Globalna glazbena atrakcija Svjetski zbor mladih prvi put dolazi u Hrvatsku
14. srpnja 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Globalna glazbena atrakcija Svjetski zbor mladih prvi put dolazi u Hrvatsku

Najtalentiraniji mladi pjevači iz cijelog svijeta svoj će dom nakratko pronaći u Zagrebu! Vijest je to koja će zasigurno razveseliti sve poklonike lijepih nota za koje Svjetski zbor mladih (World Youth Choir) sljedećeg tjedna priprema pravu glazbenu poslasticu.

Globalna glazbena atrakcija Svjetski zbor mladih prvi put dolazi u Hrvatsku, a u Zagrebu će nastupiti 20. srpnja. 58 odabranih mladih pjevača iz 33 države i 5 kontinenata predstavit će tako odabrane bisere zborske literature promovirajući vrhunsku glazbu, ali i kulturnu raznolikost, miroljubivi dijalog i razumijevanje različitih nacija.

Iako je ovo prvi put da nastupa u Hrvatskoj, Svjetski zbor mladih njeguje tradiciju nastupa uz vrhunske dirigente međunarodne reputacije već gotovo tri desetljeća. Od 1989. godine ovaj jedinstveni projekt okuplja najtalentiranije mlade pjevače iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 26 godina, koji kroz koncerte i turneje dobivaju priliku obrazovati se, izvoditi i promovirati vrhunska zborska djela, ali i upoznati različite narode, kulture i tradicije. Na ovogodišnju međunarodnu turneju Zbor se uputio iz Pečuha pod vodstvom Zoltána Pada iz Mađarske i Kena Wakije iz Kenije te će tijekom srpnja održati ukupno 12 koncerata u pet zemalja: Mađarskoj (Pečuh, Budimpešta), Srbiji (Sombor, Novi Sad, Beograd), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Prijedor), Hrvatskoj (Osijek, Zagreb, Opatija) i Sloveniji (Koper, Ljubljana). Hrvatski dio turneje Svjetski zbor mladih započet će 9. srpnja u okviru Osječkog ljeta kulture, a završiti 21. srpnja koncertom na Festivalu Opatija.

Zagrebački koncert bit će održan u sklopu Ljetne scene Amadeo u atriju Muzeja Mimara 20. srpnja 2017. s početkom u 20 h. Kroz bisere zborske glazbe iz Srednje i Jugoistočne Europe, Afrike i svijeta od razdoblja romantizma do danas, ovi mladi umjetnici očarat će publiku djelima Mendelssohna, Forte, Orbána, Kodálya, Tajčevića te autora suvremene i popularne glazbe Kirchnera, Runestada, Barretta, Schmitta, Koepkea, Cohena i dr. Organizatori koncerta su Zadruga za etično financiranje uz potporu Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba te u suradnji sa Scenom Amadeo, Mađarskim institutom u Zagrebu, Hrvatskim saborom kulture i JCI Croatia.

Besplatne ulaznice za ovo jedinstveno glazbeno putovanje mogu se preuzeti na blagajni Scene Amadeo u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, Demetrova 1. Blagajna je otvorena od 18:00 do 22:00 h na dane kada se održava program (sjedišta u gledištu nisu numerirana a rezervacije se ne primaju).