji će atmosferu pariškog Montmartrea na trenutak preseliti na zagrebački Gornji grad. Dvorišta ponovno ugošćuju vrhunskog pjevača i miljenika publike Matiju Cveka, kao i “zaštitni glas” Dvorišta od prve sezone – sjajnu Ivu Smojver.

Dvorišta ne prave razliku među generacijama, ni među posjetiteljima, kao ni među izvođačima, pa tako ove godine predstavljaju i “old school” jazzere koji još uvijek i žare i pale – Three colors of jazz. 

U Dvorištima među ostalim nastupaju i prvorazredni glazbenici Money2, sjajne pjevačice Lu Jakelić i Antonela Đinđić, latino senzacija Caiman verde, te osebujna i jedinstvena pjevačica i gitaristica Gordana Marković.

Dvorišta ne bi mogla proći niti bez ekskluzivnoga banda dvorišta “Tko pjeva zlo ne misli” – Gornjogradskih fulira, a program manifestacije ove godine donosi i jednu “svjetsku” premijeru. Po prvi puta nakon što su nastupili zajedno s Jacquesom Houdekom na ovogodišnjoj Euroviziji, tri sjajna mlada pjevača, Alen Đuras, Edgar Rupena (obojica finalisti TV-showa The Voice) te Matija Cvek, u društvu Antuna Stašića na violini i Emanuela Pavona na violončelu uz pratnju klavijatura, predstavljaju novi zajednički glazbeni projekt – Friends!

Izvode izuzetno raznoliki repertoar od klapskih kancona i najvećih hrvatskih pop hitova do recentnih svjetskih uspješnica, a u njihovim izvedbama zasigurno će uživati i svi posjetitelji Dvorišta.

Ulaz u sva dvorišta tijekom trajanja manifestacije je slobodan. Stoga, od 14. do 23.7. dođite na zagrebački Gornji grad i zakačite se za – Dvorišta!

Jer, svako ima svoju priču…